Cortodera femorata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Cortodera femorata
Cortodera femorata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cortodera femorata
Fabricius, 1787
Norsk(e) navn: furublomstbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Cortodera
Habitat: Barskog. Larver i råtne kongler.
Utbredelse: Europa
i Norge spredte funn i Sør-Norge.

Furublomstbukk (Cortodera femorata) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den svært lokal, men kanskje noe oversett.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (7-11 mm), sjokoladebrun trebukk. Et godt kjennetegn på denne arten er at de innerste delene av de ellers mørke antennene og beina er lyst gulbrune. Hodet er bredt og firkantet, pronotum er jevnt rundet og hvelvet med spisse bakhjørner. Dekkvingene er tett og fint punkteret, noe blanke, med et søkk i midten ved roten. De har markerte, rettvinklede skuldre og er parallellsidige mesteparten av lengden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ulikt de fleste andre trebukker utvikler ikke larvene seg inne i døde trær, men derimot i strølaget på marken. De spiser trolig hovedsakelig råtnende kongler, og kan finnes under gran- og furutrær. Det ser ut til å være viktig at soppen barnålsopp (Micromphale perforans) vokser på stedet. Larveutviklingen tar to år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i sentrale deler av Europa, men ikke de vestligste delene. I Norge er den meget lokal, og er funnet ved Oslo, i Hallingdal, ved Tafjord på Sunnmøre og i Sør-Trøndelag. Arten fører et ganske skjult levesett og det er sannsynlig at den kan være noe oversett.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]