Strangalia attenuata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Strangalia attenuata
Strangalia attenuata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Strangalia attenuata
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: smal blomsterbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Strangalia
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-RE-no.svg

RE — Regionalt utdødd

Habitat: Skog. Larver i død ved av eik.
Utbredelse: Palearktis
i Norge spredt i Sør-Norge.

Smal blomsterbukk (Strangalia attenuata) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er funnet flere steder i Sør-Norge men er ikke funnet på lenge og er kanskje utdødd.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9-17 mm), slank trebukk, svart med fire gule tverrbånd på dekkvingene. Arten har en påfallende smal kroppsbygning og kan kjennes fra alle andre nordiske blomsterbukker på kroppsformen. Antennene er mørke og middels lange. Hodet er nesten så bredt som pronotum på det bredeste, med store fasettøyne. Pronotum er mye lengre enn bredt. Dekkvingene er litt bredere enn pronotum ved roten, med rundede skuldre. De er fint punkterte og hårete og har fire jevnbrede, gule tverrbånd. Dekkvingene når ikke helt bak til bakkroppsspissen. Beina er lange og slanke, gulrøde, baklårenes ytre del svart, føttene brunlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i død ved av eik med hvitråte, også i gjerdestolper av eik. Arten ser ut til å være meget stedbundet med liten spredningsevne, og er derfor ganske sårbar. Larveutviklingen tar minst to år. De voksne billene kan finnes på blomster i juli-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det meste av Europa, men mangler i de vestligste delene. Videre finnes den helt østover til Japan. I Norge er det noen få funn fra Sørlandet og Nordvestlandet, alle er gamle.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rødliste 2015». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 21. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]