Jon Blund (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dokkefilmfiguren Jon Blund (Sandmänchen) med opphavsmannen Gerhard Behrendt i Øst-Berlin 1979. Barne-TV-figuren er blitt et populærkulturelt ikon fra DDR-tida.

Jon Blund er det norske navnet på den nisseliknende hovedpersonen i en serie korte dokkefilmer produsert for østtysk barne-TV. Figuren bygger på den gamle eventyrskikkelsen Jon Blund, også kalt Ole Lukkøye, som drysser magisk sand eller søvnpulver i øynene på barn for å få dem til å sovne og drømme søtt.

TV-serien gikk opprinnelig på den østtyske statskanalen Deutscher Fernsehfunk.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Leketøysdokke av Sandmännchen fra 1960- eller 1970-tallet

De tyske originalutgavene av dokkefilmene om Jon Blund ble sendt som introduksjon og avslutning til kveldssendingene for barneprogrammene på østtysk fjernsyn. Gjennomgangsfiguren Jon Blund ble på tysk kalt Sandmann eller Sandmännchen, det vil si «den vesle sandmannen». Animasjonsserien ble opprinnelig skapt i 19591960 i to versjoner i et kappløp mellom øst- og vesttysk fjernsyn. Den vesttyske, opprinnelige versjonen hadde utgangspunkt i kringkastingsselskapet Berliner Rundfunk. Den østtyske fra Deutsche Fernsehfunk (DFF) kom like etter og ble svært populær både i øst og vest. Da DDF ble lagt ned i 1990, krevde demonstranter at serien skulle fortsette. I dag blir Jon Blund produsert av den tyske TV-stasjonen RBB. Dokkefilmserien har omkring to millioner seere hver dag og er solgt til flere land.

Etter Øst-Tysklands fall i 1990 har flere, blant annet Jannicke Systad Jacobsen i en dokumentarfilm om Sandmännchen fra 2005, beskrevet skikkelsen som en kommunistisk propagandafigur som viste en idealisert versjon av fellesskapet og de tekniske fremskrittene i DDR (Øst-Tyskland) og de andre kommunistiske landene. Jon Blund har også blitt brukt som karakteristisk symbol for østtysk populærkultur i Wolfgang Beckers tragikomiske film Goodbye, Lenin! fra 2003.

Jon Blund på TV i Norge[rediger | rediger kilde]

Jon Blund har blitt vist på norsk barne-TV en rekke ganger, første gang i 1979 da han i 24 episoder i NRKs TV-serie Jul i Skomakergata presenterte punkter i FNs Erklæring om barns rettigheter (som senere ble til FNs barnekonvensjon) til denne sangteksten, som Edle Stray-Pedersen synger:

Hvem er denne karen med sekk og lue på?
Han ligner litt på nissen i grunn'.
Det er ikke han, det er Jon Blund.
Han besøker store og små.
Ja, Jon Blund har med seg hver kveld til alle små,
no' spennende, no'morsomt, no' rart.
"Kveldens rettighet" begynner snart.
La oss starte: Klar, ferdig, gå!
Alle barn har rett til...
Jeg blir alltid søvnig så snart Jon Blund har dratt.
Sånn har det alltid vært med Jon Blund.
Jeg vil sove om en liten stund.
Tusen takk for nå, ha god natt!

Melodien er laget av den østtyske komponisten Wolfgang Richter, som fikk teksten diktert over telefon da den skulle brukes første gang og tre timer senere hadde musikken ferdig. Rundfunk DDR mente opprinnelig at melodien var noe avansert for små barn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]