Rosenborg Ballklub

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rosenborg
Rosenborg Ballklub
Rosenborg
Stiftet 19. mai 1917
Kallenavn «Troillongan», «Troillan»
Flest mål 256 Norge Harald Martin Brattbakk
Hjemmebane Lerkendal Stadion
Kapasitet 21 166 seter
Supporterklubb Kjernen
Liga Tippeligaen
Annet Keepertrener:
Norge Jørn Jamtfall

Sportslig leder:
Norge Erik Hoftun
Spillerutvikler:
Norge Trond Henriksen

Budsjett 2013:
195 millioner
Administrasjon
Styreleder Norge Ivar Koteng
Adm. direktør Norge Tove Moe Dyrhaug
Hovedtrener Norge Kåre Ingebrigtsen
Ass. trener Norge Erik Hoftun
Kit left arm rosenborg1213h.png Kit body rosenborg1213h.png Kit right arm rosenborg1213h.png
Kit shorts black 3 stripes color.png
Kit socks color 3 stripes black.png
Hjemmedrakt
Kit left arm rosenborg1213a.png Kit body rosenborg1213a.png Kit right arm rosenborg1213a.png
Kit shorts black stripes adidas.png
Kit socks 3 stripes white.png
Bortedrakt

Rosenborg Ballklub (RBK) er en norsk fotballklubb fra Trondheim. Klubben ble stiftet under navnet Odd 19. mai 1917, oppkalt etter Odd Skien, men skiftet navn til Rosenborg Ballklub i 1927. Klubben var da et lag for bydelen Rosenborg i Trondheim, men anses i dag for å være hele Trøndelags fotballag.

Klubben har imponert både ved at den vant Tippeligaen tretten sesonger på rad, fra 1992 til 2004 (i Europa er det kun latviske Skonto Riga som kan vise til det samme), og ved å kvalifisere seg til Mesterligaen hvert år i perioden 1995–2007, med unntak av 2003/04- og 2006/07-sesongene, noe som gjør RBK til et av de mest deltakende lag i UEFA Champions League.

Klubben har totalt 22 seriemesterskap, ni NM-titler og én Intertotocup-seier. Dette gjør Rosenborg til tidenes mestvinnende fotballklubb i Norge. Med sitt tjuende gull i 2006, tok Rosenborg to stjerner over sin logo – en stjerne for hvert tiende gull i den øverste divisjonen. Frem til da hadde Rosenborg brukt én stjerne på klubblogoen. Rosenborg topper også maratontabellen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben har hatt to «gullaldre». På 1960-tallet spilte klubben seg opp fra å være et ukjent lag, til å vinne cupen to ganger (1960 og 1964), samt serien to ganger (i 1967 og i 1969), anført av blant andre Odd Iversen og Harald Sunde.

De fikk sølv i serien i 1970 og tok «The Double» i 1971. Sunde og Iversen ble solgt som par til Racing Mechelen i 1970, men kom tilbake til Rosenborg i henholdsvis 1972 og 1973. Et svart år for klubben var 1977 da de rykket ned i 2. divisjon. Der de ble til 1979.

Neste gullalder startet med seriegull i 1985, og etter at Nils Arne Eggen gjorde comeback som trener i Rosenborg i 1988, dominerte klubben norsk fotball hele 1990-tallet, og begynnelsen av 2000-tallet.

Åge Hareide tok over som trener etter Eggen i 2003, men ga seg etter bare ett år for å ta over herrelandslaget. Tidligere assistentrener Ola By Rise tok over trenerjobben året etter, men fikk sparken etter den ene sesongen, selv om laget vant serien – så vidt det var i siste runde – og kvalifiserte seg for gruppespillet i Mesterligaen.

Trenerskifter[rediger | rediger kilde]

Assistenttrener for Ola By Rise, Per Joar Hansen, tok da over som hovedtrener, med et støtteapparat bestående av Nils Arne Eggen, Bjørn Hansen og Rune Skarsfjord. Hansen trakk seg imidlertid som hovedtrener etter tapet mot Lillestrøm 7. august 2005. Rosenborg lå etter denne kampen på 8. plass på tabellen, etter 17 spilte kamper. Per-Mathias Høgmo overtok trenerjobben etter Hansen.

