Pompel og Pilt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pompel og Pilt
Generell informasjon
SjangerBarneserie, dukketeater, eventyrserie
Prod.landNorge
Sendeår1969
Episoder5
Lengde15 (per episode)
SpråkNorsk
Bak kamera
ProdusentBjørg Mykle
Arne Mykle
FotoEllen Aanesen
Sending
Periode10. okt. 19697. nov. 1969
TV-kanalNRK
Teknisk informasjon
Bildeformatsort-hvitt
Eksterne lenker
IMDb

Pompel og Pilt er et vanlig kallenavn på den surrealistiske dukketeater-serien Reparatørene kommer! som ble sendt på Barne-TV i NRK første gang i 1969. «Pompel» og «Pilt» er også navnet på de to hovedfigurene i serien. Den ble produsert av Bjørg og Arne Mykle i samarbeid med Ebbe Ording og oppnådde en sjelden kultstatus i Norge.[1][2] Dette skjedde spesielt etter at NRK tok eller ble nødt til å ta P&P av plakaten, ettersom enkelte barnepsykologer mente at de var skadelige for barns psyke og utvikling

Et alternativt Barne-TV[rediger | rediger kilde]

Pompel og Pilt var en ny form for Barne-TV.[3] Bjørg og Arne Mykle begynte i samarbeid med Ebbe Ording å arbeide med serien sommeren 1968. Bjørg Mykle ønsket å lage barne-TV som skilte seg ut, hvor barna kunne få lov til å være nysgjerrige, og hun mente at de også trengte noe annet enn TV-programmene som fortalte dem om hvordan de skulle oppføre seg; hun anså at det var for mange TV-programmer som fokuserte på tannpuss, å spise sunt, å oppføre seg pent og å lære seg noe.[1]

Serien ble sendt første gang på NRK i oktober 1969[4][5] og deretter i 1973, 1976,[6] 1979 og 1985. Hver gang den ble sendt på nytt skapte den debatt, og det ble sendt inn flere leserinnlegg. Mens noen barn likte serien, syntes andre at den var skremmende.[1][3]

Den ble ikke sendt igjen før i 1994. Grunnen til at det gikk flere år mellom hver sendetid var fordi at noen hevdet at serien var uegnet for barn og ville gi dem traumer, men ikke alle var enige i kritikken.[7][8][9] De aller yngste var i hovedsak uinteressert i TV-programmet, spesielt siden serien var i svart-hvitt.[trenger referanse] Serien ble lansert som «pre-ironisk» i Programbladet i 1969.

Pompel og pilt har oppnådd en sjelden kultstatus i Norge, og det er mange referanser til serien. Et vaktmesterselskap tok for eksempel navn etter rollefiguren Gorgon, et rørleggerfirma tok slagordet fra serien: «Det er bedre med to enn ingen reparatører», og rockebandet Pompel and the pilts er oppkalt etter serien.[10] I 1994 ble det holdt offentlig visning av serien på konsertstedet Rockefeller i Oslo, med mer enn 300 mennesker til stede.

Regi, musikk og klipping[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

 1. Reparatørene kommer – Handlingsresymé: Pompel og Pilt forsøker å reparere en serie dominobrikker, med forutsigbart resultat. De klarer også å rekke opp et strikket forheng som hadde en løs tråd.
 2. Reparatørene kommer og kommer – Handlingsresymé: Pompel og Pilt gir Gorgons baby masse mat og river ned alle tallerknene de hadde brukt, med et stort brak.
 3. Reparatørene kommer igjen – Handlingsresymé: De river ned en mur.
 4. Reparatørene kommer tilbake – Handlingsresymé: De hjelper Gorgons kone med å stable esker, igjen med forutsigbart resultat.
 5. Reparatørene kommer tilbake igjen – Handlingsresymé: Gorgon Assistentvaktmester forsøker å jage Pompel og Pilt, men de fortsetter å reparere allikevel og får en stor maskin til å bryte sammen.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonene i serien er de to lett forvirrede såkalte reparatørene "Pompel" og "Pilt". En annen sentral figur er den tilsynelatende innpåslitne vaktmesteren "Gorgon", i et merkelig bygningskompleks som i anledning produksjonen ble satt opp på Snarøya ved Oslo. Av ukjent grunn er Pompel og Pilt ute etter nye oppdrag, men dessverre klarer de aldri å reparere noen ting skikkelig.

