Terrasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En terrasse er et planert område på bakkenivå, eller på tak av bygning, eller deler av bygning, som er plassert ved fasaden. Terrasse er et fransk ord som har sin opprinnelse i det latinske terra som betyr jord. Området er gjerne avgrenset av støttemur eller brystning.

En terrasse kan også ha et dekke av tre, stein eller betong. (Dette dekket er grunnen til at man i USA kaller slike terrasser for deck). Terrassen er oftest plassert slik at det ikke er innsyn fra husets forside.

Takterrasse[rediger | rediger kilde]

En spesiell form for terrasse er takterrasse, den brukes som en terrasse (uteplass), men er plassert på en bygnings tak.

Takterrasser i større bygg har av og til serveringsted, svømmebasseng, treningsfasisliteter og annet. Adgang til takterrassen er gjerne fra byggets trappehus, eller fra deler av bygget som er høyere, eller fra tilgrensende bygg. Av og til er takterrasse det samme som altan, spesielt er det tilfelle der et byggs deler har ulike høyder. Det ser vi for eksempel i leiligheter i enkelte skyskrapere i New Yorks Manhattan.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]