Klasaskjæret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klasaskjæret er en holme mellom Engøy og Sølyst i Stavanger Havn. Holmen har i dag landtilknytning etter en utfylling i 1980. Klasaskjæret er i dag kun benyttet til næringsvirksomhet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra gammel av gikk skjæret under navnet «Den lille Ø». På 1800 tallet fikk skjæret navn etter kjøpmann Clas Hodne, og ble hetende «Claseskjæret». Det ble reist flere sjøhus på skjæret. I 1913 etablerte Det Stavangerske Dampskibsselskap et kullager for å forsyne egne dampskip. Kullageret ble under den første verdenskrig flyttet til nordsiden av Sølyst. Virksomheten ble deretter rettet mot vedlikehold og reparasjoner og Det Stavangerske Dampskibsselskap opprettet eget verksted på holmen.

Claseskjæret ble også benyttet til sjøflyhavn. Det Norske Luftfartsselskap opprettet egen ekspedisjon i 1935 for å betjene flyruten som gikk fra Oslo, rundt kysten, til Bergen. Ruten hadde flere stoppesteder og Stavanger var blant dem. Ruten var i drift frem til 1937.

Det Stavangerske Dampskibsselskap bygget opp en betydelig virksomhet, flere av rederiets båter ble innredet og ombygget på verkstedet som på det meste hadde 130 ansatte. De ansatte ble fraktet med båt fra Slakthuskaien eller Fiskepiren. En 60 meter lang flytedokk ble kjøpt inn fra England i 1945.

Da Det Stavangerske Dampskibsselskap i 1990 gikk inn i Rogaland Trafikkselskap ble verksteds virksomheten skilt ut til Rogaland Skipsservice AS. Bjørge ASA kjøpte bedriften i 1995. GMC gruppen overtok driften på Klasaskjæret i 1998.

Litteratur[rediger | rediger kilde]