Gorgon Vaktmester ser ut til å ha en hel familie; i én episode møter vi en veldig sulten baby, i fjerde episode møter vi fru Gorgon og hennes esker, og i femte episode møter vi den sinte Gorgon Assistentvaktmester, som skal ha seg frabedt enhver hjelp fra Pompel og Pilt. Vi ser aldri disse figurene samtidig, så det er uvisst om fru Gorgon er i familie med Gorgon vaktmester eller hvem babyen tilhører; i tilfellet Gorgon Assistentvaktmester er det en viss sjanse for at han ikke eksisterer, og at det bare er Gorgon Vaktmester som har tatt på seg en løsbart. Det er også lett å anta at fru Gorgon, babyen, Gorgon Assistentvaktmester og Gorgon Vaktmester er spilt av samme 'person'.

Pompel og Pilt ser ut til å kjenne Gorgon Vaktmester, og de vet også navnet på Moffedillen, men ellers er det ikke mye de vet om husene (huset?) de stadig kommer til.

I hver episode leter Pompel og Pilt etter noe å reparere. Hver gang de forsøker å reparere noe, ender det med totalt kaos – og underveis demonstrerer de med all tydelighet at de ikke evner å reparere noe som helst.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Fargene på dukkene Pompel og Pilt har i de senere år blitt endret fra originalversjonen. De originale fargene var valgt for å gi gode valører av grå på tv-skjermene; serien ble laget da norske fjernsynsseere kun fikk sendinger i sort/hvitt. Dukkenes ansikter og alle klesplagg hadde forskjellige valører av blant annet lilla, grønt og oransje.

Figurer[rediger | rediger kilde]

 • Pompel er den eldste av de to reparatørene. Han forsøker gjerne å formulere læresetninger eller fyndord for å imponere makkeren Pilt. For eksempel gjentar han flere ganger i serien at "Det er bedre med to reparatører enn ingen reparatører." Et annet eksempel er uttalelsen "Løse tråder er lange." Det siste uttaler han etter at Pompel og Pilt har brukt mye tid på å dra i trådender og tau som dukker opp i scenebildet.
 • Pilt er den yngste og mest uerfarne, men kanskje mer intelligente av de to reparatørene.
 • Gorgon Vaktmester er den lett forvirrede vaktmesteren i serien. Hver gang reparatørene spør etter noe som skal repareres, faller Gorgon i en slags transe. Han begynner da å ramse opp ord som rimer på «reparere». Gorgon vaktmester er både vennlig og blid, men når han er i transe, benytter Pompel og Pilt sjansen til å stikke av.
 • Moffedille er en skikkelse som ligner på en vandrende gresstue. Den spiser nøkler og har kommunikasjonsproblemer. Den sier bare "OOO", men det kommer pratebobler som inneholder symboler som gjør meningen litt tydeligere – men bare litt. Likevel er den en ganske viktig karakter som vi får se i samtlige episoder, og som har mye med reparatørenes framgang å gjøre, selv om den kan være vanskelig å forstå, både for reparatørene og for seerne. Den veileder reparatørene og ber dem om hjelp i tide og utide.
 • Migrantene er vesener som kan minne om en sykkelpumpe med parykk og øyne som plutselig kommer inn i scenen fra ingensteds og kjører, på rad og i sikk-sakk, rundt Pompel og Pilt. Når reparatørene stiller dem spørsmål, svarer migrantene med å lage en merkelig lyd.

Utdrag fra manus[rediger | rediger kilde]

Utdrag 1[rediger | rediger kilde]

Gorgon: – Hehehe … Pompel og Pilt! Nei, så hyggelig! Hehehe…

Pilt: – Å, Gorgon vaktmester, er det mulig at du har noe i dag som skal repareres?

Gorgon: – Hehehe… Repareres, revideres, registreres, reflekteres, reformeres, reviteres, resigneres, respireres, resulteres, revulteres, respekteres, repareres, reglereres, respireres … ehh… Pompel og Pii-iilt?!! … Pompel og Pii-iilt! … Pompel og Pii-iilt! Vent! …

Utdrag 2[rediger | rediger kilde]

Fru Gorgon: – Nå, der er dere endelig, Å som jeg har ventet på dere. Dere må være raskere, Kom her, kom hit, ta denne esken. Nei ikke den esken, den esken, der ja. Fortere dere nå, den esken der ja. Ja. forsiktig, forsiktig, hit, nei her, forsiktig, forsiktig. Sett den esken her, nei ikke der, Forsiktig, forsiktig." (Det blir naturligvis aldri klargjort hvem Fru Gorgon tror Pompel og Pilt er og hva som er i eskene, og når figuren kalles fru Gorgon, er det fordi det er en kvinnefigur med Gorgon-hode, ikke fordi hun blir presentert med navn og plassert i en sosial sammenheng; vi ser aldri mer enn én Gorgon om gangen.)

