Julius (sjimpanse)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Julius (født 26. desember 1979 i Kristiansand Dyrepark) er en sjimpanse som er kjent på internett og i media gjennom tv-programmer, en barnepoplåt av Terje Formoe og som emne for en biografi.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Etter fødselen, 2 juledag 1979, ble sjimpanseungen avvist av sin mor Sanne. For å redde livet hans, måtte han hentes ut fra sjimpanseflokken. Da var han svekket og hadde fått bitt av den ene pekefingeren. Julius bodde først en liten periode hjemme hos dyreparkens dyrlege for å pleie fingeren. Etter kort tid flyttet han inn hos direktøren for dyreparken, Edvard Moseid, sammen med Marit Espejord (da Moseid) og døtrene hans Ane og Siv. Her bodde han sitt første år, og var som en lillebror for Ane og Siv. Han feiret jul og bursdager der, og var et fullverdig medlem av familien. Da Julius var 1 år gammel startet tilvenningen til det å bli satt tilbake i apeflokken. Han overnattet enkelte netter i dyreparken, men bodde ikke i dyreparken på fulltid før han var nærmere 5 år. Julius har den dag i dag et nært forhold til pappa Edvard, mamma Marit og søstrene Ane og Siv. Han viser tydelig gjensynsglede når han får besøk av familien sin den dag i dag.

Intensjonen var at Julius skulle bringes tilbake til familien sin i sjimpanseflokken. Det ble gjort forsøk på dette, men Julius hadde tydelige atferdsvansker. Som voksen levde han derfor isolert fra sjimpanseflokken de første årene i Juliusgrotta. Julius slet med å finne sin plass blant sjimpansene, og hørte samtidig ikke til hos menneskene heller.

De forsøkte også å finne en make til Julius. Den første ble «Miff» i 1996. Det viste seg imidlertid at Miff allerede var gravid da hun kom sammen med Julius. Han var aggressiv både mot Miff og babyen, så Julius og Miff måtte skilles. Senere har han hatt kortere forhold med «Dixi» og «Josefine».

15. mai 2003 ble Julius far til en unge sammen med Bini, ungen fikk navnet Julius Junior. Julius fikk 5. november 2006 en ny sønn med Dixi. Kjønnet var i starten ukjent, da Dixi holdt barnet hos seg til enhver tid i den første tiden etter fødselen. Etter en navnekonkurranse, fikk avkommet navnet Linus. Siden har han fått en datter som har fått navnet Yr.

3. mai 2012 ble Linus, fem år gammel, funnet druknet i vanngraven ved innhegningen.[1]

Julius er i dag leder for hele sjimpanseflokken. Han er fortsatt sterkt preget av sin oppvekst sammen med mennesker, og vet for eksempel godt at bursdager feires med kake, brus og pakker. Han bruker pappesker som biler, og husker fortsatt lekene han lekte sammen med søstrene sine da han var liten. Julius har en lek han kun leker med Ane, og en han kun leker med Siv. Er søstrene på besøk blir Julius leken og litt rampete, og kommer pappa Edvard eller mamma Marit på besøk blir Julius rolig.

Julius i TV og populærkultur[rediger | rediger kilde]

I 1983 fikk Julius sin egen sang ved navn Her kommer Julius skrevet av Terje Formoe.

NRK lagde en serie på tre episoder, om «Julius» som gikk som barne-TV i 1981. Etter dette ble Julius landskjent, og var i mange år Dyreparkens største attraksjon.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG (7. mai 2012): Sjimpansen Linus er død, hentet 7. mai 2012
  2. ^ NRK nett-TV Sjimpansen Julius
  3. ^ NRK nett-TV Lindmo intervju Julius

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]