Pelle Politibil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pelle Politibil foran Salten politistasjonen i Bodø (2016)

Pelle Politibil er en norsk fantasifigur fra flere filmer, tv-serier og bøker for barn. Han blir framstilt som en snakkende, svart og hvit 1973 Volkswagen 1300 med «øyne» på frontlyktene. Figuren ble opprinnelig skapt av politimannen Åge Magnussen i Bodø i 1984, som et ledd i trafikksikkerhetsarbeidet for barn.

Bruk av figuren i ulike formater[rediger | rediger kilde]

Pelle Politibil hadde sin første opptreden i «Barnetimen for de minste» på NRK radio i 1986. Etter tre sesonger på radio og to bokutgivelser, debuterte Pelle Politibil i 1993 med egen fjernsynsserie. Pelle Politibil har også turnert landet rundt med egen forestilling – sett av mer enn 100 000 barn og voksne. Bilen fra TV-serien har seinere blitt brukt i trafikkinformasjon for barnehagebarn, særlig i Vestfold. I 2002 kom kinofilmen med figuren. Det har også blitt laget et Gullstikka-nominert spill, leketøy og andre kommersielle spin off-produkter med figuren.

Sangen om Pelle Politibil, Pelle-sangen, ble framført av Lennart Mårli og Steinar Toftesund. Den ble en populær kjenningsmelodi for serien.

Film og TV-produksjoner[rediger | rediger kilde]