Blomsterbukker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blomsterbukker
Leptura quadrifasciata
Leptura quadrifasciata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lepturinae
Latreille, 1802
Norsk(e) navn: blomsterbukker[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Underfamilie: Dorcasominae
Antall arter: ca. 1450 [2], 130 i Europa, 34 funnet i Norge
Habitat: i eller ved skog, larvene vanligvis i død ved
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Blomsterbukker (Lepturinae) er en artsrik underfamilie av biller der de aller fleste kan kjennes på at det har lange, kraftige antenner. Det er beskrevet omtrent 1 000 arter, 34 er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til ganske store (6–30 mm), som oftest slanke og ikke påfallende hårete trebukker. Hodet er fremoverstrakt og relativt lite, pronotum minst så langt som bredt og sterkt hvelvet. De har en tydelig, innsnørt "hals" bak på hodet. Dekkvingene dekker vanligvis hele bakkroppen, beina er slanke. Mange arter er ganske fargerike, en god del er farget i gult og svart og er grove etterligninger av veps.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De aller fleste blomsterbukkene har larver som lever i død ved, men det finnes også enkelte som lever i urter, i nedfalne kongler etc. Ingen angriper levende planter. De voksne billene, som oftest er aktive midt på sommeren, besøker gjerne blomster, særlig skjermplanter og andre planter med hvite, åpne blomster. Dette gjelder dog ikke alle artene. Blomsterbukkene er livlige insekter i motsetning til de fleste andre trebukker som virker ganske trege.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Få eller ingen av disse artene er å regne som skadedyr, da larvene utvikler seg bare i trevirke som forlengst er dødt, oftest også soppangrepet.

Systematisk inndeling / nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Rhagium sycophanta
Stenocorus meridianus
Gaurotes virginea
Mange arter har rødlige dekkvinger. Her Anastrangalia sanguinolenta

Inndelingen følger Danilevsky (2006). Slektsinndelingen innen gruppen Lepturini varierer mye mellom ulike klassifikasjoner. Noen, blant andre Silfverberg (1992), velger å samle de fleste av disse artene i én stor slekt, Leptura, andre fordeler dem på et varierende antall slekter. De navnene som er brukt her følger Ehnström (2007), men vanlig brukte synonymer er oppgitt under omtalen av de ulike artene.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Danilevsky, M.L. 2006. Systematic List of Longicorn Beetles (Coleoptera, Cerambycoidea) of Europe. [2]

Ehnström, B. og Holmer, M. 2007. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Skalbaggar: Långhorningar. Coleoptera: Cerambycidae. ArtDatabanken SLU, Uppsala. 298 sider. ISBN 978-91-88506-62-7

Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki. Zahradník, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. Om trebukker, side 326-357. N.W. Damm.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. september 2020. Besøkt 12. september 2020. 
  2. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]