Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Metal Gear Solid 4-logo
UtviklerKojima Productions
UtgiverKonami
DistributørPlayStation Now[1]
RegissørHideo Kojima
Shuyo Murata
ProdusentHideo Kojima
Kenichiro Imaizumi
ForfatterHideo Kojima
Shuyo Murata
KomponistHarry Gregson-Williams
Nobuko Toda
PlattformPlayStation 3[2]
Utgivelse12. juni 2008[3]
SjangerAction-eventyr, snikespill
Del av serien Metal Gear
Metal Gear Solid: Peace Walker

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (ofte forkortet MGS4) er et action-eventyrspill og snikespill utviklet av japanske Kojima Productions eksklusivt til PlayStation 3. Det er det sjette Metal Gear-spillet regissert av Hideo Kojima, og hendelsene i spillet foregår ni år etter hendelsene i Metal Gear Solid og fem år etter hendelsene i Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. MGS4 er en direkte oppfølger til begge spillene, og avslutter historiene om både «Solid Snake» og «The Patriots». Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots ble lansert over hele verden den 12. juni 2008.

Spillbarhet[rediger | rediger kilde]

I MGS4 spiller man som Solid Snake (kalt "Old Snake" i spillet), og man kan velge selv hvordan man vil kjempe seg videre i spillet. Mange av spillseriens fans vil velge å snike seg gjennom spillet på høy vanskelighetsgrad, men siden spillet legger til rette for at man kan kjempe seg gjennom spillet med et enormt og variert våpenarsenal vil nok mange også ha det moro med å spille MGS4 som et tradisjonelt skytespill. Tidligere spill i serien har tradisjonelt hatt kameraet over Solid Snake for å få mer oversikt og gjøre snikingen enklere, men dette har her blitt byttet ut mot tredjepersonsvinkel med kameraet over skulderen, og muligheten til å bytte til førstepersonsvinkel med et tastetrykk.

I MGS4 får snake en ny drakt, «OctoCamo»-drakten, som etterligner utseendet til overflater, ikke ulikt kameleoner, og gjør sjansen for å bli oppdaget mindre. Man får også tilgang til «FaceCamo» etter å ha slått Laughing Octopus. FaceCamo kan bli brukt av Solid Snake, og kan enten bli brukt sammen med OctoCamo slik at hele Snake er kamuflert, eller så kan den etterligne fjesene til andre karakterer i spillet etter at visse krav har blitt innfridd. «The Solid Eye» dekker et av Snakes øyne, og fremhever fiender og ting man kan bruke, og har også egne funksjoner for nattsyn og zooming.

Handling[rediger | rediger kilde]

Setting[rediger | rediger kilde]

Guns of the Patriots er satt til året 2014, og verdensøkonomien avhenger av pågående kriger utkjempet mellom private militære firmaer (PMC) som nå har flere soldater enn statlige militære styrker. PMC-soldater er utrustet med små nanomaskiner som forbedrer deres evner i krig. Kontrollnettverket som ble skapt gjennom disse nanomaskinene kalles Sons of the Patriots (SOP), og Liquid Ocelot forbereder seg på å hacke dette systemet. Snake opplever mye raskere aldring og har mindre enn ett år å leve. Han bor sammen med Dr. Hal "Otacon" Emmerich og hans datter Sunny. Når hans tidligere kommanderende offiser Roy Campbell tar kontakt og ber ham om å gjennomføre et siste oppdrag - å likvidere Liquid Ocelot - er ikke Snake hard å be, og blir sluppet av midt i en krigssone i Midtøsten hvor Ocelot ryktes å være. Etter hendelsene i Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, har Raiden mistet kontakt med Rose, som visstnok hadde hatt en spontanabort (dette avsløres senere som en løgn) og flyttet til Campbell, dukker opp i MGS4 som en cyborg-ninja som kjemper mot the Patriots.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spillet starter med Snakes sitat "War har Changed" som kjører sammen med en gjeng lokale opprørere som skal kjempe mot den lokale PMC-en, Praying Mantis. Bare dager før dette fant Snake ut at han lider av et syndrom som gjør at han aldres fortere, og at han dø om et år. Snake har blitt sendt på sitt siste oppdrag av Oberst Roy Campbell, som jobber for FN, for å myrde Liquid Ocelot. Snake infiltrerer så området hvor Liquids hær befinner seg, og møter Drebin 893, en våpenhandler fra svartebørsens indre kjerne - det finnes ikke et våpen han ikke får skaffet - som injiserer en nanomaskin i Snake, slik at han kan bruke den siste generasjonen av våpen. På sin ferd gjennom slagmarken møter han en tropp ledet av hans gamle venn Meryl Silverburgh. Når han endelig når Liquid, utløser han [Liquid] et signal for å uskadeliggjøre Snake og alle andre soldater som er utstyrt med nanomaskiner. Idet Snake kollapser, ser han Dr. Naomi Hunter igjen for første gang siden Metal Gear Solid.

