Szczecin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Szczecin
Szczecin

Flagg

Våpen

Land Polen Polen
Voivodskap Vestpommerske voivodskap
Status Byfylke
Grunnlagt 8. århundre
Areal 300,55 km²
Befolkning 408 113 (2014[1][2])
Bef.tetthet 1 357,89 innb./km²
Nettside Nettside

Szczecin (['ʂtʂɛtɕin] (tysk og norsk:[3] Stettin, kasjubisk: Sztetëno, latin: Stettinum) er den syvende største byen i Polen, hovedstaden i det vestpommerske voivodskap. Szczecin ligger på begge sider av elven Oder, og på en rekke store øyer mellom den vestlige og østlige gren av elven, sør for Szczecin-lagunen og Pommernbukten. Den er en av de eldste og største byer i Polen. Avstanden i en rett linje mellom byene Szczecin - Oslo er 764 km til Warszawa er 448 km[4].

Historie[rediger | rediger kilde]

Wały Chrobrego i Szczecin/Stettin

Byen var i begynnelsen hovedsenteret for en liten vestslavisk stamme som bodde mellom hovedgrenene til elvene Oder og Randów. Det er ikke sikkert om stammen var pommersk eller polabisk. Det er sannsynlig at Mieszko I, som i årene 967-972 erobret Pommern, også tok kontroll over Szczecin og Wolin. I andre halvdel av det 12. århundre slo en gruppe tyske handelsmenn seg ned i byen, som i 1268 fikk Magdenburgrettigheter. På den tiden var byens største etniske gruppe tyskere, mens dens slaviske befolkningen minket.

Byen ble medlem av Hansaen i 1278, og ble fra 1309 til 1630-tallet styrt av det slaviske Gryf-dynastiet. Utover på 1630-tallet var byen med omkringliggende områder blitt fullstendig germanisert. Etter at Gryf-dynastiet døde ut, kom byen under Sverige som hovedstad i Svensk Pommern fra 1648 til 1720, og ble deretter en del av Preussen i 1720, og utviklet seg til å bli Det tyske keiserrikes tredje største havneby.

Under andre verdenskrig ble byen sterkt skadet av de alliertes bombing og kamper mellom tyske og sovjetiske tropper. Innbyggerne flyktet fra byen før den ble inntatt av Den røde armé i 1945. Det var usikkert om byen skulle være en del av Tyskland eller bli innlemmet i Polen, men ble til slutt polsk i 1946. En stor del av den tyske befolkningen som kom tilbake til byen etter krigen ble deportert tidlig på 1950-tallet. I deres plass kom polakker som hadde blitt forvist fra de tidligere polske områdene annektert av Sovjetunionen.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Religion[rediger | rediger kilde]

Med reformasjonen ble Szczecins (Stettins) innbyggere i all hovedsak protestanter. Polakkene som kom etter 1946 er stort sett katolikker. Det finnes også et antall ukrainere, som er ortodokse.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Gamlebyen i Szczecin

Tidligere var byen på norsk, svensk, dansk og andre germanske språk kjent under det tyske navnet Stettin.[3] Det brukes også vanligvis på svensk og dansk, da Sverige og Danmark har hatt stor kontakt med byen.

De første nedtegnelsene av byens navn var på latin: Stetin 1133, Stetyn 1188, Priznoborus vir nobilis in Stetin, Symon nobilis Stettinensis 1234, in vico Stetin 1240, Barnim Dei gratia dux Pomeranorum... civitati nostri Stetin 1243, Stityn 1251, Sigillum Burgoncium de Stitin. Det latinske ordet uttaltes omtrent som Szczecin gjør i dag.

Det er usikkert hvor navnet Szczecin stammer fra.

  1. Szczecin kommer fra det polske ordet szczyt som betyr "ås" eller "skjold" på gammelpolsk. Dette kan vise til at Szczecin var befestet.
  2. Szczecin kommer fra personnavnet Szczuka, "Szczeta" eller "Szczota" og betyr "Szczuka/Szczeta/Szczotas by"
  3. Szczecin kommer fra ordet Szczecina", noe som kan vise til det skandinaviske navnet "Burstaborg".

Utover på 1500-tallet ble det benyttet to forskjellige polske stavemåter for bynavnet. Szczecin og Sztetyn (sistnevnte er det tyske Stettin direkte oversatt til polsk).

Szczecin

Universiteter[rediger | rediger kilde]

Transport[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Berlin-Kreuzberg, Bremerhaven, Dalian, Esbjerg, Hull, Lübeck, Malmö, Murmansk, St. Louis

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Główny Urząd Statystyczny, dane za rok 2014, stan na 01.01.2014. [1]
  2. ^ Główny Urząd Statystyczny. Baza Demografia. Stan i struktura ludności, dane na dzień 31.03.2014 [2]
  3. ^ a b Språkrådet – Geografiske navn S-T: Szczecin by i Polen (tidligere Stettin som by i Tyskland)
  4. ^ Avstanden mellom byene — [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]