Oxymirus cursor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oxymirus cursor
hunn
hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Oxymirus cursor
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Oxymirus
Habitat: Skog. Larver i morken, død ved.
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika?
nord til Nordland i Norge.

Oxymirus cursor er en stor bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den finnes i skog over det meste av Norge og er en av de vanligere trebukkene her i landet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor til stor (18–32 mm), noe slank trebukk. Det er stor forskjell på kjønnene. Hannen er slank med forholdsvis lange antenner, og helt svart. Hunnen er markert større og bredere, antennene er kortere, grunnfargen lysere og den har en bred, rødbrun lengdestripe på hver dekkvinge. Antennene er ganske kraftige, nesten så lange som kroppen hos hannen og litt over halvparten så lange som kroppen hos hunnen. Hodet er lengre enn bredt. Pronotum er trapesformet, omtrent så langt som bredt, med to par høye knøler og en kraftig pigg midt på hver sidekant. Dekkvingene har markerte, omtrent rettvinklede skuldre og to lengderibber hver. De er kledte med korte, fine, lyse hår. Beina er forholdsvis lange og middels kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i ganske myk, morken ved med brunråte. Den finnes oftest på bartreved, men kan også gå på ved av løvtrær. Denne arten kommer dermed inn i et senere nedbrytingsstadium enn de fleste andre trebukker. Larveutviklingen tar minst tre år. De voksne billene finnes i mai-juni og er mest nattaktive.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa bortsett fra de vestligste delene, og videre østover til Stillehavet. Det er uklart om den også finnes i Nord-Amerika. I Norge er den utbredt nord til det nordlige Nordland og finnes dessuten i Pasvik. Den mangler bare på snaufjellet og er gjerne en av de vanligste trebukkene i barskog.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]