Stenurella nigra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stenurella nigra
Stenurella nigra
Vitenskapelig(e)
navn
:
Stenurella nigra
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: svart blomsterbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Stenurella
Habitat: Skog. Larver i død ved av løvtrær.
Utbredelse: den palearktiske sone
i Norge langs kysten av Sør- og Østlandet.

Svart blomsterbukk (Stenurella nigra) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er nokså vanlig langs kysten av Østlandet og Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (6-9 mm), slank trebukk, blankt svart (uten spor av metallglans) bortsett fra undersiden av bakkroppen som er oransjerød. Arten kan ikke forveksles med noen annen nordisk blomsterbukk da ingen andre har denne fargekombinasjonen. Antennene er svarte og nesten så lange som kroppen. Hodet er omtrent så langt som bredt, fasettøynene ikke utstående. Pronotum er hvelvet, klokkeformet sett ovenfra, bakhjørnene trukket ut til spisse pigger. Pronotum ved roten er like bredt som dekkvingene. Disse er grovt punkterte med korte hår, skuldrene er avrundede og dekkvingene er svakt avsmalnende fra skuldrene bakover. Beina er lange og svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i døde greiner og spinkle stammer av ulike løvtrær, blant andre eik, alm, hassel, bjørk og trollhegg. Disse greinene har gjerne svakt utviklet hvitråte. Larveutviklingen tar to år. De voksne billene kan finnes på blomster i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, unntatt de nordligste delene, og videre østover til Iran. I Norge er den forholdsvis vanlig langs kysten vestover til Kristiansand.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]