Gran Canaria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gran Canaria
Gran Canaria wildfire (48590670831).jpg
Satellittbilde av Gran Canaria
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Øygruppe Kanariøyene
Areal 1 560 km²
Administrasjon
LandSpania Spania
Posisjon
Kart
Gran Canaria
27°57′31″N 15°35′33″V

Gran Canaria er ei spansk øy og den nest sørligste av Kanariøyene, en øygruppe i Atlanterhavet. Korteste avstand til den nordvestlige kysten av Afrika (Vest-Sahara) er 197 km. Med et areal på nærmere 1560 kvadratkilometer er øya den tredje største av Kanariøyene. Den er nest størst i folketall av de syv bebodde Kanariøyene. De to høyeste toppene på øya er Pico de las Nieves (1949 m) og Roque Nublo (1813 m).

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Kanari (spansk:Canario) var navnet de første europeere gav til urfolket på øya tidlig på 1400-tallet. Siden har denne betegnelsen blitt utvidet til å gjelde Kanariøyene som helhet.[1] Det finnes flere hypoteser om opprinnelsen til denne betegnelsen, men en av den mest brukte, kommer fra det historiske verket Historia Naturalis, skrevet av den romerske forfatteren og admiralen Plinius den eldre i år 77.[2] Det antydes der at navnet og folket kommer fra en berberstamme i søndre Marokko, som allerede da kalte seg "Canarii".[3] Tilnavnet Gran (stor) fikk Gran Canaria av normanneren Bethencourt i 1404 og 1405 da han ble beseiret av urbefolkningen på øya i to slag ved Arguineguin på sørsiden av øya. Han gav da urbefolkningen tittelen "Gran" (stort folkeslag) for å forklare grunnen til at han tapte disse slagene.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Gran Canarias kommuner

Gran Canaria er delt inn i tjueen kommuner:

Gran Canaria 3D version1.gif

Gran Canaria har en befolkning på 838 397, hvorav 377 600 bor i hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria. Las Palmas de Gran Canaria er også hovedstaden i provinsen Las Palmas, og en av de to hovedstedene på Kanariøyene. Stranden Las Canteras ligger i hjertet av byen Las Palmas.Hovedstaden ble grunnlagt den 24. juni 1478 under navnet "Real de Las Palmas", av Juan Rejon.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Gran Canarias største næring er turismen. Det er hovedsakelig charterturister som besøker Gran Canaria. Øyas tradisjonelle attraksjoner er sol og strender. I de senere år har det blitt etablert stadig flere golfbaner og det er nå sju 18-hullsbaner på øya.

Reisemålene på Gran Canaria med mest liv og røre er Playa del Inglés og Puerto Rico. Begge ligger på sørkysten til øya. Her er det hundrevis av barer, nattklubber og restauranter.

Markedet i fiskerlandsbyen Arguineguin (i kommunen Mogán) er øyas største. Det er åpent på tirsdager. I denne landsbyen bor også mange nordmenn fast eller i vinterhalvåret og Sjømannskirken finnes også her. Det er ikke uvanlig med skilt og informasjon på norsk/skandinavisk her og enkelte norske varer i noen av butikkene.

Puerto Rico, Arguineguin, Playa del Inglés og Maspalomas har mange norske turister. Der finnes norske butikker, klubber og norske restauranter eller restauranter med norske retter som karbonader, lapskaus og ertestuing.[4]

Klima[rediger | rediger kilde]

Gjennomsnittstemperaturen varierer fra 20 ℃ om vinteren til 26 ℃ om sommeren. Gjennom århundrene har Gran Canaria lidd av alvorlig avskoging på grunn av kontinuerlig hogst og andre intensive bruksområder, noe som gjør øya i øygruppen avskoget.[5] I det tjuende århundre ble det gjennomført skogplanting på ryggen av øya, og noe av den tapte skogen ble gjenvunnet.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]