Boknafjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt fra Bokn mot Boknafjorden.
Boknafjorden sett fra lufta med ferjene Arsvågen-Mortavika.
Gandsfjorden er en del av fjordsystemet til Boknafjorden
Lysefjorden er en del av fjordsystemet til Boknafjorden
Saudafjorden er en del av fjordsystemet til Boknafjorden

Boknafjorden er en fjord i Rogaland. Fjorden er vid og åpen mot havet, og har innløp mellom Karmøy i nord og Tungeneset helt nord på Jæren i sør.[1] Målt fra Imsen/Jarstein til Tengesdal er fjorden 94 kilometer lang. I fjordmunningen ligger en rekke øyer, der Rennesøy er den største. Midt inni er fjorden om lag 20 kilometer vid og forgrener seg i en rekke mindre side- og delfjorder (se under), foruten en rekke større øyer, der mange har ferje- og skyssbåtsamband. Store deler av fjellmassen er gammel havbunn (skifer og lignende mineralrike bergarter). Jordsmonnet på øyene er derfor fruktbart.[trenger referanse]

Fjorden deler fylket i Nord-Rogaland og Sør-Rogaland, noe som har påvirket utviklingsmulighetene i fylket sterkt. Av den grunn er det planlagt en tunnel under fjorden, Boknafjordtunnelen. Tunnelen blir verdens lengste og dypeste undersjøiske veitunnel, den blir også en del av framtidens ferjefrie E39 mellom Kristiansand og Trondheim.

Kommunene Kvitsøy, Rennesøy, Finnøy, Tysvær, Bokn og Karmøy ligger i eller ved Boknafjorden.

Side- og delfjorder[rediger | rediger kilde]

fra kysten mot innlandet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boknafjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
RogalandstubbDenne Rogalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.