Anastrangalia sanguinolenta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anastrangalia sanguinolenta
Anastrangalia sanguinolenta
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anastrangalia sanguinolenta
(Linnaeus, 1761)
Anoplodera sanguinolenta
Leptura sanguineolenta
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Anastrangalia
Habitat: barskog, larvene i død ved
Utbredelse: Europa
I Norge over mye av landet

Anastrangalia sanguinolenta er en av blomsterbukkene (Lepturinae), en billegruppe som tilhører trebukkene (Cerambycidae). Den er utbredt på over mye av Sør-Norge og finnes også lenger nord.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9–13 mm), svart trebukk med røde eller gule dekkvinger. Den ligner sterkt på den beslektede arten Anastrangalia reyi men skiller seg fra denne på at dekkvingene er blodrøde hos hunnen og brungule hos hannen (hos A. reyi er de teglrøde hos begge kjønn) og mangler svart ytterkant. Antennene er mørke og litt over halvparten så lange som kroppen. Hodet er forholdsvis stort og bredt. Pronotum er tydelig lengre enn bredt, rundet, grovt punktert og matt svart. Dekkvingene er middels grovt punkterte. Hunnen har et eggleggingsrør som stikker litt ut bak dekkvingene. Beina er slanke og svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i gammel, barkløs, død ved av bartrær. Veden bør være ganske uttørket. Larvene kan utnytte samme tørrtre i flere tiår. Utviklingen tar minst to år. De voksne billene kan finnes på åpne blomster i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa og i Sibir. I Norge finnes den over det meste av Sør-Norge, men synes å mangle i noen sentrale strøk, og mer flekkvis i Trøndelag og Nord-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]