Gaurotes virginea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Gaurotes virginea
pronotum er vanligvis svart hos norske eksemplarer
pronotum er vanligvis svart hos norske eksemplarer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gaurotes virginea
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: metallbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Gaurotes
Habitat: Granskog. Larver i døde trær.
Utbredelse: Palearktis
i Norge på Østlandet og Sørlandet.

Metallbukk (Gaurotes virginea) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge er den meget vanlig på Østlandet. Arten er knyttet til gran og ser ut til å følge dennes naturlige utbredelse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-13 mm) trebukk, dekkvingene metallisk blå, bakkroppens underside rød. Arten kan ikke forveksles med noen andre norske biller. Antennene er svarte og nesten så lange som kroppen hos hannen. Hodet er matt svart, omtrent så bredt som langt, fasettøynene nokså små. Pronotum er vanligvis svart hos nordiske eksemplarer, ofte rødt hos mellomeuropeiske. Det er avrundet foran, parallellsidig i den bakre delen uten noen tagg på sidene. Overflaten er kraftig punktert. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre og er parallellsidige bak disse til kort før spissen, da de er halvsirkelformet avrundet. Dekkvingene er nær dobbelt så brede som pronotum, metallisk blå med grov punktur. Bakkroppens underside er klart rød. Beina er svarte og middels lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken på graner (Picea abies) som har vært døde i noen år og har begynt å tørke ut. Trær som er drept av barkbiller ser ut til å være attraktive, men de bør være stående. Larveutviklingen tar to år. De voksne billene kan forekomme tallrikt på blomster av skjermplanter i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det meste av Europa, men mangler i sørvest, videre finnes den østover like til Stillehavet. I Norge er den meget vanlig på Østlandet og den østlige delen av Sørlandet, og i indre strøk av Trøndelag, mangler derimot helt på Vestlandet. Dette har trolig sammenheng med at gran ikke vokser naturlig her.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]