Grammoptera ruficornis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Grammoptera ruficornis
Grammoptera ruficornis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Grammoptera ruficornis
Fabricius, 1781
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Grammoptera
Habitat: Løvskog og havnehager. Larver i døde greiner på løvtrær.
Utbredelse: Europa
i Norge noe utbredt i Sør-Norge.

Grammoptera ruficornis er en liten bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den nokså vanlig langs kysten av Østlandet og Sørlandet og er også funnet på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (3-7 mm), mørkbrun, slank trebukk. Antennene er nesten så lange som kroppen og hvert ledd er gulrødt med svart spiss, slik skiller den seg fra den sjeldnere Grammoptera ustulata som har mørke antenner. Hodet er nokså bredt med rundede tinninger og kraftig innsnørt hals. Pronotum er noe lengre enn bredt, klokkeformet sett ovenfra, med bakhjørnene trukket ut til korte, spisse pigger. Dekkvingene er til sammen bare litt bredere enn pronotum, parallellsidige, mørkbrune, grovt og tett punkterte. Beina er slanke, lårene er gulrøde innerst, resten av beina er mørke. Larven er opptil 11 millimeter lang, med tre par korte bein, spredte, korte hår på bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i døde grener av løvtrær, kanskje særlig eik, men den kan også utnytte ganske små stammer, for eksempel på bergflette og vier-arter. Larveutviklingen tar trolig ett år. De voksne billene kan finnes i mai-juni, gjerne på hvite blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa østover til Kaukasus. I Norge finnes den langs kysten av Sørlandet og Østlandet, og det er også et par funn fra Vestlandet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]