Titten Tei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Titten Tei André von Drei, eller bare Titten Tei, er navnet på en marionettedokke som i 1970-, 1980- og 1990-årene opptrådte i en rekke norske barneprogram på NRK Fjernsynet. Titten Tei dukket første gang opp 4. september 1971 i lørdagsprogrammet Vil du være med, så heng på! med Rolf Kirkvaag og dukkefører Birgit Strøm.[1] Siden opptrådte dukken i flere egne barneserier og hadde en rekke gjesteopptredener i ulike NRK-program i årene fremover.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Titten Tei ble laget av den tsjekkisk-norske teatermannen Karel Hlavaty[2] i 1970, på oppdrag av Birgit Strøm, som også førte figuren og ga den stemme. Dukken fikk sitt navn etter en navnekonkurranse for barn i regi av NRK og dukket første gang opp i Barne-TV-programmet Vil du være med, så heng på! lørdag 4. september 1971. Han hadde rollen som det undrende barnet som i et enkelt språk stiller de voksne vanskelige spørsmål, som regel i samtale med programlederen Rolf Kirkvaag («Sjonkel Rolf»). Titten Tei hadde siden innslag både i Barne-TV, under programtittelen Sjokedorisei og i ulike lørdagsunderholdningsprogram.

Etter debuten i 1971 ble Titten Tei øyeblikkelig svært populær hos seerne, og det ble dannet Titten Tei-klubber over hele landet.[3] Både dukken og Sjonkel Rolf ble faste gjengangere på fjernsyn utover 1970- og 1980-årene. Et av de mest minneverdige øyeblikkene var da Titten Tei sang «Vi har ei tulle med øyne blå» i duett med kronprinsesse Sonja i en direktesending fra MomarkedetMysen i 1976.

Sammen med Rolf Kirkvaag ledet også Titten Tei programserien Hva med fremtiden, sjonkel Rolf?, en serie om miljøutfordringene i verden i 1980-årene.

Berømte sitat[rediger | rediger kilde]

  • Å, sjokedorisei, altså!
  • Nei, nå skjønner jeg inningentingen, jeg

TV-programmer med Titten Tei[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kirkvaag som buktaler – ny serie med ny giv for barn i TV». VG. 4. september 1971. s. 41. 
  2. ^ «Karel Hlavatý». Store norske leksikon (norsk). 28. september 2014. Besøkt 14. november 2017. 
  3. ^ Iversen, Ludwig (26. oktober 1971). «Møt Norges mest populære kjendis». VG. s. 30. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]