Posten Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Posten Norge AS
Posten Norge AS
Posten Norges logo fra 5. september 2008
Org.form Aksjeselskap
Org.nummer 984 661 185
Etablert 17. januar 1647; 370 år siden (1647-01-17)[1]
Datterselskap(er) Bring AS
Hovedkontor Biskop Gunnerus’ gt. 14
Bransje Post og logistikk
Styreleder Idar Kreutzer
Adm. dir. Tone Wille
Antall ansatte 19 000[2]
Nettside postennorge.no
En post i butikk med Posten Norges logo.
Innleveringspostkasse med Posten Norges logo.
Hurtigruteskipet «MS Finnmarken» med flagget som forteller at skipet fører post.

Posten Norge AS er et norsk statseid konsern med midlertidig konsesjon til å drive postombæring i Norge.[3] Konsernet driver også med transport innenfor flere områder, som pakker, gods og spesialtransport for oljeindustrien. Posten er en av Norges største bedrifter med virksomhet over hele landet.

Konsernet omsatte i 2015 for 25 milliarder kroner.

Posten driver med leveranser av fysiske sendinger og tilbyr elektroniske tjenester. Leveransene kan skje både ved egenproduksjon og gjennom alliansepartnere. Hovednedslagsfeltet er på kunder i Norden, men gjennom samarbeidspartnere kan Posten tilby tjenester over hele verden.

Tone Wille har vært konsernsjef i Posten Norge siden 10. oktober 2016, mens Idar Kreutzer har vært styreleder siden 27. juni 2012.[4].

Posten har gjennom de siste ti årene[når?] kjøpt opp en rekke selskaper i Norden som er samlet under navnet Bring.

Ved etableringen av Bring ble transportdelen som omhandlet lastebil og vogntog i Posten integrert i Bring og profileres derfor i grønt og ut mot bedriftskunder. Dermed er det bare privatkunder og private husstander som blir betjent av et rødt Postvesen. Flesteparten av disse bilene vil fortsatt frakte post og noen vil fremdeles ha en sentral rolle i Hovedpostgangen, men vil profilere Bring på lik linje med alle andre tyngre kjøretøy.

Selv om mange av disse bilene vil ha en sentral rolle i Hovedpostgangen er det bestemt at 100% av den tyngre lastebilflåten vil bli omprofilert fra rød til grønn og fra Posten til Bring. Posten vil dermed med tiden forsvinne fra lastebiler og tog og vil bli erstattet med Bring. Den delen av selskapet som vil profilere for morsselskapet Posten vil altså da bare være postbud som betjener private husstander.

Dette vil si at de som tidligere jobbet for Posten Transport nå jobber for Logistikk Norge og bruker samme farge på biler, logo og samme uniform som alle private aktører som kjører på anbud for Bring.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Postvesen

Posten ble opprettet 17. januar 1647, mye på grunn av press fra forretninger og fremveksten av et sentralbyråkrati i København. Tidlig ble posten basert på en ordning der bøndene fikk ansvaret for å transportere post fra gård til gård. I starten var posten en privat bedrift, som drev med kongelig privilegium. Det var de sentrale byene i Sør-Norge som først fikk postforbindelse, og alle rutene hadde utgangspunkt i Christiania. Postombæringen var organisert etter stafettprinsippet med postbønder som tok seg av frakten mot visse privilegier (fritak fra skatt, skyssferd, innkvartering, veiplikt og militærtjeneste).

For steder som lå innenfor disse rutene, ble det organisert såkalte poståpnerier, som hadde nøkkel til postsekken og kunne formidle brev lokalt. Dessuten satt en del embetsmenn med nøkkel til postsekken.

Posten anskaffet Norges to første dampskip «Constitutionen» og «Prinds Carl». De ble kjøpt i 1826 for å forbedre postforbindelsene til utlandet.

Under andre verdenskrig gikk Posten Norge med stort overskudd, som i hovedsak skyldtes stor økning i innenlandspost, spesielt pakkepost. Mange i byene fikk tilsendt mat fra venner og slektninger på bygda. I krigstid kunne posttjenesten kunne være farlig, og mest utsatt var personalet på de postførende ruteskipene. 24 postførende skip i kystfart ble senket i løpet av andre verdenskrig, og i alt mistet 49 postfunksjonærer livet i tjeneste. Ti av dem omkom ved krigsforlis.[5]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Posten Norge er et aksjeselskap som i sin helhet eies av den norske stat ved Samferdselsdepartementet. Selskapet er organisert i fire divisjoner. Divisjonene er Post, Logistikk Norge, Logistikk Norden og E-handel. Mot bedriftskunder i Norden markedsfører Posten Norge seg under merkenavnet Bring.

