Rutpela maculata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rutpela maculata
Foto: Fritz Geller-Grimm
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rutpela maculata
(Poda, 1761)
Leptura maculata
Strangalia maculata
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Rutpela
Habitat: blomsterrike enger, nær løvskog
Utbredelse: Europa, Asia
I Norge nord til Trøndelag

Rutpela maculata er en av blomsterbukkene (Lepturinae), en bille som tilhører trebukkene (Cerambycidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rutpela maculata har en utbredelse bare lengst sør i Norge. Men finnes på egnede lune lokaliteter helt nord til Trøndelag. Den mangler nord på østlandet (Hedmark og Oppland). Den finnes sørover i Europa, I Tyrkia og noe østover i Asia, inn i Russland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rutpela maculata er mellom 14 og 20 mm lang og er en langstrakt bille, bakkroppen blir smalere bakover. De har lange, kraftige antenner, med en smal gul ring for hvert ledd. De har gule dekkvinger med mørke flekker. Flekkene kan variere i størrelse slik at det kan være nesten helt svarte eller nesten helt gule biller. De gul- og svarte dekkvingene er grove etterligninger av veps, noe som nok gir dem en viss beskyttelse mot fugler. Brystpartiet er svart. Beina er gule med svarte parti. Baklårene er svarte ytterst.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rutpela maculata har larver som lever i levende eller død ved av løvtrær, som bjørk eller eik. De voksne (imago) finnes i juli og august, de er varmeelskende og oppsøker gjerne åpne blomster, særlig i skjermplantefamilien og rosefamilien på jakt etter nektar og pollen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slektsnamnet Rutpela har vist seg vanskelig å tolke, men en tolking trengs egentlig ikke. Rutpela er Leptura stavet baklengs (begynn med den nestsiste bokstaven).

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ehnstõm, B. & Holmer, M. 2007. Nationalnycklen till Sveriges Flora och fauna. Skalbaggar: Långhorningar. Coleoptera: Cerambycidae. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. 302 sider. ISBN 978-91-88506-62-7
  • Sandhall, Åke. (norsk oversettelse: Olsvik, Hans) Cappelens naturhåndbøker: Småkryp. Cappelen. Side 29. ISBN 82-02-13551-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]