Det Stavangerske Dampskibsselskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det Stavangerske Dampskibsselskab AS
Det Stavangerske Dampskibsselskab AS
DSD-bygget på Børehaugen. Bygget i 1971.
Organisasjonsform Aksjeselskap
Nøkkelopplysninger 911 178 664
Etablert 12. februar 1855
Datterselskap(er) Norled
Hovedkontor Stavanger
Bransje Rederi
Styreleder Yuhong Jin Hermansen
Adm. dir. Yuhong Jin Hermansen
Nettside dsd.no

Det Stavangerske Dampskibsselskab AS (DSD) er et transportselskap med hovedkontor i Stavanger. Selskapet eies av familien Hermansen.

DSD-konsernet, hvor Det Stavangerske Dampskibsselskab AS (DSD) er morselskap, er et selskap hjemmehørende i Norge med hovedkontor i Stavanger. Siden starten i 1855 har selskapet primært drevet transportvirksomhet. I dag er virksomheten konsentrert om de fire forretningsområdene: Internasjonal Skipsfart, Godstransport, Ferje- og hurtigbåtdrift samt Busstransport. De fire forretningsområdene er organisert i aksjeselskap. Den maritimte virksomheten er i hovedsak 100 % eid av DSD mens bussvirksomheten er børsnotert med DSD som største eier.

DSD ble etablert 12. februar 1855, og er med det et av de eldste rederier i Norge. 150 årsjubileet ble feiret 12. februar 2005.

DSD Shipping AS er en fullt integrert rederiorganisasjon som ut fra sitt hovedkontor i Stavanger og avdelingskontor i Singapore, driver DSDs internasjonale skipsfartsflåte bestående av råoljetankskip og produkttankskip av ulik størrelse. Flåten er moderne og har en lav gjennomsnittsalder.

Norled AS er et av landets største selskap innen sjøveis passasjer- og biltransport. Norled har over 70 fartøy i en rekke ferje- og hurtigbåtsamband langs Norges kyst fra Oslofjorden til Nord-Troms. I 2012 transporterte Norled 8 mill. biler og 18 mill. passasjerer gjennom ulike kontrakter med fylke og stat. Norled har over 1000 medarbeidere og hovedkontor i Stavanger samt regionkontorer i Bergen, Ålesund og Oslo.

Nor Lines AS Nor Lines med hovedkontor i Stavanger er et transport og logistikkselskap som driver linjefart langs hele norskekysten og i Nord- og Østersjøen, et omfattende landtransportsystem, spedisjonsvirksomhet samt terminaldrift med tilhørende distribusjonsvirksomhet. Selskapet har avdelingskontorer langs kysten og opererer en flåte av palle-, kjøle og sideportskip i faste linjer i tillegg til fryseskip i spotmarkedet. Nor Lines leier og opererer også hele godskapasiteten på Hurtigrutens skip. Nor Lines eier 39 % av Sea Cargo, et linjerederi med hovedkontor i Bergen, som opererer skip hovedsakelig beskjeftiget i Nordsjøbassenget.

Tide ASA med hovedkontor i Bergen, er et av Norges og Danmarks største busselskap. Tide er notert på Oslo Børs. DSD eier 49 % av aksjene og DSDs morselskap, Folke Hermansen AS, eier ytterligere 28 % av aksjene. Gruppen kontrollerer dermed 77 % av aksjene. Selskapets kjernevirksomhet er busstransport med det offentlige som oppdragsgiver. I Norge driver Tide rutekjøring i Hordaland, Rogaland og Sør-Trøndelag. Den danske aktiviteten er på Fyn og Syd-Jylland. Tide har også en omfattende ekspress- og flybussdrift, samt chartertur- og reiselivsengasjement. Tide sysselsetter over 2.500 medarbeidere og opererer en flåte på over 1200 busser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]