Gjennom en kodet beskjed forklarer Naomi at hun blir tvunget til arbeide for Liquid i Sør-Afrika, og ber Snake om å redde henne. Snake finner henne, og hun forteller at Liquid har planer om å bruke Big Boss' biometriske informasjon som en nøkkel for å få tilgang til the Patriots' AI og ta kontroll over systemet som styrer våpenkontroll, Sons of the Patriots. Etter å ha gjennomført noen tester på Snake, finner hun årsaken til hans hurtige aldring, og i tillegg at FOXDIE-viruset i ham vil mutere i løpet av seks måneder, og at det da vil spre seg som en epidemi og ta livet av mange mennesker. PMC-soldater kidnapper Naomi, og Snake forfølger dem gjennom jungelen. Etter å ha funnet henne igjen, rømmer de fra landet ved hjelp av Drebin og Raiden, og sistnevnte er svært skadet etter å ha slåss mot Vamp. Snake finner en østeuropeisk motstandsgruppe som har både utstyr til å helbrede Raiden og hans kyborg-kropp, og som også har restene av Big Boss. Når han når dem avslører EVA, som leder motstandsgruppen under aliaset "Big Mama", at hun er Snake og Liquids surrogatmor gjennom "Les Enfantes Terribles"-kloningsprosjektet. Liquids tropper angriper Snake og Big Mama, og Snake hjelper henne med å rømme til siden av en elv hvor Big Boss' rester virkelig er gjemt. Liquid avslører at han ikke lenger trenger Big Boss' kropp, og at han allerede har infiltrert systemet ved å bruke hans eget system til å opptre som en trojansk hest. Amerikanske styrker ankommer, men han deaktiverer våpnene deres takket være trojan-viruset. Vamp kaster Big Boss' rester på et bål, og Big Mama kaster seg etter for å redde restene. Snakes forsøk på å redde henne gir ham lettere brannskader. Liquid rømmer og kidnapper Naomi nok en gang, men Dr. Otacons robot kommer seg ombord på båten han rømmer i.

Robotens filming avslører Liquids planer om å ødelegge Patriotenes AI-kjerne med et atomangrep med Metal Gear REX, en enorm Metal Gear som er pansret, før han skal bytte den ut mot sin egen for å få kontroll over systemet. For å gjøre dette, trenger han et kjernefysisk stridshode som han finner i Shadow Moses-fasilitetene. Snake infiltrerer Shadow Moses-øya og kommer frem til REXs hangar hvor han blir overfalt av Vamp med Naomi ved sin side. Raiden hjelper Snake og dreper Vamp, og Naomi avslører at har kreft og at nanomaskinen hennes er det eneste som stopper kreften fra å ta livet av henne. Hun sier også at hun er så tynget av sine feil, og tar livet av seg ved å ødelegge nanomaskinen slik at kreften dreper henne. Snake og Raiden bruker REX for å komme seg ut av hangaren, og når de nærmer seg havnen ankommer Liquid med Outer Heaven, en kolossal ubåt som er klar til å oppfylle hans planer om utskytning. Før utskytningen starter ankommer USS Missouri og starter med å beskyte Outer Heaven og tvinger ubåten i retrett. Ombord i Missouri gir kaptein Mei Ling ordre om å avskjære Outer Heaven, og i det ubåten bryter med overflaten for å skyte ut atombomben, blir Snake, Meryl og Johnny skutt over til ubåtens dekk av katapulter. Fiender stormer mot dem, men Meryl, Johnny og Raiden holder dem tilbake. Når Snake når kjernen, bruker han Otacons robot til å slå ut AI-kjernen med et datavirus. Viruset gjør mer enn det egentlig ble programmert til å gjøre takket være Naomi og Sunnys deltakelse i utviklingen: ikke bare slår det ut Liquids AI, men også Patriotenes system som kontrollerer hele verden. Ødeleggelsen av Patriotenes system stagnerer den økende krigsøkonomien, motvirker deres system for kontroll av sivile, og forårsaker mentalt sammenbrudd for de fiendtlige soldatene. Snake besvimer i rommet, og våkner på toppen av Outer Heaven, og en episk kamp mellom ham og Liquid begynner. Etter at kampen er over, forsoner Meryl seg med sin fraskilte far, Campbell, og gifter seg med Johnny. I bryllupet avslører Drebin hans fortid som barnesoldat og hans rolle i Patriotenes ordning, og han avslører også at Meryl og troppen hennes har vært uvitende om at de har blitt brukt av Patriotene, men at de og Drebin nå endelig er frie. Otacon bestemmer seg for å la Sunny leve et normalt liv som normale barn etter å ha sett henne være så glad for å være utenfor flyet de vanligvis bor i, og Raiden forener seg med Rose når han hører at hennes forhold til Campbell bare var et dekke for å beskytte Raidens familie mot Patriotene.