Utdrag 3[rediger | rediger kilde]

Reparatørene kommer til en svingdør:

Pompel: – Pilt først.

Pilt: – Oh-h, jammen er det ikke farlig?

Pompel: – Nettopp hmm hva farlig ? Pompel passer på vet du. Jeg står her og venter.

Pilt: – Javel.

Pilt svinger en runde i døren og kommer ut igjen.

Pompel: – Var det noe farlig?

Pilt: – Nei, ikke noe farlig.

Pompel: – Akkurat, det var jo det jeg sa. Nå skal jeg prøve.

Replikker[rediger | rediger kilde]

Eksempler på replikker som mange av Pompel og Pilt seerende kan huske:

 • Det er bedre med to reparatører enn med ingen.
 • Pilt først. Denne replikken brukes av mange for å henspille på at noen skyver eller forsøker å skyve en annen foran seg i en potensielt risikofylt situasjon, slik Pompel i kraft av å være den eldste og (formodentlig) mest erfarne utnyttet sin autoritet til å beordre Pilt til å gå gjennom en dør som han fryktet at det skjulte seg en fare bak.
 • Av og til holder det med én reparatør.

Rettighetsoverdragelse til FiN[rediger | rediger kilde]

I 2012 kjøpte Figurteatret i Nordland (FiN) rettighetene til Pompel og Pilt.[11] Arne Bust Mykle godkjente ved denne rettighetsoverdragelsen at FiN og produksjonsselskapet «Traktor» skulle få gjenbruke figurene i en litt annen versjon. Målet var å lage en kombinert film-, dukketeater- og konsertversjon med premiere i 2014.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c Fred Arthur Asdal (17. juni 1994). «Kultkameratene som forandret Norge». VG: 44-45. 
 2. ^ «Pompel og Pilt». Store norske leksikon (norsk). 30. april 2018. Besøkt 29. juli 2019. 
 3. ^ a b «Gjensyn med Pompel og Pilt». VG: 52. 29. november 1994. 
 4. ^ Fjernsynet : Fredag. Nordlands Framtid. 2. oktober 1969. «18.00 Kosekroken. Reparatørene kommer. Dukkefilm av Bjørg og Arne Mykle.» 
 5. ^ Fjernsynet. Arbeiderbladet. 2. oktober 1969. «18.00 Kosekroken. Reparatørene kommer. Dukkefilm av Bjørg og Arne Mykle. Regi: Ebbe Ording.» 
 6. ^ VG - TV i morgen (30.10.1976)
 7. ^ NRK (3. mars 2003). «Pompel & Pilt». NRK. Besøkt 29. juli 2019. 
 8. ^ Kjølleberg, Even (26. februar 2009). «Skummel og skrudd barne-TV». NRK. Besøkt 29. juli 2019. 
 9. ^ Karlsen, Stina Gregersen (21. november 2013). «- Vi hadde nok aldri vist dette på NRK». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 29. juli 2019. 
 10. ^ «Reparatørene som preget en hel generasjon». NTBtekst. NTB. 29. april 1992. 
 11. ^ Lysvold, Susanne; Pedersen, Bjørn Tore (2. oktober 2012). «Pompel og Pilt til Nordland». NRK. Besøkt 20. november 2018. «Som de første i verden har Figurteatret i Nordland sikret seg rettighetene til Pompel og Pilt.» 
 12. ^ Lien, Silje Josten (30. oktober 2012). «Pompel og Pilt gjennoppstår». NRK. Besøkt 20. november 2018. «– Pompel og Pilt sitter i ryggmargen på en hel generasjon. Serien har preget oss og er en del av kulturarven vi vil bringe videre, sier musiker Johannes Skyberg. | Sammen med filmfotograf Sverre Galgum skal han nå lage en film-, dukketeater- og konsertversjon av serien. | Produksjonsselskapet og ensemblet «Traktor» fra Hedmark og Oppland er de første gang som får tillatelse til å bruke dukkene i en ny produksjon. | Arne Bust Mykle, mannen bak de to figurene, lot seg overbevise og sier til NRK at han synes det hørtes spennende ut. || Postapokalyptisk verden | Med på laget har de musikerne Håvard Lund og Are Simonsen og figurdukketeateret i Nordland.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]