Høgmo førte RBK til Mesterligaen, men Rosenborg slet lenge i Tippeligaen også etter at Høgmo overtok trenerrollen. Blant annet hadde Høgmo flere tap på rad som Rosenborg-trener enn Hansen, men etter en sterk avslutning på sesongen endte Rosenborg på til slutt på 7. plass. 29. mars 2006 annonserte Nils Arne Eggen at han brøt sitt formelle forhold til klubben, etter å ha fungert som konsulent og rådgiver i perioden etter at han sluttet som trener.

Før 2006-sesongen begynte, var mange overbevist om at Rosenborg ville slå tilbake denne sesongen. Kampene som ble spilt før ferien tilsa imidlertid noe helt annet; Rosenborg var tilsynelatende bedre enn den forrige sesongen, men antallet spillere – og den påfølgende rulleringen av første-elleveren – førte tilsynelatende ikke til at laget fikk den «flyten» de trengte for å hevde seg helt i toppen. Flere spillere uttalte offentlig at de mente at det var for stor konkurranse i flere av lagdelene, og de manglende resultatene hadde sammenheng med dette.

I løpet av sommeren ble Høgmo sykmeldt, i tillegg til at Frode Johnsen ble solgt til den japanske klubben Nagoya Grampus Eight, mens Thorstein Helstad ble solgt til Brann. Assistenttrener Knut Tørum overtok som hovedtrener, mens Trond «Rambo» Henriksen ble assistenttrener. Samtidig ble Steffen Iversen – som hadde slitt med å få spilletid så lenge Johnsen og Helstad var på laget – førstevalg som spiss. I tillegg flyttet Tørum Vidar Riseth opp fra midtstopperplass til sentral, defensiv midtbane.

Dette skulle vise seg å gi resultater umiddelbart; Rosenborg vant kamp etter kamp, og tangerte klubbrekorden med åtte seire på rad. «Seriefinalen» mot Brann ble spilt i tredje siste runde, og med seier i den kampen ville Rosenborg praktisk talt vinne serien. Rosenborg vant, og med én seier og én uavgjort i de to resterende kampene, viste fasiten at laget ikke hadde tapt én eneste seriekamp etter at Tørum tok over.

Både Tørum og Rosenborg-ledelsen var bestemte på at Høgmo skulle ta over klubben igjen etter at sykemeldingen utløp, men 31. oktober 2006 trakk han seg som hovedtrener med begrunnelser som bunnet i familiære forhold og ønsket om å gjøre noe helt annet.

25. oktober 2007 fikk Tørum sparken som hovedtrener i Rosenborg, til tross for at laget kvelden i forveien hadde slått Valencia 2-0 hjemme på Lerkendal. Styrets begrunnelse var manglende resultater i den hjemlige serien, hvor de forøvrig kom på femteplass. Assistenttrener Trond Henriksen tok over jobben med umiddelbar virkning, og fungerte som hovedtrener til Erik Hamrén tok over 1. juni 2008. Rosenborg lå på niendeplass i Tippeligaen da Hamrén ble trener. Etter åtte kamper på rad uten tap fra 17. til 24. serierunde var laget nummer fire, kun ett poeng bak bronseplassen. I de to siste kampene ble det tap og RBK endte til slutt på femteplass.

