Leptura quadrifasciata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Leptura quadrifasciata
Foto: Quartl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leptura quadrifasciata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: fireflekket blomsterbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Leptura
Habitat: blomsterrike enger, nær løvskog
Utbredelse: Europa, Asia
I Norge nord til Nordland

Fireflekket blomsterbukk (Leptura quadrifasciata) er en av blomsterbukkene (Lepturinae), en bille som tilhører trebukkene (Cerambycidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Leptura quadrifasciata er mellom 13 og 18 mm lang og er en langstrakt bille med spoleformet kropp. De har lange, kraftige svarte antenner. Pronotum er omtrent så langt som bredt, bakhjørnene trukket ut til tagger. De har svarte dekkvinger med fire brede, gule tverrbånd på hver av dekkvingene. De gul- og svarte dekkvingene er grove etterligninger av veps, noe som nok gir dem en viss beskyttelse mot fugler. Brystpartiet og beina er svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Leptura quadrifasciata har larver som lever i død ved av løvtrær, som bjørk. De voksne (imago) finnes i juli og august, de er varmeelskende og oppsøker gjerne åpne blomster, som mjødurt på jakt etter nektar og pollen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Europa, men ikke lengst sør. Østover er den utbredt i Asia til Sibir, Mongolia, Korea og Japan. Leptura quadrifasciata er utbredt over det meste av Sør-Norge og er en av den vanligste trebukkene på Vestlandet. Den kan finnes på egnede lokaliteter helt nord til Nordland og Troms.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ehnstõm, B. & Holmer, M. 2007. Nationalnycklen till Sveriges Flora och fauna. Skalbaggar: Långhorningar. Coleoptera: Cerambycidae. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. 302 sider. ISBN 978-91-88506-62-7
  • Sandhall, Åke. (norsk oversettelse: Olsvik, Hans) Cappelens naturhåndbøker: Småkryp. Cappelen. Side 29. ISBN 82-02-13551-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]