Barne-TV (NRK)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Barne-TV er betegnelsen på TV-programmerNRK for målgruppen 2–7 år. Denne programtittelen ble brukt første gang i 1970. Begrepet blir ofte brukt i en noe utvidet form som også omfatter programmer for eldre barn. Betegnelsen «barne-TV» er på norsk dessuten blitt brukt om underholdende eller belærende barneprogrammer på fjernsyn generelt, altså uavhengig om de har blitt vist på NRK Barne-TV eller ikke.

Siden 2007 har Barne-TV vært betegnelsen på en programflate på NRK Super som strekker seg fra kl 18.00 til 18.35 mandager til søndager. Per august 2015 fungerer programlederne Sofia og Halvor sammen med sine makkere Turid og Perla (dukker) som vertskap for seerne. De rammer inn det øvrige innholdet, som er egenproduksjoner fra NRK Super, eksterne produksjoner og innkjøpt materiale egnet for målgruppen. Barne-TVs programledere er også verter i Supermorgen, NRK Supers tilbud til de minste barna lørdager og søndager fra 07.00 til 09.30.

Historie[rediger | rediger kilde]

NRK startet sine TV-sendinger rettet mot barn høsten 1960, og ansvarlig var Lauritz Johnson. I starten het programmet I kosekroken, og ble kun sendt en gang i uken kl. 18.00, et tidspunkt som forble uendret, helt til NRK Super overtok barneprogrammene (en periode var sommeren et unntak, da Barne-TV ble sendt en halv time senere). I begynnelsen var de fleste i barne-TV redaksjonen lærere, noe som preget programmene, og ga programmene et pedagogisk preg. I 1969 kom Pompel og Pilt, som var et opprør mot de pedagogiske programmene. Lekestue, som kom i 1967 kombinerte lek og læring. Programtittelen barne-TV ble brukt første gang i 1970. Til tross for at betegnelsen først og fremst brukes om programmer for førskolebarn, har begrepet ofte blitt brukt i en noe utvidet form som også omfatter programmer for eldre barn og barneprogrammer på fjernsyn generelt, altså uavhengig om de har blitt vist på NRK Barne-TV eller ikke.

Lekestue, Labbetuss, Portveien 2 og Sesam Stasjon er eksempel på produksjoner som ble sendt i Barne-TV flaten.

Ragne Tangen, «Tante Ragne», i NRKs barne-TV-program Du og jeg og vi to i 1967. Tangen lagde sammen med Helge Sverre Nesheim NRKs første fjernsynsprogram for barn i 1960.

Blikkbåx kom i 1987 og var det første programmet med barn som programledere. Dette programmet var imidlertid rettet mot eldre barn og stod litt utenfor Barne-TV-konseptet i streng forstand.[1] Det ble etterfulgt av Midt i smørøyet.

NRK Super ble startet 1. desember 2007. Ved oppstarten av kanalen ble en del av barneprogrammene sendt parallelt i TV-kanalene NRK1 og NRK Super. Med utbyggingen av digitalt bakkenett ble sendefrekvensen til NRK Super og NRK3 tilgjengelig for alle lisensbetalere. Fra og med 2010 sendes Barne-TV utelukkende i NRK Super etter å ha vært en fast programpost på NRK1 siden 16. september1960.[5]

TV-programmer for barn og unge sendt på NRK[rediger | rediger kilde]

Lista omfatter et utvalg norske studiopresentasjoner og norske og utenlandske fjernsynsserier og kortfilmer for barn og unge vist på NRK, ofte under den daglige programposten «Barne-TV». Årstallet viser når første program ble sendt.

Norskproduserte studioprogrammer, serier og kortfilmer[rediger | rediger kilde]

Hytta som ble brukt som eksteriør i Portveien 2, en norskprodusert serie som ble sendt fra 1985, ligger i Hjemmets kolonihager på Sagene i Oslo.
Dukken Alfa i Sesam Stasjon, en norskprodusert serie med amerikanske forbilder og innslag om ble svært populær på 1990-tallet.
Lørenskog stasjon ble brukt som utendørskulisse for barne-tv-serien Sesam Stasjon på NRK.
Scenbilde fra julekalenderserien Jul i Skomakergata slik den er blitt bygget opp i Kristiansand Dyrepark.

1960-tallet[rediger | rediger kilde]

1970-tallet[rediger | rediger kilde]

1980-tallet[rediger | rediger kilde]

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

2000-tallet[rediger | rediger kilde]

2010-tallet[rediger | rediger kilde]

Utenlandske serier[rediger | rediger kilde]

Tittelfiguren i den fransk-polske dokkefilmserien Colargolsom gikk på NRK fra 1973.
Tittelfiguren i den britiske animasjonsserien Lokomotivet Thomas og vennene hans. Serien ble produsert fra 1984.
Skuespillere ukledd som tittelfigurene Pat og Mat i den tsjekkiske dokkefilmserien «To gode naboer» i «Eventyrskogen» ved den vesle byen Jiříkov i Tsjekkia. Serien ble produsert fra 1976.

1960-tallet[rediger | rediger kilde]

1970-tallet[rediger | rediger kilde]

1980-tallet[rediger | rediger kilde]

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

2000-tallet[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK - Barne-TVs historie i NRK (video)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad Arne Hjeltnes ser på 549 TV-heltar side 29-57 (utgitt av Samlaget 1994, søkbar digitakopi)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]