Hopp til innhold

Chrysomeloidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chrysomeloidea
Koloradobillen, Leptinotarsa decemlineata
Nomenklatur
Chrysomeloidea
Latreille, 1802
Synonymi
Phytophaga
Populærnavn
Trebukker og bladbiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeCucujiformia
Økologi
Antall arter: 65 000, ca. 300 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, på eller i planter
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Chrysomeloidea er en artsrik overfamilie av biller som tilsvarer den gruppen som før ble kalt Phytophaga (=planteetere). De aller fleste artene lever på eller i planter. Det er beskrevet omtrent 65 000 arter, de fleste i de to store familiene trebukker (Cerambycidae) og bladbiller (Chrysomelidae). I Norge er det funnet omtrent 300 arter. Noen nyere inndelinger opererer med to underfamilier, Cerambycoidea med familiene Cerambycidae og Vesperidae (den sistnevnte blir ofte regnet som en undergruppe av Cerambycidae) og Chrysomeloidea i snever forstand med familiene trebladbiller (Megalopodidae), pollenbladbiller (Orsodacnidae) og Chrysomelidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til meget store (1–180 mm) biller av sterkt varierende form og farge. Oversiden er sjelden tydelig hårete og ofte metallisk farget. Antennene er middels lange til meget lange, 11-leddete (bortsett fra hos noen jordlopper som har 10 ledd) og uten en markert kølle. Beina er forholdsvis lange og kraftige, føttene er fem-leddete, men det fjerde leddet er ganske lite og knapt synlig (pseudotetramere føtter), i alle fall det tredje leddet er tolappet (ofte alle de tre innerste), og den ytterste leddet er tynt og krumt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Så godt som alle artene er knyttet til planter. De fleste trebukkene har larver som borer i død eller levende ved. De andre tre familiene lever stort sett av grønne plantedeler, enten de gnager på utsiden eller minerer innenfra. De fleste artene flyr godt og kan spre seg over betydelige avstander. Voksne biller kan ofte finnes på blomster.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Som en kunne vente i en så artsrik gruppe av planteetende insekter, er det en del arter som kan leve på kulturvekster og gjøre betydelig skade. Et av de mest kjente eksemplene er koloradobillen (Leptinotarsa decemlineata) som angriper poteter. Bladbiller (Chrysomelidae) gjør skade ved å gnage på bladene til ulike slags planter, mens trebukker (Cerambycidae) kan gjøre skade på tømmer ved å bore i veden, noen ganger drar de med seg parasittiske sopper slik at treet blir drept. Noen arter av trebukker lever i tørr, død ved og kan skade bygningstømmer og møbler, særlig kjent er husbukken (Hylotrupes bajulus).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]