Mosebyneset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°29′24″N 11°39′20″Ø Mosebyneset ligger i Marker kommune i Østfold fylke, like ved Ørje sentrum, som er kommunesenteret i Marker.

Søndre Mosebyneset blir populært bare kalt Mosebyneset, mens det egentlige navnet er Søndre Mosebyneset. Det finnes også et Nordre Mosebyneset, derfor er det korte og populære navnet noe misvisende. Mosebyneset er et nes på østsiden av Rødenessjøen, helt i sørenden av sjøen og like ved boligområdet Neset og Ørje sentrum. Mosebyneset består stort sett av barskog med innslag av løvskog, særlig langs vannkanten.

På Mosebyneset er det flere badeplasser med små sandstrender og muligheter for strandhogg med båt. De mest brukte av disse badeplassene er Sauelauga og Peiskroken.

De siste årene har det skjedd store forandringer på Mosebyneset. Fra å være eid av Norske Skog Saugbrugs frem til slutten av 2005, har det siden Saugbrugs solgte eiendommen blitt etablert et boligfelt på deler av Mosebyneset. Og Mosebyneset er nå et av flere boligfelt som sammen danner tettstedet Ørje. Boligfeltet er det nyeste boligfeltet i Ørje, og til feltet hører over 80 boligtomter med tilhørende lekeplasser og ballbane. Boligfeltet er knyttet til Ørje sentrum via en gang- og sykkelveibro over sundet som forbinder Rødenessjøen med Krogstadtjernet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]