Pedostrangalia pubescens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Pedostrangalia pubescens
Pedostrangalia pubescens
Vitenskapelig(e)
navn
:
Etorofus pubescens
Fabricius, 1787
Norsk(e) navn: hårete blomsterbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Etorofus
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-RE-no.svg

RE — Regionalt utdødd

Habitat: Skog. Larver i døde stokker.
Utbredelse: Europa
i Norge trolig utdødd.

Hårete blomsterbukk (Etorofus pubescens) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den funnet noen få ganger på Sørlandet, men funnene er over 100 år gamle og det er sannsynlig at arten er forsvunnet hos oss.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (12-17 mm), spoleformet trebukk som forekommer i to fargevarianter. Arten kjennes lett på kroppsformen: den er forholdsvis bred og sidekantene av pronotum, dekkvingene og bakkroppen danner én kontinuerlig kurve. Antennene er ganske mørke og rundt halvparten så lange som kroppen. Kroppen er matt svart, dekkvingene er enten brungule eller svarte. Hodet er omtrent så bredt som langt, fasettøynene runde og markert utstående. Pronotum er klokkeformet sett ovenfra, bakhjørnene dratt ut til spisser. Bakerst er pronotum like bredt som dekkvingenes rot. Dekkvingene er jevnt kurvede, svært fint punkterte og hårete. Bakerst er de tvert avskåret og dekker ikke det bakerste bakkroppsleddet. Beina er middels lange og mørke, hos lyse eksemplarer (med brungule dekkvinger) er leggene og føttene brunlige. Larven er opptil 3 centimeter lang, hvit, med en påfallende bred, gulaktig hodekapsel. De tre beinparene er tydelige, og kroppen er kledt med korte hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i gamle, døde stokker og stubber av furu uten bark. Andre steder i Europa er arten også funnet i løvtrær, men ikke i Norden. Larveutviklingen tar to-tre år, samme stokk kan brukes av arten i mange år. De voksne billene kan finnes på blomster i juli-august, de er dermed noen av de seneste blomsterbukkene ute.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten har en relativt begrenset utbredelse i Europa, mot sør og vest til Pyreneene, mot nord til det sørlige Finland, mot øst et stykke inn i Russland. I Norge er det noen få funn fra Telemark og Aust-Agder, men det nyeste av dem er over 100 år gammelt.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rødliste 2015». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 21. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]