Divisjonen Post er divisjonen i Posten Norge som behandler post, og bare post. Divisjonen utgjør postbud og postsortering ved terminal og er det tilbudet Posten Norge tilbyr privatkunder i Norge.

Divisjonen Logistikk Norge er den delen av gamle Posten Norge som utgjorde transport av post og pakker på vegne av Divisjon Post som da det var operativt profilerte i røde farger og under Postens navn. Denne divsjonen er i dag omorganisert i nye farger og profilerer for Bring for bedriftskunder. Divisjonen transporterer fortsatt post og pakker på vegne av Divisjon Post men er profilert under Bring for å forenkle den hverdagslige organiseringen.

Divisjonen Logistikk Norden omhandler alt av transport i inn- og utland på vegne av Bring. Forskjellen på Logistikk Norge og Logistikk Norden er hovedsakelig at Logistikk Norden ikke har noe med divisjon Post å gjøre. Logistikk Norge er egentlig transportør i hovedsak for divisjon Post, hvor Logistikk Norden frakter alt som i hovedsak har med Bring sentralt å gjøre.

Divisjonen E-handel er Posten og Brings spesialist på E-handel og opererer mest som en støtteorganisasjon som behandler alt som har med netthandel å gjøre.

Selskaper som inngår i konsernet[rediger | rediger kilde]

Konsesjon og tidligere monopol[rediger | rediger kilde]

Posten Norge har konsesjon til å drive postombæring i Norge.[6] Nasjonal kommunikasjonsmyndighet fører tilsyn med at selskapet oppfyller konsesjonskravene.

Frem til 2016 hadde Posten Norge monopol[7] på befordring av lukkede adresserte brev under 50 gram med hjemmel i postloven. Som motytelse til denne eneretten var krav om oppfyllelse av konsesjonspålagte oppgaver, blant annet levering av post til hele landet, seks dager i uka, til samme pris. Samferdselsdepartementet dekket selskapets merkostnader ved å opprettholde et tjenestenivå i postnettet utover det som var økonomisk lønnsomt.

Konsesjonen skulle opprinnelig løpt ut 31. desember 2010, fordi EU-direktivet om postliberalisering definerte denne datoen som fristen for full liberalisering av posttjenester. Direktivet møtte imidlertid stor motstand i Norge, blant annet viste en utredning at en konsekvens kunne bli at en halv million nordmenn i distriktene ville få post bare én dag i uka på grunn av dårlig lønnsomhet,[8] og 25. oktober 2010 ble konsesjonen forlenget ut 2011. 10 april 2011 stemte Arbeiderpartiets landsmøte for å bruke reservasjonsretten mot EUs postdirektiv,[9] og 20. desember ble konsesjonen forlenget ytterligere ett år.[7]

24. april 2015 kom Erna Solbergs regjering med forslag til ny postlov. Det ble blant annet foreslått å avvikle pliktig postombæring på lørdager, samt innføring av EUs tredje postdirektiv, noe som blant annet innebærer fri konkurranse på levering av brev og pakker.[10] Lov om posttjenester trådte i kraft 1. januar 2016. Posten Norge avvikler lørdagsomdeling av brev fra 5. mars 2016.[11][12] Lørdag 27. februar var siste lørdag med post.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ [1]
 2. ^ [2]
 3. ^ [3]
 4. ^ Idar Kreutzer ny styreleder – pressemelding på regjeringen.no.
 5. ^ Norgeshistorie.no, Finn Erhard Johannessen: «Pakkepostens glanstid under andre verdenskrig». Hentet 4. jan. 2017.
 6. ^ [4]
 7. ^ a b «Postens konsesjon». Samferdselsdepartementet. Besøkt 11. april 2012. 
 8. ^ «Ønsker veto mot EUs postdirektiv». NRK. NTB. 1. juli 2010. 
 9. ^ David Vojislav Krekling; Eva Nordlund; Astrid Randen (10. april 2011). «Ap sier nei til postdirektivet». NRK. 
 10. ^ «Regjeringen vil avvikle postomdeling på lørdag». NRK.no. 24. april 2015. Besøkt 24. april 2015. 
 11. ^ Ny postlov og endringer i 2016
 12. ^ Lørdag er siste helg du får besøk av postmannen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Posten endrer logo og lanserer Bring – relatert nyhetssak