Titten Tei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Titten Tei André von Drei er navnet på en marionettedokke som opptrådte i en rekke TV-programmer for barn sendt på NRK fra 1971 til 1990.

Titten Tei-dokka ble lagd av den tsjekkisk-norske teatermannen Karel Hlavaty i 1970 på oppdrag av skuespilleren og programmedarbeideren Birgit Strøm, som også førte figuren og gav den stemme. Titten Tei hadde siden innslag både i Barne-TV, under programtittelen Sjokedorisei, og lørdagsunderholdninga, ofte i samtale med programlederen Rolf Kirkvaag («Sjonkel Rolf»). Titten Tei fikk sitt navn etter en navnekonkurranse for barn i regi av NRK. Han ble svært populær og kjent i norske hjem på 1970- og 1980-tallet, blant annet etter å ha sunget duett med Kronprinsesse Sonja under en direktesending fra MomarkedetMysen i 1976. Sammen med Rolf Kirkvaag ledet også Titten Tei programserien «Hva med framtiden?», en serie om miljøutfordringene i verden, på 1980-tallet.

Titten Tei og Sjonkel Rolf ble introdusert for første gang på TV i barne-programmet Vil du være med, så heng på høsten 1971.

Titten Tei hadde vanligvis rollen som det undrende barnet som i et enkelt språk stiller de voksne vanskelige spørsmål. På den måten kunne Birgit Strøm kommentere samtidige fenomener på en direkte, men uangripelig måte og formidle egne synspunkter og ofte «politisk korrekte» meninger.[trenger referanse]

Berømte sitat[rediger | rediger kilde]

  • Å, sjokedorisei, altså!
  • Nei, nå skjønner jeg inningentingen, jeg

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.