Du og jeg og kaktusen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Du og jeg og kaktusen
Generell informasjon
SjangerSkolefjernsyn
Prod.landNorge
Sesonger1
Episoder7 [1]
Lengde30 min. min. (per episode)
Foran kamera
MedvirkendeStein Lunde
Per Skjøsvik
Kjersti Torbal
Bak kamera
ProdusentElisabeth Nergaard
ManusKari S. Reinholdt
Pål Reinholdt
RegiElisabeth Nergaard
TittelmusikkStein Lunde
Per Skjøsvik
Sending
Periode8. september 197526. april 1976
TV-kanalNRK
Eksterne lenker
IMDb

Du og jeg og kaktusen er en tv-serie for barn som gikk på NRK fra 1975 til 1976. Serien var produsert av NRKs skolefjernsyn og var myntet på barn som gikk fra første til tredje klasse. Den hadde derav et svært pedagogisk preg. Temaene som ble tatt opp, var det som opptok syv- til tiåringers hverdag – alt fra mobbing, om å se verden ulikt på grunn av ulikt utgangspunkt eller å være annerledes.[2] Til tross for det pedagogiske hadde serien et eventyraktig preg og handlet rent konkret om de tre dyrene Harry Hare, Børre Bjørn og Rikke Rev som fikk hjelp av Storkaktusen for å løse forskjellige problemer i hverdagen.

Serien var innspilt i farger og bestod av syv episoder, som hver tok utgangspunkt i et bestemt tema. Den ble sendt en gang i måneden.

Den ble sendt i reprise i 1977, 1978, 1979, 1980 og i 1983.

Konsept[rediger | rediger kilde]

De tre programlederne i programmet var utkledd som hare, bjørn og rødrev (Harry Hare, Børre Bjørn og Rikke Rev). Gjennom disse kjente dyreskikkelsene var hensikten å få fram ulik oppførsel og forskjellige synspunkter som kunne brukes til å klarlegge de tema man hadde valgt som utgangspunkt for hver episode.[3] Hver gang de tre dyrene hadde noe som de lurte og undret seg over, gikk de til Storkaktusen for å få svar. Men Storkaktusen gav ikke noen egentlige svar. Han hjalp dem bare til å finne ut mer selv og sette det i en sammenheng. På denne måten skulle barna som så på, stimuleres til ettertanke og spørsmål på det følelsesmessige plan - spørsmål som angikk dem selv og mennesker i alminnelighet.[4] Dette ble konkret iscenesatt ved at det åpnet seg en luke på kaktusen. Fra den kunne dyrene hente fram togvogner som de skulle legge ulike kort oppe i. På kortene stod det ulike ting som de skulle sette i riktig sammenheng og dermed få innsikt i det som de spurte kaktusen om.

Til tross for at serien tok opp en del alvorlige tema, hadde den et muntert preg.

Åpningsvignetten het «Du og jeg og kaktus». Hver episode inneholdt i tillegg en sang som programlederne fremførte, og som de selv hadde skrevet.[3]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Produksjonstab[rediger | rediger kilde]

Episoder[rediger | rediger kilde]

 1. «Vennskap» – Rikke, Harry og Børre lurer på hva vennskap er. Utgangspunktet er at Rikke lurer fra Børre fødselsdagskaken hans.
 2. «Om å se ting forskjellig» – Episoden handler om at man ser ting forskjellig på grunn av at man har forskjellig utgangspunkt.
 3. «Om å være ensom» – De tre dyra diskuterer hva ensomhet er, og hvordan det føles.
 4. «Guttelek / Jentelek» – Rikke leker mor og barn. Børre står og ser på og har lyst til å være med. Harry Hare leker Tarzan og begynner å erte Børre som leker med Rikke.
 5. «Om å vise litt mer av seg selv» – Harry Hare sitter og spiller gitar for kjæledyret sitt. Når Børre kommer, prøver han å skjule kjæledyret sitt. Rikke kommer, og hun erter Harry, for det er ikke tøft å ha kjæledyr. Børre er ikke enig, og de må til Kaktusen for å få svar på dette.
 6. «Om å være redd» – De tre dyra kommer til en bekk som de ikke tør å hoppe over. Det oppstår diskusjon om hvorfor de er redde.
 7. «Om å plage andre» – Rikke og Harry kjeder seg. Fordi de ikke har annet å gjøre, begynner de å erte og plage Børre. Etterpå begynner Harry å tenke på om dette egentlig var så morsomt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Aftenposten morgen TV-bilag - Skolefjernsynet (24.8.1979, s.9)
 2. ^ Aftenposten aften TV-bilag - Skole-TV 1975/76 (16.5.1975, s.11)
 3. ^ a b Aftenposten aften TV-bilag - Kaktus og barnestell (5.9.1975, s.8)
 4. ^ Aftenposten morgen TV-bilag - Barn innvies i menneskesinnet (21.2.1976, s.8)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]