Hopp til innhold

To gode naboer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To gode naboer
orig. Pat a Mat
De to gode naboene
Generell informasjon
SjangerSlapstick, animasjonsfilm, filmkomedie, familiefilm
Prod.landTsjekkoslovakia, Tsjekkia
Sesonger9
Episoder111
Lengde8 minutter (per episode)
Bak kamera
Skaper(e)Lubomír Beneš
ManusLubomír Beneš, Vladimír Jiránek, Jiří Kubíček, Marek Beneš, František Váša, Karel Žalud, Edgar Dutka, Vlasta Pospíšilová, Břetislav Pojar, Ladislav Pálka, Štefan Martauz, Štěpán Gajdoš
RegiLubomír Beneš, Marek Beneš, Ladislav Pálka, Vlasta Pospíšilová, Milan Sebesta, Josef Lamka
MusikkLuboš Fišer
FotoIvan Vít, Zdeněk Krupa, Jan Müller, Jiří Šafář, Vladimír Malík
Sending
Periode23. nov. 1982
TV-kanalTV2
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

To gode naboer er det norske navnet på en animert dukkefilmserie ved navn Pat & Mat, produsert i det tidligere Tsjekkoslovakia og nå i Tsjekkia. Serien handler om de to naboene Pat og Mat, som hjelper hverandre å fikse alle mulige slags ting, oftest med uheldig resultat. Likevel kommer de alltid fram til en slags løsning. Serien ble opprinnelig sendt på Den tsjekkoslovakiske televisjonen. Etter at Tsjekkoslovakia ble delt ble den sendt på Slovakisk televisjon og Tsjekkisk televisjon.

Serien ble laget av Lubomír Beneš og Vladimír Jiránek. Animasjonen er såkalt stop-motion, der figurene er dukker som beveges ørlite grann mellom hvert bilde, hvilket gir illusjonen av at dukkene beveger seg når bildene kjøres etter hverandre. Omgivelsene dukkene beveger seg i er også kunstige og utført i tilsvarende stil. Serien er en stum serie uten dialog (dog ikke i den nederlandske versjonen hvor Pat og Mat faktisk snakker), kun bakgrunnsmusikk og lydeffekter. Handlingen er gjort slik at man likevel forstår hva som foregår uten nærmere forklaring. Dette har ført til at serien er lett å distribuere i utlandet, siden den ikke behøver oversettes. Episodenes lengde varierer mellom 6 og 10 minutter.

Serien ble kjent i Norge gjennom Barne-TV, som sendte mange episoder av den i løpet av 1970-, 80- og 90-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

De to karakterene dukket først opp i en kortfilm fra 1976, som het Kuťáci (Klønene). Senere ble det laget flere episoder som deler av sesonger 2: ... a je to! (... og det var det!), hvor figurene fikk sitt endelige utseende. De to fikserne fikk navnene Pat og Mat i 1989, og fra da av var det navnet på showet.

Forfatterne hadde et voksent publikum i tankene da de skapte serien, men den ble fort populær blant alle aldersgrupper. I tidligere Tsjekkoslovakia ble de første 35 episodene av serien produsert i barnevennlig kortformat på 7 minutter.

Serien ble populær i mange land, og ble sendt i blant annet Tsjekkoslovakia (nå Tsjekkia og Slovakia), Sverige, Polen, Jugoslavia, Island, Tyskland, Sveits, Brasil, Finland, Nederland, Kroatia, Norge, Spania og Iran.

I 1990 startet Lubomír Beneš (død 1995) sitt eget aiF Studio i Praha (produksjon) og Zürich (markedsføring, salg, finansiering), der han sammen med sitt team produserte 14 nye episoder. De introduserte alle 49 episodene på det internasjonale markedet.

Senere tok Lubomír Beneš' sønn, Marek Beneš, over og har laget ytterligere episoder av serien. I 2019 fantes det totalt 117 episoder, og mange av disse er også utgitt på DVD.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata