Hopp til innhold

Blomsterbukker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blomsterbukker
Leptura quadrifasciata
Nomenklatur
Lepturinae
Latreille, 1802
Populærnavn
blomsterbukker[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieDorcasominae
Økologi
Antall arter: ca. 1450 [2], 130 i Europa, 34 funnet i Norge
Habitat: i eller ved skog, larvene vanligvis i død ved
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Blomsterbukker (Lepturinae) er en artsrik underfamilie av biller der de aller fleste kan kjennes på at det har lange, kraftige antenner. Det er beskrevet omtrent 1 000 arter, 34 er funnet i Norge.

Små til ganske store (6–30 mm), som oftest slanke og ikke påfallende hårete trebukker. Hodet er fremoverstrakt og relativt lite, pronotum minst så langt som bredt og sterkt hvelvet. De har en tydelig, innsnørt "hals" bak på hodet. Dekkvingene dekker vanligvis hele bakkroppen, beina er slanke. Mange arter er ganske fargerike, en god del er farget i gult og svart og er grove etterligninger av veps.

De aller fleste blomsterbukkene har larver som lever i død ved, men det finnes også enkelte som lever i urter, i nedfalne kongler etc. Ingen angriper levende planter. De voksne billene, som oftest er aktive midt på sommeren, besøker gjerne blomster, særlig skjermplanter og andre planter med hvite, åpne blomster. Dette gjelder dog ikke alle artene. Blomsterbukkene er livlige insekter i motsetning til de fleste andre trebukker som virker ganske trege.

Få eller ingen av disse artene er å regne som skadedyr, da larvene utvikler seg bare i trevirke som forlengst er dødt, oftest også soppangrepet.

Systematisk inndeling / nordiske arter

[rediger | rediger kilde]
Rhagium sycophanta
Stenocorus meridianus
Gaurotes virginea
Mange arter har rødlige dekkvinger. Her Anastrangalia sanguinolenta

Inndelingen følger Danilevsky (2006). Slektsinndelingen innen gruppen Lepturini varierer mye mellom ulike klassifikasjoner. Noen, blant andre Silfverberg (1992), velger å samle de fleste av disse artene i én stor slekt, Leptura, andre fordeler dem på et varierende antall slekter. De navnene som er brukt her følger Ehnström (2007), men vanlig brukte synonymer er oppgitt under omtalen av de ulike artene.

Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. september 2020. Besøkt 12. september 2020. 
  2. ^ [1]
  • Danilevsky, M.L. 2006. Systematic List of Longicorn Beetles (Coleoptera, Cerambycoidea) of Europe. [2]
  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Zahradník, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. Om trebukker, side 326-357. N.W. Damm.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]