Lepturobosca virens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Lepturobosca virens
Lepturobosca virens
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lepturobosca virens
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: grønnhåret blomsterbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Lepturobosca
Habitat: Skog. Larver i døde stokker.
Utbredelse: Palearktis
i Norge på Østlandet og i Nord-Norge.

Grønnhåret blomsterbukk (Lepturobosca virens) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge forekommer den på Østlandet og i Nord-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor til stor (14-22 mm) trebukk, svart med tett, grønnlig behåring. På grunn av fargen ligner den på smaragdbukk (Acmaeops smaragdula), men den er mye større enn denne. Antennene er litt kortere enn kroppen. Hvert ledd er lyst i indre del, grønnlig i ytre slik at antennen virker flekkete. Hodet er forholdsvis bredt med runde, utstående fasettøyne. Pronotum er omtrent så langt som bredt med jevnt rundede sider, matt og tett kledt med grønnlige hår. Dekkvingene har markerte skuldre, på grunn av den tette hårkledningen ser man ikke overflatestrukturen. Beina er middels lange. Larven er opptil 3 centimeter lang, hvit med gult hode. Kroppen er kledt med kort, ganske tett og brun behåring.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i grove, gamle, døde furuer og graner, av og til også bjørker. Larvene finnes oftest i liggende stokker, de kan bore seg helt inn i kjerneveden. Arten kan utnytte samme stokk i mange år. Larveutviklingen tar trolig tre år. Voksne biller finnes gjerne på blomster i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det er en nordlig art som er utbredt i den nordlige delen av Palearktis, dessuten i fjellene i Sør- og Mellom-Europa. I Norge forekommer den på inder Østlandet og i deler av Nord-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]