Ludvig Thorsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ludvig Thorsen
Født13. apr. 1884[1]Rediger på Wikidata
Død21. jan. 1980[1]Rediger på Wikidata (95 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Lagård gravlund[1]Rediger på Wikidata

Ludvig Thorsen (født 13. april 1884 i Stavanger, død 21. januar 1980 i Stavanger) var en norsk skipsingeniør. Han var utdannet ved Trondheims tekniske læreanstalt i 1904 og studerte senere i Danzig i Tyskland. Han ble ansatt som ingeniør ved Stavanger Støberi & Dok i 1907, hadde praksis ved to skipsverft i USA og arbeidet som konsulent i Stavanger frem til han i 1917 ble ansatt som teknisk direktør i Det Stavangerske Dampskibsselskab. Denne stillingen hadde han til han gikk av med pensjon i 1955, 71 år gammel.

Ludvig Thorsen ble utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden i april 1950. Han døde i Stavanger 21. januar 1980 – 96 år gammel.

Sjøbussenes far[rediger | rediger kilde]

Ludvig Thorsen er særlig kjent for at han konstruerte de første sjøbussene som ble satt i trafikk i 1937-39. Dette var passasjerskip med dieselmotorer som var konstruert for å kunne holde stor fart, og som i mindre utstrekning tok med seg gods. De to første – MS «Ekspress» og MS «Ekspress II» – ble bygget ved Det Stavangerske Dampskibsselskabs eget verksted på Klasaskjæret i Stavanger, mens den større MS «Fjorddrott» ble bygget ved Rosenberg Mekaniske Verksted i Stavanger og utrustet på Klasaskjæret. MS «Fjorddrott» ble satt i trafikk i juni 1939 og den representerte en revolusjon i skipstrafikken på Ryfylkefjordene. Etter krigen ble det bygget flere skip av samme og lignende type og de fikk navnet Den Hvite Flåte siden de ble hvitmalt i stedet for svart som var vanlig for lokalrutebåter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c www.disnorge.no[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]