Nivellia sanguinosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rødvinget sibirbukk»)
Nivellia sanguinosa
Nomenklatur
Nivellia sanguinosa[1]
(Gyllenhal, 1827)
Populærnavn
(rødvinget sibirbukk)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektNivellia
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: Skog. Larver i døde løvtrær.
Utbredelse: den palearktiske sone
i Norge meget sjelden.

Rødvinget sibirbukk (Nivellia sanguinosa) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den funnet noen få ganger i Midt-Norge. Artsdatabanken har ikke normert noe norsk navn, men rødvinget sibirbukk er foreslått.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10–15 mm), slank trebukk med blodrøde dekkvinger, resten av dyret svart, knapt synlig hårete. Antennene er omtrent så lange som kroppen. Hodet er lengre enn bredt. Pronotum er ganske lite, sterkt hvelvet. Dekkvingene er betydelig bredere enn pronotum, ganske fint punkterte, hver vinge med to, gjerne utydelige, lengderibber. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre, bak disse er de parallellsidige til kort før spissen. Beina er ganske lange og slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever i død ved med hvitråte av ulike løvtrær. Larver er aldri funnet i Norden, så man vet ikke hvilke treslag arten utnytter her. Vegetasjonen på den ene kjente, norske lokaliteten kan tyde på at den der går på gråor og/eller hegg. De voksne billene kan finnes på hvite, åpne blomster i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne meget sjeldne arten er påtruffet noen steder i Nord-, Mellom- og Øst-Europa og videre østover til Sibir. Den synes ikke å være vanlig noe sted. I Norge er den nylig funnet i Eikesdalen i Møre og Romsdal, det er også et gammelt funn fra Sel i Oppland. Den er listet som Kritisk truet (CR) i Norsk rødliste for arter fra 2006. I Sverige er arten regnet som utdødd.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Nivellia sanguinosa for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]