Lepturalia nigripes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Lepturalia nigripes
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lepturalia nigripes
(De Geer, 1775)
Norsk(e) navn: bjørkeblomsterbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Lepturalia
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-RE-no.svg

RE — Regionalt utdødd

Habitat: Skog. Larver i døde bjørker.
Utbredelse: Europa, i Norge trolig utdødd.

Bjørkeblomsterbukk (Lepturalia nigripes) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den funnet på Østlandet for over 100 år siden, men er trolig utdødd i dag.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (13-18 mm), slank trebukk, svart med gulbrune dekkvinger. Den kan ligne en del andre arter men er større enn de fleste av dem. Antennene er mørke og vel halvparten så lange som kroppen. Hodet er ganske bredt, med rettvinklede bakhjørner og kraftig innsnørt hals. Pronotum er lengre enn bredt, matt svart, kledt med oppstående, lyse hår. Dekkvingene er ensfarget gulbrune, litt bredere enn pronotum ved roten, med avrundede skuldre. De dekker ikke bakkroppsspissen helt. Beina er lange og svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i stående (gadd) bjørker som har vært døde i noen år. De bør ha hard yteved, men råtten kjerneved, og bør være soleksponerte. Trær som er drept av skogbranner ser ut til å være attraktive. Larven borer dypt inn i veden og utviklingen tar minst tre år. De voksne insektene er aktive i juni-juli. De besøker ikke blomster like hyppig som mange andre Lepturinae, men kan av og til finnes på åpne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det østre og sørøstre Europa fra Nord-Sverige i nord til Romania i sør. I Norge er det noen få, gamle funn fra Østlandet, men arten er trolig utdødd i landet i dag. Den forekommer også i det nordlige Asia øst til Stillehavet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Arten er den eneste i slekten Lepturalia.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rødliste 2015». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 21. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]