Lassie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lassie
Lassie.jpg
Lassie fotografert under innspillingen av en episode i Florida
Utmerkelserstjerne på Hollywood Walk of Fame

Lassie, en hund av rasen collie, blir av mange regnet som «verdens mest kjente hund». Hunden er en kjent og kjær figur over store deler av verden, fra flere filmer, TV-serier og bøker opp igjennom årene. Det amerikanske filminstituttet har kåret Lassie til filmhistoriens 39. beste helteskikkelse.[1]

Lassie blir til[rediger | rediger kilde]

Lassie ble skapt av den britisk-amerikanske forfatteren Eric Knight i den sagnomsuste fortellingen Lassie Come-Home, først publisert som novelle i Saturday Evening Post i 1938, og deretter som roman i 1940. I Knights historie er det en ung gutt fra Yorkshire som eier en eksepsjonelt pen og lojal collie, men da familien havner i økonomiske problemer må hunden selges til en rik adelsmann. Både hunden og gutten sørger over separasjonen, og det blir enda verre da den nye eieren transporterer Lassie flere hundre kilometer unna til sin eiendom i Skottland. Colliens instinkter og mot fører imidlertid til at den rømmer, og boken følger Lassies desperate reise hjem til gutten hun elsker.

I 1943 ble boken filmatisert, i det som skulle bli den første filmen om Lassie, under tittelen Flukten, en film som fulgte handlingen i boken. Roddy McDowall hadde hovedrollen. Etter dette har det vært flere oppfølgere, TV-serier og «spin-offs».

Lassie ble så populær at den, som en av kun tre hunder, fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. De to andre hundene som har fått sin egen stjerne der var Rin Tin Tin og Strongheart.

I TV-serien Lassie som gikk 1954–1974 hadde hunden flere eiere, de første to var Jeff (Tommy Rettig) og Timmy (Jon Provost). Begge var gårdsgutter som ofte trengte hjelp fra sin superintelligente hund for å komme ut av vanskelige situasjoner. June Lockhart, som tidligere hadde opptrådt i Lassies sønn, tok over rollen som Timmys mor etter Cloris Leachman. Ranger Corey kom senere inn som eier, og da serien nærmet seg slutten dro Lassie ut på egen hånd, uten noen ordentlig eier.

Figuren Lassie[rediger | rediger kilde]

Den første som hadde rollen som Lassie var hunden «Pal», en collie som opprinnelig kom fra Glamis Collies of California. Den opprinnelige eieren kunne ikke trene hunden, og leide inn Weatherwax Trained Dogs for å gjøre jobben. Da eieren ikke kunne betale regningen, tok dyretrener Rudd Weatherwax over eierskapet til hunden, sammen med broren Frank. Før Pal døde ble han paret med en rekke tisper, noe som førte til tallrike etterkommere.

Ni av Pals etterkommere har også spilt rollen som Lassie. Alle de ni var hannhunder, til tross for at figuren Lassie var ei tispe. Årsaken til dette er at hannhundene har en tykkere og mer prektig pels, og derfor beholder mer fylde under røytingen enn tispene gjør. For å unngå unødige avbrekk i filmingen ble derfor hannene foretrukket.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

  • Lassie (1943) (originalt Lassie Come Home) «Pal» har rollen som Lassie
  • Lassies sønn (1945) (originalt Son of Lassie) «Pal» har tittelrollen, men en annen hund spiller Lassie
  • Lassie klarer brasene (1946) (originalt Courage of Lassie) Med Elizabeth Taylor, som også opptrådte i den første filmen. «Pal» har rollen som «Bill» (også kjent under tittelen Den modige Lassie)[2]
  • Lassies bragd (1948) (originalt Hills of home eller Master of Lassie) «Pal» spiller «Lass»
  • Trofaste Lassie (1949) (originalt Challenge to Lassie)
  • Utrolige Lassie (originaltittel: The Magic of Lassie) (1978)
  • Lassie (1994)
  • Lassie (2005)

Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]