Kysttreløper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kysttreløper
Nomenklatur
Rhagium bifasciatum
Fabricius, 1775
Populærnavn
kysttreløper[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektRhagium
Økologi
Habitat: Skog. Larver i morken, død ved.
Utbredelse: Europa
på sørvestlandet i Norge.

Kysttreløper (Rhagium bifasciatum) er en stor bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den finnes bare på sørvestlandet i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (12-22 mm), noe kraftig trebukk med forholdsvis korte antenner. Den kjennes lett på at den har to par gule skråflekker på dekkvingene. Ellers er kroppen mørk, dekkvingene delvis rødlige. Antennene er ganske slanke og under halvparten så lange som kroppen. Hodet er ganske stort og firkantet, fremoverrettet, fasettøynene rundede og litt utstående. Pronotum er lengre enn bredt, nærmest rørformet, med en lang pigg midt på hver side. Dekkvingene har markerte, omtrent rettvinklede skuldre og tre lengderibber hver. De er rødlige langs ytterkantene og mellom de gule skråflekkene. Beina er nokså lange, mørke på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i gammel, død, fuktig ved, men ikke rett under barken slik som de andre artene i slekten Rhagium. Den kan gå både på løvtrær og bartrær, men er hyppigst i barskog. Arten er trolig favorisert av granplanting. Larveutviklingen tar to-tre år. De voksne billene er livlige, aktive flygere.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa øst til Kaukasus, men bare i områder med kystklima. Den er ganske vanlig i barskogplantinger i Storbritannia og Danmark. I Norge finnes den bare i Rogaland og Sunnhordland, den er dermed en av ganske få trebukker med en vestlig utbredelse i Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 30. august 2020. Besøkt 30. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]