I 2009 imponerte Hamréns Rosenborg gjennom å vinne ligaen med 13 poengs margin og bare ett tap gjennom hele sesongen. Det var spesielt den defensive styrken som bidro til dette, og laget slapp inn 13 mål mindre enn sølvlaget Molde. Spissen Rade Prica, som kom til klubben like før sesongstart, ble toppscorer i ligaen. Hamrén ble ansatt som svensk landslagstrener høsten 2009, og ledet både Sverige og Rosenborg frem til Nils Arne Eggen gjorde comeback som vikarierende trener fra 1. juni 2010. Eggen signerte en kontrakt som gjaldt ut 2010.[1] Etter å ha ligget som nummer to bak Tromsø store deler av vårssesongen, tok Rosenborg over ledelsen i serien i siste kamp før VM-pausen. Den kampen var også Eggens første kamp som trener etter comebacket, og i pausen tok Lerkendal-publikumet farvel med Hamrén.[2] 26. juli ble det klart at Jan Jönsson tar over som hovedtrener for klubben fra og med 1. januar 2011.[3] Etter Eggens gjeninntreden som trener, ble det en mer offensiv spillestil. Dette medførte at RBK scoret flere mål, men også at de slapp inn betydelig flere. Fra 14. til 22. serierunde endte 8 av 9 kamper med seire, og en solid tabelledelse, 9 poeng foran Vålerenga. Frem mot seriefinalen i 26. serierunde hadde ledelsen krympet ned til fem poeng, og med tap ville kampen om seriegullet igjen vært åpen. Rosenborg vant derimot 3-1, og etter seire mot Hønefoss (2-0) og Tromsø (1-0) var gullet sikret.

I mesterligaen vant RBK 2. og 3. kvalifiseringsrunde, før de spilte 2-2 sammenlagt mot FC København, men likevel røyk ut på bortemålsregelen. Dermed ble det i stedet Europaliga-spill i en gruppe bestående av Aris, Bayer Leverkusen, Rosenborg selv og Atlético Madrid. RBKs eneste poengfangst kom hjemme mot Aris Thessaloniki, en kamp Rosenborg vant 2-1

Før 2011-sesongen hadde Rosenborg mistet mange sentrale spillere, blant annet Anthony Annan, Steffen Iversen, og stopperne Vadim Demidov og Kris Stadsgaard. I serien startet det ganske dårlig, med tap borte mot Brann (2-1), og hjemme mot Stabæk (1-2). Den første seieren kom ikke før i 5. serierunde, da RBK slo Vålerenga 2-0. Da det var spilt ni serierunder, var Rosenborg bare nummer 13, men med fem kamper på rad uten tap, var de oppe på sjetteplass. Høstsesongen startet imidlertid på verst tenkelig måte med kun en seier på de fire første kampene, noe som satte en stopper for klatringen på tabellen. Utover høsten fikk RBK likevel opp poengfangsten og med suverene seire over både Odd Grenland, Sarpsborg 08 og Start blandet de seg inn i medaljestriden. Etter 5-2-seieren over Lillestrøm var Rosenborg oppe på andreplass. De neste fem kampene var derimot veldig varierende, og endte med bare en seier og kun fire poeng. Før siste serierunde lå Rosenborg bare på femteplass, men 3-2-seier over Viking, samt tap for utfordrerne Brann og Odd Grenland, greide de å ta bronsemedalje og dermed fikk de spille i kvalifisering til Europaligaen, og så i 2012.

I Mesterligaen 2011 tok Rosenborg seg greit videre fra første kvalifiseringsrunde mot islandske Breiðablik med 5-2 sammenlagt, før de ble slått ut av tsjekkiske Viktoria Plzeň, som vant 4-2 totalt. Dermed måtte RBK spille play-off om plass i gruppespillet i Europaligaen, men de tapte 2-1 sammenlagt for greske AEK Larnaka og kvalifiserte seg ikke.

2012-sesongen startet bedre enn 2011 sesongen og Rosenborg klarte faktisk å kvalifisere seg til Europe League også, men mot slutten av sesongen endte Rosenborg likevel på 3.plass og på bakgrunn av dette fikk Jan Jönsson sparken. Flere "eksperter" hevder det ikke bare var Rosenborgs plassering på tabellen som var årsaken til at Jönsson fikk sparken, men at mye av det lå i RBK's "kjedelige fotball" [4].

I desember 2012 ble Per Joar "Perry" Hansen tilbudt stillingen som Rosenborgs nye hovedtrener. Og selv om store deler av fanskaren til Rosenborg var kritiske til den, også tidligere Rosenborg-treneren, signerte han en treårskontrakt med klubben.

