Gran Canaria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Satellittbilde av Gran Canaria

Gran Canaria er ei øy med tilhørighet til Spania, og er den nest sørligste av Kanariøyene, en øygruppe i Atlanterhavet, i overkant av 200 km fra den nordvestlige kysten av Afrika. Med et areal på nærmere 1560 kvadratkilometer er øya den tredje største av Kanariøyene. De to høyeste toppene på øya er Pico de las Nieves (1949 m) og Roque Nublo (1813 m).

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Gran Canarias kommuner

Gran Canaria er delt inn i tjueen kommuner:

Gran Canaria har en befolkning på 838, 397, hvorav 377 600 bor i hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria. Las Palmas de Gran Canaria er også hovedstaden i provinsen Las Palmas, og en av de to hovedstedene på Kanariøyene. Stranden Las Canteras ligger i hjertet av byen Las Palmas.Hovedstaden ble grunnlagt den 24. juni 1478 under navnet "Real de Las Palmas", av Juan Rejon.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Gran Canarias største næring er turismen. Det er hovedsakelig charterturister som besøker Gran Canaria. Øyas tradisjonelle attraksjoner er sol og strender. I de senere år har det blitt etablert stadig flere golfbaner og det er nå sju 18-hullsbaner på øya.

Reisemålene på Gran Canaria med mest liv og røre er Playa del Inglés og Puerto Rico. Begge ligger på sørkysten til øya. Her er det hundrevis av barer, nattklubber og restauranter.

Markedet i fiskerlandsbyen Arguineguin (i kommunen Mogán) er øyas største. Det er åpent på tirsdager. I denne landsbyen bor også mange nordmenn fast eller i vinterhalvåret og Sjømannskirken finnes også her. Det er ikke uvanlig med skilt og informasjon på norsk/skandinavisk her og enkelte norske varer i butikkene.

Puerto Rico, Argeniguín, Playa del Inglés og Maspalomas har mange norske turister. Der finnes norske butikker, klubber og norske restauranter eller restauranter med norske retter som karbonader, lapskaus og ertestuing.[1]

Klima[rediger | rediger kilde]

Gjennomsnittstemperaturen varierer fra 20 °C om vinteren til 26 ° C om sommeren. Gjennom århundrene har Gran Canaria lidd alvorlig avskoging som et resultat av kontinuerlig logging, land divisjoner og andre intensive bruksområder, noe som gjør øya i øygruppen avskogede av menneskelig handling.[2] I det tjuende århundre ble det gjennomført skogplanting på ryggen av øya, og noe av den tapte skogen ble gjenvunnet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]