Titten Tei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Titten Tei André von Drei er navnet på en marionettedokke som på 1970-, 1980- og 1990-tallet opptrådte i en rekke norsk barneprogrammer som gikk på NRK-TV. Dukken opptrådte i flere egne barneserie og hadde også gjesteopptredener i en rekke NRK-program.

Titten Tei-dokka ble lagd av den tsjekkisk-norske teatermannen Karel Hlavaty[1] i 1970 på oppdrag av Birgit Strøm, som også førte figuren og gav den stemme. Titten Tei hadde siden innslag både i Barne-TV, under programtittelen Sjokedorisei, og lørdagsunderholdninga, ofte i samtale med programlederen Rolf Kirkvaag («Sjonkel Rolf»). Titten Tei fikk sitt navn etter en navnekonkurranse for barn i regi av NRK. Han ble svært populær og kjent i norske hjem på 1970- og 1980-tallet, blant annet etter å ha sunget duett med Kronprinsesse Sonja under en direktesending fra MomarkedetMysen i 1976. Sammen med Rolf Kirkvaag ledet også Titten Tei programserien «Hva med framtiden?», en serie om miljøutfordringene i verden, på 1980-tallet.

Titten Tei og Sjonkel Rolf ble introdusert for første gang på TV i barne-programmet Vil du være med, så heng på høsten 1971.

Titten Tei hadde vanligvis rollen som det undrende barnet som i et enkelt språk stiller de voksne vanskelige spørsmål.

Berømte sitat[rediger | rediger kilde]

  • Å, sjokedorisei, altså!
  • Nei, nå skjønner jeg inningentingen, jeg

TV-programmer med Titten Tei[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Karel Hlavatý». Store norske leksikon (norsk). 28. september 2014. Besøkt 14. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]