Julius (sjimpanse)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den romerske slekten Julius se her

Julius er en sjimpanse født i Kristiansand Dyrepark 26. desember 1979. Etter fødselen ble den lille sjimpanseungen avvist av sin mor Sanne. For å redde livet hans, måtte han hentes ut fra sjimpanseflokken. Da var han svekket og hadde fått bitt av den ene pekefingeren. Julius fikk vokse opp hjemme hos Dr. William Glad, hans kone og to barn, Carl Christian og Øystein. Senere hos direktøren for dyreparken, Edvard Moseid, sammen med hans barn og familie.

Intensjonen var at Julius skulle bringes tilbake til familien sin i sjimpanseflokken. Det ble gjort forsøk på dette, men Julius hadde tydelige atferdsvansker. Som voksen levde han derfor isolert fra sjimpanseflokken de første årene i Juliusgrotta.

I 1983 fikk Julius sin egen sang ved navn Her kommer Julius skrevet av Terje Formoe.

Man forsøkte også å finne en «kone» til Julius. Den første ble «Miff» i 1996. Det viste seg imidlertid at Miff allerede var gravid da hun kom sammen med Julius. Julius var aggressiv både mot Miff og hennes baby, og Julius og Miff måtte skilles. Senere har han hatt kortere forhold med «Dixi» og «Josefine».

15. mai 2003 ble Julius far til en unge sammen med Bini, ungen fikk navnet Julius Junior. Julius fikk 5. november 2006 en ny sønn med Dixi. Kjønnet var i starten ukjent, da Dixi holdt barnet hos seg til enhver tid i den første tiden etter fødselen. Etter en navnekonkurranse, fikk avkommet navnet Linus. Siden har han fått en datter som har fått navnet Yr.

3. mai 2012 ble Linus, fem år gammel, funnet druknet i vanngraven ved innhegningen.[1]

Julius er i dag leder for hele sjimpanseflokken.

TV[rediger | rediger kilde]

NRK lagde en serie på tre episoder, om «Julius» som gikk som barne-TV i 1981. Etter dette ble Julius landskjent, og var i mange år Dyreparkens største attraksjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG (7. mai 2012): Sjimpansen Linus er død, hentet 7. mai 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]