Ante

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For mannsnavnet, se Ante (navn).
Ante
Generell informasjon
TypeMiniserie / Film
SjangerDrama / Familieserie
Prod.landNorsk
Episoder6
Lengde25 min. (per episode)
Lengde1 t. 26 min. (film)
SpråkNorsk
Foran kamera
MedvirkendeSverre Porsanger
Nils Utsi
Bak kamera
ProdusentCentralfilm AS
ManusTor Edvin Dahl
RegiArvid Skauge
Nils Utsi (personregi)
TittelmusikkKjell Karlsen
Ellen Anne Buljo (joiken)
MusikkKjell Karlsen
Ellen Anne Buljo (joiken)
FotoPer Foss, Halvor Næss, Georg Helgevold Sagen, Peter Roos
Prod.selskapCentralfilm
Sending
Periode4. januar8. februar 1975
TV-kanalNRK
Eksterne lenker
IMDb

Ante er en norsk spillefilm og familieserie på seks episoder som ble vist på NRK Fjernsynet første gang i 1975. Filmversjonen ble produsert av de samme opptakene og utgitt i 1976. Produsent var Centralfilm AS og NRKs ​barne- og ungdomsavdeling.[1] Serien handler om samegutten Ante og hans problemer med å passe inn på en norsk skole i Kautokeino. Tematisk omhandler Ante minoritetsgruppers problemer på en måte som passer barn og unge. Den kan også tolkes som en samfunnsmessig kritikk av fornorskning av samer.[2]

Vi møter Ante igjen ved kysten sammen med den lille reinsdyrflokken hans. Den er nå på sommerbeite. Ante er på dette tidspunkt den eneste i familien som har reinsdyr. Faren har solgt dyra sine og har tatt arbeid i ei gruve.

Ante ble en kunstnerisk suksess i 1970-årene og ble solgt til 23 land. Men for produsenten Centralfilm AS ble likevel ikke dette noen økonomisk suksess. Den har blitt sendt i reprise flere ganger: Blant annet i 1977, 1982[3] og 1987.

Bakgrunnen for produksjonen[rediger | rediger kilde]

Produsenten hadde i forkant av produksjonen inngått avtale med NRK, og produsent Knut-Jørgen Erichsen besøkte internasjonale film- og fjernsynsmesser og undersøkte vilkårene for hvordan man selger og kjøper TV-program og filmer, og til hvilke priser. Den gang var ikke dette vanlig praksis i Norge. Han tok kontakt med TV-selskaper i flere land, blant annet i Norden og Storbritannia, og produksjonsselskapet laget grundige kalkyler. Kalkylen viste at om man klarte å selge til 20 land, ville en slik serie gi inntjening. Derved startet de opp.

Det ble produsert både film og serie, og serien ble så presentert for utenlandske selskap. BBC var en av 23 kringkastere som kjøpte serien, til 10 prosent av salgskalkylen. 1970-årene var tøffe økonomisk for filmprodusenter. Centralfilm AS sto bak to dristige prosjekt i dette tiåret. Det var Ante og Ragnarock. Sistnevnte ble en dundrende økonomisk nedtur for Centralfilm AS. Begge prosjektene tappet selskapet for ressurser, og bidro til at de ikke satset særlig aktivt på denne type film igjen. De gikk tilbake til reklamefilmproduksjon.

Ifølge manusforfatter Dahl var intensjonen å lage en skildring innenfra den samiske kulturen. Han mente at tidligere filmer og produksjoner om samene har vært sett utenfra og laget av utenforstående. Dahl mente at i Ante stod samene selv i sentrum, og at den norske kulturen opptrer i en bi-rolle. Han fortalte videre at serien ble laget i samarbeid med ham selv og samene.[1]

Senhøsten 1973 viste Centralfilm en trailer av filmen på en salgs- og innkjøpsmesse i Milano. Responsen var god, og 14 land bestilte første episode av serien. Innspillingen av serien hadde på det tidspunktet bare så vidt begynt.[2] Allerede i april 1974 (mens den var under innspilling) ble seriens hovedperson fremstilt som en verdensstjerne av VG.[4]

Innspillingene startet senhøsten 1973 og ble avsluttet i oktober 1974.[4] Deler av serien/filmen ble tatt opp i Berlevåg, med lokale innbyggere som statister.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Rollenavn Skuespiller
Ante Sverre Porsanger
Faren Nils Utsi
Moren Ellen Anne Buljo
Per Rasmus Somby
Pers far Odd Astrup
Henrik Magga Johan Henrik Buljo
Isaksen Sigmund Sæverud

Produksjonsstab[rediger | rediger kilde]

Sang[rediger | rediger kilde]

Låten «Ante» ble fremført av Ellen Anne Buljo med Kjell Karlsens orkester. Den ble også utgitt på singlen Polydor 2052 107.[5] Sangen lå på den norske VG-lista i 14 uker i 1975, deriblant på en andreplass i fem uker. Låten «Eadni Nieida» fra serien ble også en relativt stor hit i heavy metal-versjon for den samiske heavy metal-gruppa Intrigue.[6]

Restaurert i 2009[rediger | rediger kilde]

Nasjonalbiblioteket restaurerte i 2009 filmene Ante og Ragnarock. Første visning av Ante skjedde i Tromsø under Tromsø Internasjonale Filmfestival. Arvid Skauge var sentral i å berge filmarkivet til Centralfilm AS, og en pådriver for restaureringen av Ante ved Nasjonalbiblioteket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b VG - Og samisk virkelighet (04.01.1975, s.46)
  2. ^ a b VG - Verdsnessuksess for same-serie, og før den er ferdig (27.12.1973, s.37)
  3. ^ VG - TV i dag (09.01.1982)
  4. ^ a b VG - Sverre (10) blir verdensstjerne (01.04.1974, s.7)
  5. ^ Ellen Anna Buljo / Kjell Karlsens Orkester - Ante / Lapplandsminner (7") at Discogs
  6. ^ norewgiancharts.com - Ellen- Anna Buljo - Ante

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]