Grand Theft Auto IV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grand Theft Auto IV
UtviklerRockstar North
UtgiverRockstar Games
JP Capcom[1]
DistributørTake-Two Interactive
Steam
Humble Store
PlayStation Store
Microsoft Store
ProdusentLeslie Benzies
DesignerDan Houser
KomponistMichael Hunter
SpillmotorRAGE, Euphoria
PlattformPlayStation 3, Xbox 360, PC
Utgivelse29. april 2008
SjangerTredjepersonsskytespill, actionspill, action-eventyrspill
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrenseBBFC: 18
CERO: Z
ESRB: M
OFLC: MA15+
OFLC: R18
PEGI: 18+
USK: 18
Nettstedgtaiv.com
Del av serien Grand Theft Auto

Grand Theft Auto IV er et tredjepersons actionspill i den kontroversielle Grand Theft Auto-serien utviklet av Rockstar Games. Spillet bruker spillmotoren RAGE (Rockstar Advanced Game Engine) og animasjonsmotoren Euphoria.

Traileren som kom 29. mars 2007 viste Liberty City, og spillet foregår rundt midten av dette tiåret (nåtid). Hovedpersonen er en østeuropeer (Niko Bellic) som kommer til Liberty City (basert på New York) for å legge et kriminelt liv bak seg. Spillet kom i salg den 29. april 2008.

Ifølge utgiver Rockstar Games, solgte spillet 3,6 millioner eksemplarer på én dag og seks millioner eksemplarer den første uken.

En reklame for Grand Theft Auto på en murvegg i New York City, USA.

Handling[rediger | rediger kilde]

Niko Bellic, en østeuropeisk tidligere soldat, ankommer Liberty City om bord på et lasteskip, kalt Platypus, for å unnslippe sin kriminelle fortid i hjemlandet, og lete etter en mann som forrådte Niko og deres enhet 10 år tidligere. Han gjenforenes med sin fetter Roman, men oppdager at alle fortellingene hans om rikdom var løgn. Roman bor i en liten skitten leilighet, eier et ulønnsomt drosje-selskap, sliter med stor gjeld og problemer med kriminelle lånehaier.

Niko begynner å hjelpe Roman med hans problemer, noe som får Niko til å opprette sine første kriminelle kontakter i byen. Han blir tvunget til å arbeide for Vlad Glebov, Romans russiske lånehai - som Niko dreper etter å ha fått vite at han hadde sex med Romans kjæreste Mallorie. Som gjengjeldelse blir Niko og Roman kidnappet av russiske gangstere på ordre fra deres sjef Mikhail Faustin og hans viktigste håndlanger, Dimitri Rascalov. Faustin begynner å bruke Niko som leiemorder, og beordrer ham til å drepe sønnen til en annen russisk kriminell Kenny Petrović. Niko og Romans leilighet og drosje-selskap blir brent ned av Dimitris håndlangere. Niko finner også arbeid for lokale narkobaroner, og kommer også i kontakt med en mafia, og må hjelpe til under et bankran.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John Tanaka (22. april 2008). «GTAIV Heads to Japan» (engelsk). IGN. Besøkt 22. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]