Polyphaga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polyphaga
Sjuprikket marihøne (Cucujiformia)
Nomenklatur
Polyphaga
Emery, 1886
Populærnavn
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
Økologi
Antall arter: 339 000
Habitat: terrestrisk og limnisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Inndelt i

Polyphaga (gresk for «mye-etere») er en stor delgruppe av billene: Så langt er det beskrevet 320 000 arter, men man antar at det kan finnes det mangedobbelte av ubeskrevne og ukjente arter, spesielt i tropiske regnskoger. Men selv hvis man tar utgangspunkt i de kjente artene, omfatter Polyphaga mer enn 90 % av alle nålevende biller – og mer enn 25 % av alle dyrearter.

Man pleier å inndele Polyphaga i to grupper, Haplogastra eller Hydrophiloidea (med Scarabaeiformia og Staphyliniformia) og Symphiogastra eller Eucinetoida (med Bostrichiformia, Cucujiformia og Elateriformia). Det har imidlertid så langt ikke lyktes helt å avklare om disse to gruppene virkelig er naturlige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gruppen er svært varierende i utseende, i størrelse varierer disse billene fra omtrent 0,3 millimeter til nærmere 20 centimeter, kroppsformen kan være lang og tynn eller kort og bred, hvelvet eller flat. De fleste har harde dekkvinger, men hos noen er dekkvingene myke eller sterkt reduserte. Antennene er gjerne 11-leddete, men kan også ha færre ledd, kan være trådformede som hos Adephaga, men er ofte sagtakkede, kamformede, klubbeformede eller knebøyde. De fleste har velutviklede fasettøyne, men hos arter som lever i mørke (for eksempel i huler) kan disse være reduserte. De bitende munndelene kan være forstørrede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mens den andre, store billegruppene Adephaga stort sett er rovdyr, viser Polyphaga som navnet skulle tilsi et vidt spekter av matpreferansen. Også denne gruppen har en del arter som er rovdyr (for eksempel maurbiller, de fleste kortvinger og de fleste marihøner), men flere arter er planteetere (for eksempel bladbiller og snutebiller). Tallrike arter (blant andre praktbiller, trebukker og barkbiller) har larver som utvikler seg i levende eller død ved. Det er også tallrike arter som lever på sopp (blant andre mycelbiller (Leiodidae), kjukeborere (Ciidae) og Endomychidae) og mange er nedbrytere (for eksempel åtselbiller og gjødselbiller).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]