Folke Hermansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Folke Hermansen
Født9. juni 1945Rediger på Wikidata
Død5. okt. 2006Rediger på Wikidata (61 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti HøyreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Harald Carsten Folke Hermansen (født 9. juni 1945, død 5. oktober 2006) var en gründer og forretningsmann fra Stavanger. Han var aktiv Høyre-politiker, og satt som daglig leder og eier av blant annet Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD). Kapital verdsatte formuen hans i 2006 til 5 milliarder kroner, noe som ga ham en 18.-plass blant Norges rikeste og en suveren førsteplass i Stavanger.

Hermansen startet karrieren i 1966 som salgssekretær for Electrolux i Stavanger. Utover 1970-tallet etablerte han seg som en viktig aktør i Stavangers næringsliv gjennom sitt eierskap i Elektrosenteret AS. Videre gikk veien til Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD), hvor han i løpet av 1980-tallet kjøpte seg opp litt etter litt til han i 1991 hadde full kontroll. Gjennom sitt eierskap har Hermansen forandret selskapet fullstendig. I 1989 opprettet han en ny avdeling for internasjonal shipping, med base i Shanghai. I tillegg er selskapet store på fergetransport og lokaltrafikk i Rogaland.

I 2002 kjøpte Folke Hermansen, sammen med Stangeland Maskin, Cator og Norsea, en 100 mål stor tomt på Risavika i Sola kommune, hvor Shells raffineri hadde ligget. På tomten er det nå[når?] planer om en energipark og havn, som skal bygges i samarbeid med Shell, Statoil og Lyse Energi.

Han eide en rekke eiendommer i Stavanger-området, blant annet Ankerbygget hvor skipsreder Sigval Bergesen tidligere holdt til. I tillegg eide han en 146 000 mål stor tomt på Hardangervidda, kjent som Vestre Vollene, som han i november 2005 kjøpte for 111 millioner kroner av etterkommerne til Ferdinand Bertelsen. Kjøpet skapte mye oppstyr og gjorde Hermansen kjent over hele landet.

Holdingselskapet Folke Hermansen AS, som blant annet eier DSD, hadde i 2004 driftsinntekter på 792,1 millioner kroner og et resultat på 783,1 millioner kroner. I 2005 ble det tatt ut et rekordstort utbytte på 578 millioner kroner til Hermansen og familien.

Hermansen donerte flere store beløp til diverse institusjoner. Dette er noen av formålene som har nytt godt av Hermansens generøsitet:

I tillegg har blant annet Oljemuseet mottatt penger fra Hermansen, og han var sentral i finansieringen av Viking Stadion. Det Stavangerske Dampskibsselskabs Stipendiefond deler ut hvert år flere tusen kroner i stipend til studenter som har tatt eksamen ved St. Olav videregående skole i Stavanger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]