Judolia cerambyciformis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pachytodes cerambyciformis
Nomenklatur
Pachytodes cerambyciformis
(Schrank, 1781)
Synonymi
Judolia cerambyciformis
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektJudolia
Økologi
Habitat: Skog. Larver i døde trerøtter.
Utbredelse: Europa
i Norden bare i Danmark.

Pachytodes cerambyciformis er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norden finnes den bare i Danmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (7–12 mm), temmelig bred, svart trebukk, dekkvingene gule med svarte flekker. Arten har en karakteristisk, kort og bred kroppsform og er lett å kjenne. Antennene er nesten så lange som kroppen, ganske tynne. Hodet er forholdsvis stort og bredt. Pronotum er klokkeformet sett ovenfra, med litt uttrukne bakhjørner. Dekkvingene er korte og brede (ca. en og en tredjedel så lange som til sammen brede), gule, hver vinge med 3-4 svarte flekker. Beina er påfallende lange og slanke sammenlignet med den korte og brede kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i døde røtter, både på løvtrær og bartrær, vanligst kanskje på bjørk, or og eik. Røtter på vindfelte trær ser ut til å være særlig attraktive såfremt de fortsatt er dekket med jord. Utviklingen tar to år. De voksne billene kan finnes i juni-juli, gjerne på blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mellom-Europa og det nordlige Sør-Europa, østover til Kaukasus. I Norden finnes den bare i Danmark, der den forekommer på Jylland og Fyn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]