Stictoleptura scutellata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stictoleptura scutellata
Nomenklatur
Stictoleptura scutellata
Fabricius, 1781
Synonymi
Anoplodera scutellata
Leptura scutellata
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektStictoleptura
Økologi
Habitat: bøkeskog, larver i død ved
Utbredelse: Europa, Vest-Asia
I Norden i Danmark og Sør-Sverige.

Stictoleptura scutellata er en av blomsterbukkene (Lepturinae), en bille som tilhører trebukkene (Cerambycidae). Den er en sjelden art som i Norden bare er kjent i Danmark og det sørligste Sverige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (12–20 mm), bred og kraftig, svart trebukk. Fargen er som hos Leptura aethiops, men kroppsformen er mye bredere enn hos denne. Antennene er nokså tynne og rundt halvparten så lange som kroppen. Pronotum er omtrent så langt som bredt, nærmest klokkeformet sett ovebfra, grovt punktert og matt. Dekkvingene er over en og en halv gang så brede som pronotum, med litt rundede skuldre, tilsmalnende fra disse bakover, grovt, men grunt, litt rynkete punkterte. Beina er forholdsvis korte (til blomsterbukk å være).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i soleksponert, gammel, død ved av bøk, sjeldnere andre løvtrær. Den foretrekker grove stammer med hvitråte, fortrinnsvius stående. Utviklingen tar trolig minst tre år. De voksne billene kan finnes i juni-juli, av og til på blomster, men hyppigere på egnede trestammer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Sør- og Mellom-Europa, mot øst til Kaukasus og Iran. Den ser ut til å være sjelden over alt. I Norden forekommer den i Danmark og det sørligste Sverige.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ehnstõm, B. & Holmer, M. 2007. Nationalnycklen till Sveriges Flora och fauna. Skalbaggar: Långhorningar. Coleoptera: Cerambycidae. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. 302 sider. ISBN 978-91-88506-62-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]