Grangemouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grangemouth
Grangemouth Town Hall - geograph.org.uk - 542570.jpg
Rådhuset i Grangemouth
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landSkottland Skottland
Region:Falkirk
Trad. grevskap:Stirlingshire
StatusBy (town)
PostnummerFK3
Retningsnummer01324
Areal4,12 kvadratmile
Befolkning16 120 (2020)
Bef.tetthet4 041,26 innb./kvadratmile
Map
Grangemouth
56°00′43″N 3°42′59″V

Grangemouth er en by i Falkirk, Skottland, ved elven Forth. Byen er kjent for Grangemouth-raffineriet som er et av de største i Europa. Byen har for 2020 en beregnet befolkning på 16 120 innbyggere.[1]

Byen ble grunnlagt på slutten av 1700-tallet, da Lawrence Dundas foreslo å anlegge en landsby og en kai i østenden av Forth og Clyde-kanalen. Forslaget fikk støtte fra myndighetene, og byggevirksomheten startet i 1777. Innen 1797, da det ble skrevet en rapport om fremgangen, var stedet en landsby av betydelig størrelse, og hadde fått navnet Grangemouth.

Kart over Grangemouth fra 1945

Det første navnet var Sealock, men dette ble endret til Grange Burn Mouth, etter den lille elven Grange Burn som rant inn i Carron like ved. I løpet av 1780-tallet ble dette trukket sammen til Grangemouth.

Etter at det ble konstruert et havneanlegg, som hadde direkte forbindelse med Glasgow via kanalen, begynte stedet virkelig å vokse. En stor del av de varer som ble importert til Skottland ble tatt inn over havnen i Grangemouth før de ble sendt videre gjennom kanalnettverket. I 1810 fikk byen sitt eget tollhus, og trengte dermed ikke lenger å betale toll til den eldre landsbyen Bo'ness noen kilometer unna. Det ble også anlagt en tørrdokk i 1811. Mot slutten av det 19. århundre fikk Grangemouth bystatus.

Grangemouth Aerodrome ble opprettet i februar 1939 som en del av planleggingen for en eventuell krig, og var en tid Storbritannias største flyplass. Under andre verdenskrig ble den særlig brukt til opplæring av jagerflyvere. Bare to hangarer står igjen av anlegget, mens resten av området er dekket av en stor petrokjemisk fabrikk, et sportsstadion og andre bygninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]