Sand (Suldal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Sand
Sand
Fra kaien på Sand
59°29'12"N, 6°15'4"E
LandNorge Norge
FylkeRogaland
KommuneSuldal
Areal1.03 km²
Befolkning1 167[a] (2017)
Bef.tetthet1 133 innb./km²
Høyde over havet4±1 meter
Postnummer4230 SAND

Sand er det største tettstedet og kommunesenter i Suldal kommune i Rogaland. Det har 1 167[1] innbyggere per 1. januar 2017, og ligger omtrent 30 kilometer sør for Sauda. Sand har hatt fergeforbindelse over Sandsfjorden til Ropeid, men denne er nå lagt ned. Fergesambandet er fra 2015 blitt erstattet av bro som er en del av riksveien.

Stedet har lange tradisjoner som handelssentrum og knutepunkt i Ryfylke, og har også en lang historie med skipsbygging. Sand er en småby med kafeer og butikker som er konsentrert rundt hovedgaten med det enkle navnet Gata. Sør for sentrum krysser gangbrua Høse bru, som ble kåret til «bridge of the year» 2013 av det amerikanske reiselivsmagasinet Travel+Leisure[2], Suldalslågen.

Sand var Statkraft sitt administrasjonssenter under utbyggingen av Ulla-Førre anlegget. Dette førte til at standarden på veinettet rundt Sand ble kraftig forbedret. Under utbyggingen bygde Statkraft også en ny barneskole på Sand.

Ryfylkemuseet ligger på vestsiden av havna, og Sand kirke på høyden bak sentrum- denne bygget i 1852.

Kommune[rediger | rediger kilde]

Sand kommune ble opprettet i 1859, da den ble skilt ut fra Jelsa. Sand omfattet landet på begge sider av Sandsfjorden i tillegg til den nedre delen av dalføret til Suldalslågen. I 1965 ble Sand, Suldal, Jelsa, Erfjord og deler av Imsland slått sammen til Suldal kommune. Sand hadde da 1 135 innbyggere som bodde på et areal av 221 km².[3]

Kjente personer fra Sand[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sand mars 2009
RogalandstubbDenne Rogalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.