Stictoleptura cordigera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Stictoleptura cordigera
Stictoleptura cordigera
Vitenskapelig(e)
navn
:
Stictoleptura cordigera
(Fuessly, 1775)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Stictoleptura
Habitat: skog, larver i død ved
Utbredelse: Europa, Vest-Asia
I Norden i Danmark.

Stictoleptura cordigera er en av blomsterbukkene (Lepturinae), en bille som tilhører trebukkene (Cerambycidae). Den er en sør- og mellomeuropeisk art som nylig ser ut til å ha etablert seg på Lolland i Danmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (14-20 mm), bred og kraftig, svart trebukk, dekkvingene er røde med en karakteristisk svart tegning. Arten er lett å kjenne på denne tegningen. Antennene er nokså tynne og rundt halvparten så lange som kroppen. Pronotum er omtrent så langt som bredt, nærmest klokkeformet sett ovebfra, grovt punktert og matt. Dekkvingene er over en og en halv gang så brede som pronotum, med litt rundede skuldre, tilsmalnende fra disse bakover, grovt men grunt, litt rynkete punkterte. De er klar røde, spissene svarte. I midten (langs sømmen) er det en stor, trekantet, svart flekk som bak er forbundet med det svarte området i spissen. Beina er forholdsvis korte (til blomsterbukk å være).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Biologien til denne arten er dårlig kjent, men den utvikler seg trolig i død ved av både bartrær og løvtrær. Larvene lever trolig mest på underjordisk ved (røtter og nedre del av stubber), og utviklingen tar sannsynligvis flere år. De voksne billene besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det er en varmekjær art som er utbredt i Sør- og Mellom-Europa, østover til Kaukasus og det nordlige Iran. I Norden ble den oppdaget på Lolland i Danmark i 2005, og ser ut til å ha etablert seg her.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ehnstõm, B. & Holmer, M. 2007. Nationalnycklen till Sveriges Flora och fauna. Skalbaggar: Långhorningar. Coleoptera: Cerambycidae. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. 302 sider. ISBN 978-91-88506-62-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]