I spillets kjempelange epilog, ser vi at Snake forsøker å begå selvmord før Big Boss ankommer gravplassen med en vegetativ Major Zero i rullestol. Big Boss forklarer at liket som ble brent i Øst-Europa faktisk var hans tredje klone, Solidus Snake, og at the Patriots i opprinnelig var en tolkning av Big Boss' visjon, stiftet av Major Zero, EVA, Ocelot, Sigint, Para-Medic og Big Boss selv. Mens deres makt økte, vokste to rivaliserende fraksjoner frem i Patriotenes rekker; Zeros, som stod for total kontroll, og Big Boss', som drømte om en bedre verden. Han forklarer også at Ocelot med vilje bruke nanobrikker og hypnoterapi for å implantere Liquids personlighet som sin egen. Mens tiden gikk lot Zero det nyetablerte AI-nettverket ta mer og mer kontroll, som til slutt førte til avhengigheten av den store krigsøkonomien, og dette var sterkt i strid med Big Boss' opprinnelige visjon. Big Boss dreper så Zero og informerer Snake om at nanobrikken Drebin injiserte i ham kom med en ny stamme med FOXDIE-virus, utviklet av Patriotenes AI for å utrydde den gamle stammen og for å drepe den rivaliserende fraksjonen innad i Patriots. Snake har dog ingen mulighet til å utvikle seg til å bli et biologisk våpen, så han bestemmer seg for å leve resten av sitt liv i fred med Otacon og Sunny, og sverger på å leve lenge nok til å se hva fremtiden vil bringe for den nye verden han har bidratt til å skape.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Metal Gear Solid 4 ble utviklet etter massiv etterspørsel fra fans av serien. Seriens skaper Hideo Kojima utviklet Metal Gear Solid 3: Snake Eater, som i utgangspunktet var ment til å avslutte serien, men fansen ville ha en skikkelig avslutning på seriens hovedhistorie som ble ført videre i Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Dette betød at Kojima og de andre som jobbet i teamet som skulle utvikle spillet ble nødt til å komme opp med et ordentlig svar på spørsmål Kojima egentlig ville la være åpne for spilleren til å tolke selv.[4] Kojima annonserte at han ville trekke seg som regissør av Metal Gear-serien etter Snake Eater, og at en annen kunne ta over og regissere det kommende Metal Gear Solid 4. Som en spøk ble "Alan Smithee" annonsert som den nye regissøren, men i R, en 400-siders bok som kom med den japanske "Premium Package"-versjonen av MGS3, ble det avslørt at den nye regissøren var Shuyo Murata, manusforfatter for MGS3. Det ble senere avslørt at Hideo Kojima skulle være med å regissere MGS4 etter mange negative reaksjoner fra fansen - Kojima selv mottok faktisk drapstrusler av fans som ønsket ham som regissør.[5]

Hideo Kojima ønsket å implementere en ny type spillbarhet som var satt i en stor og åpen krigssone. Kojima ønsket også å beholde snikeelementene fra tidligere spill i serien, som gjorde at utviklerne forlot "No Place to Hide"-konseptet. Den eneste krigssonen som ble annonsert før spillets lansering var satt til Midtøsten.

Troféer[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter at MGS4 ble lansert, kom det en patch til PlayStation 3 som lot spill belønne spillere med trofeer for å gjennomføre spesifikke oppgaver i spillet. I august 2009, litt over et år etter at spillet ble lansert, ble Sean Eyestone fra Kojima Productions spurt om det kom til å komme en oppdatering med trofeer til MGS4, og han svarte med å fortelle at folk måtte være tålmodige ("Be patient!").[6] Flere ganger ble det annonsert at en oppdatering med trofeer var på vei, men alle viste seg å være falske. Den 11. juni 2012 ble det endelig annonsert at en oppdatering med trofeer ville komme, og oppdateringen ble tilgjengelig 6. august 2012 sammen med en billig utgave av spillet i Japan (kjent som Platinum-utgave her i Europa).[7]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Spillets musikalske snitt ble ledet av Harry Gregson-Williams, hans tredje lydspor i Metal Gear Solid-serien,[8] og Nobuko Toda. Andre bidragsytere til lydsporet er Shuichi Kobori, Kazuma Jinnouchi, Akihiro Honda og Söta Fujimora, alle ansatte i Konami.[9] Regissert av Norihiko Hibino komponerte blant annet Yoshitaka Suzuki og Takahiro Izutani, alle ansatte i lydproduksjonsstudioet GEM Impact, musikk sent i spillets produksjon.[10] Det ble i et intervju med Hibino avslørt at gruppen hadde skrevet 90 minutter med musikk til spillets filmsekvenser, men bare 15 av minuttene ble brukt i spillets offisielle lydspor.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]