Stian med sekken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stian med sekken
Generell informasjon
Sjanger Barn / Musikk
Nasjonalitet Norsk
Introduksjonsår 1971
Sesonger 2
Episoder 10
Lengde 12-25 min. (per episode)
Språk Norsk
Bak kamera
Skapere Sidsel Levin
Mona Levin
Manus Sidsel Levin
Mona Levin
Regi Bo Wærenskjold
Musikk Kåre Grøttum
Sending
Periode 9. mars 197114. mai 1972
TV-kanal NRK
Teknisk informasjon
Bildeformat Sort-hvitt

Stian med sekken er et norsk musikalsk barneprogram som gikk på NRKs Barne-TV fra 1971 til 1972. Programmet ble skapt av søstrene Sidsel og Mona Levin. Programmet handlet om gutten Stian som reiser rundt i verden med eventyrbrillene sine og samler sanger fra forskjellige land i en sekk. Hver episode startet med at Stian og Sidsel møttes på en benk og sang «Eventyrbrillesangen». Så dro de til et fremmed land som ble presentert med en dose 70-tallspedagogikk. Meninga var å fylle sekken med lokale sanger før de dro hjem igjen.[1] Programmene inneholdt mye underholdende musikk-lek, men serieskaperne forsøkte også å lære barna toleranse for fremmede kulturer.

Stian med sekken ble spilt inn i NRKs studio på Marienlyst i Oslo. Hovedpersonen Stian ble spilt av barneskuespilleren Ralph Bernstein. Regissør var Bo Wærenskjold. Sidsel og Mona Levin, som skrev manus og spilte i serien, er døtre av pianisten og musikkpedagogen Robert Levin.

To lengre spesialprogrammer kom i kjølvannet av serien. Det første var et julespesial på 51 minutter som hadde undertittelen På jakt etter julesanger, og som ble sendt julaften 1972. Det andre var på 55 minutter og hadde undertittelen Stian i musikkland og ble sendt sendt 17. mai 1974. Sistnevnte var opprinnelige skrevet og fremført for Festspillene i Bergen i 1973. Det ble også oppført på Centralteatret.[2]

Annet[rediger | rediger kilde]

I 1983 spilte Raga Rockers inn en sang de kalte Stian med døden, en tydelig referanse til denne serien. Sangen kom på albumet Varme dager.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dr. Stian». www.dagbladet.no. Besøkt 21. juli 2016. 
  2. ^ «Stian i musikkland». Budstikka. 16.5.1974. s. 15. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]