Sommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den danske TV-serien med samme navn, se Sommer (TV-serie)
Maleriet «Sommar» av den svenske kunstneren Carl Larsson viser slåttonna omkring 1900.
Den italienske kunstmaleren Giuseppe Arcimboldo malte «Sommer» i 1573. De surrealistiske portrettet er bygd opp av sommerblomster og -frukter.

Sommer er den lyseste og varmeste av de fire årstidene. Om sommeren er blomstringa og veksten i naturen på sitt kraftigste, og perioden følger etter våren og avløses av høsten.

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Den astronomiske sommeren er perioden fra sommersolverv til høstjevndøgn, som på den nordlige halvkulen inntreffer fra 21. juni til 23. september. I tempererte og arktiske soner på kloden regner en vanligvis juni, juli og august som sommermåneder. På den sørlige halvkula er det ifølge denne definisjonen sommer fra 21. desember til 21. mars. De sammenfallende astrologiske sommertegnene er krepsen, løven og jomfruen.

Innen meteorologien defineres sommeren gjerne som den perioden da normal døgnmiddeltemperatur for det aktuelle stedet er over 10 °C. I artikkelen om årstid er det oppgitt når sommeren etter dette begynner en del steder i Norge. Per definisjon vil derfor byer i sør-Norge f.eks Bergen ha sommer fra tidlig mai til tidlig oktober, mens Vardø ikke vil ha sommer i det hele tatt.

Sommeren er den delen av året når solen står høyt på himmelen og den gjennomsnittlige dagtemperaturen er høyest. For den del av befolkningen som arbeider med naturens avkastning er derfor sommeren årstiden for slit og arbeid, mens den for resten av befolkningen er det årstiden for ferie og fritid.

Høysommer, Indian summer, sørsommer og annet[rediger | rediger kilde]

Sommerperioden kan deles inn i forsommer, høy- eller midtsommer og seinsommer. Indian summer, «indiansk sommer», er betegnelse på varmt, sommerlig vær som kan forekomme på høsten etter at den egentlige sommeren er over.

Sørsommer[rediger | rediger kilde]

Den mildeste og lyseste årstida på den sørlige halvkula av jorda opptrer når det er vinter i nord. Denne årstida kan omtales som syd- eller sørsommer til forskjell fra den «egentlige» sommeren i nord, og uttrykkes brukes særlig om perioden fra januar til mars i områdene i eller omkring Antarktis.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Vår Sommer Høst Vinter Tørketid Regntid Monsun
Schneeglocken.jpeg Sommar, målning av Carl Larsson.jpg Høst2.jpg Windbuchencom.jpg SenegalBaobab.jpg Hiroshige, Travellers surprised by sudden rain.jpg Cambodia monsoon July 2007.jpg
Årstidene i temperert klima Årstider i tropisk klima