Pachyta quadrimaculata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Pachyta quadrimaculata
Pachyta quadrimaculata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pachyta quadrimaculata
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Pachyta
Habitat: Barskog. Larver i døde røtter.
Utbredelse: Palearktis
i Norden bare i Finland.

Pachyta quadrimaculata er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er utbredt i det sørlige Finland i Norden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (11-22 mm) og bred trebukk. Den brede kroppsformen og dekkvingenes karakteristiske farger gjør det lett å kjenne arten. Antennene er mørke og nesten så lange som kroppen. Hodet er ganske langstrakt, lengre enn bredt, med utstående, rundede fasettøyne. Pronotum er svart, omtrent så langt som bredt, i midten med en kraftig, butt pigg på hver side. Dekkvingene er brungule med fire store, svarte flekker (to på hver vinge), det fremste flekkeparet er ovale, det bakre gjerne omtrent rombeformede. Beina er lange og svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Biologien til arten er ikke godt kjent, men ligner trolig slektningen Pachyta lamed. Arten finnes i eldre barskog, oftest i tilknytning til gran. Til tross for at den er vidt utbredt synes den aldri være tallrik. Larvene utvikler seg i nylig døde røtter av gran og furu. Larveutviklingen tar tre år. De voksne billene kan man finne, gjerne på blomster, i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Palearktis, i Europa går den sør til Alpene, mot øst like til Stillehavet. I Norden er den utbredt i det sørlige Finland inkludert Åland. Det finnes noen gamle funn fra Sverige og Danmark, men det er uklart om dette dreier seg om at det har vært bestander der, eller om det er importerte eller feil-etiketterte individer.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]