Sesongen i 2013 startet meget bra med 10 poeng og 10-1 i målforskjell etter 4 kamper. Men etter dette, raknet det litt med to tap på rad mot FK Haugesund borte (3-1) og Sandnes UlfLerkendal (0-1), etterfulgt av uavgjort borte, mot daværende serieleder Aalesund FK (2-2). Uavgjortresultatet gjorde at Strømsgodset IF kunne ta over tabelltoppen for første gang den sesongen.

Etter dette vant Rosenborg fire av de fem neste kampene, før toppoppgjøret mellom Rosenborg og Strømsgodset på Lerkendal, som Rosenborg vant 1-0. Resten av sesongen var for det meste positiv for Rosenborg. Etter runde 16, tok Rosenborg over tabelltoppen men klarte ikke å etablere mer enn en to-poengs ledelse, til tross for at de én runde ledet med fem poeng. Men etter runde 26 tok Strømsgodset tilbake serieledelsen, og beholdt den ut sesongen, og vant sesongen ett poeng foran Rosenborg.

I NM kom Rosenborg til cupfinalen hvor de møtte erkerivalen, Molde FK. Veien til cupfinalen gikk gjennom Haugesund i semifinalen (2-1), Vålerenga i kvartfinalen (2-1) og Tromsø (2-1), Levanger (1-4), Strindheim (0-5) og Buvik (0-11) i de fire første rundene.

I Europaliga-kvalifiseringen møtte Rosenborg nordirske Crusaders F.C. i første runde, slik som året før. Rosenborg vant 2-1 borte, og hele 7-2 hjemme, hvor blant andre Alexander Sørloth tegnet seg på scoringslisten, dagen etter han signerte sin første A-lagskontrakt for Rosenborg. I runden etter ble skotske St. Johnstone FC et lite nummer for sterke, mye takket være en god Alan Mannus i målet til det skotske laget, som vant 2-1 sammenlagt (0-1 på Lerkendal, 1-1 på McDiarmid Park)

Mesterligaen[rediger | rediger kilde]

Totalt har Rosenborg deltatt i Mesterligaen 11 ganger. Kvartfinaleplassen i 1997 er den hittil beste prestasjonen.

Klubben har deltatt i Mesterligaen hvert år fra 1995 til og med 2005, med unntak av høsten 2003, da klubben spilte i UEFA-cupen. Rosenborg var ikke med i Mesterligaen i 2006, grunnet 7. plass i Tippeligaen i 2005, men kvalifiserte seg nok en gang i 2007. Klubben har gjort mange store prestasjoner i Mesterligaen, blant annet kvartfinalen mot Juventus i 1997, etter at de vant 2-1 mot AC MilanSan Siro i Italia. Klubbens siste bemerkelsesverdige resultat i Mesterligaen kom 24. oktober og 6. november 2007, da RBK slo Valencia CF først på hjemmebane og to uker senere også på bortebane. I begge kampene vant Rosenborg 2-0. Rosenborg har også slått lag som Real Madrid, Dortmund, FC Porto og Galatasaray. De har spilt uavgjort mot lag som Chelsea, Arsenal, Inter Milan, Bayern München og Juventus. De står i dag med 128 kamper i turneringen, inkludert kvalifiseringskamper.

Sesonger med RBK-deltagelse Resultat
Mesterligaen 1995/1996 Gruppespill
Mesterligaen 1996/1997 Kvartfinale (beste resultat)
Mesterligaen 1997/1998 Gruppespill
Mesterligaen 1998/1999 Gruppespill
Mesterligaen 1999/2000 Gruppespill 2 (siste 16)
Mesterligaen 2000/2001 Gruppespill
Mesterligaen 2001/2002 Gruppespill
Mesterligaen 2002/2003 Gruppespill
Mesterligaen 2004/2005 Gruppespill
Mesterligaen 2005/2006 Gruppespill
Mesterligaen 2007/2008 Gruppespill
UEFA-cupen 2008/09 Gruppespill
UEFA Europa League 2009/10 Slått ut i andre kvalik.runde
Mesterligaen 2010/2011 Slått ut i playoff
Mesterligaen 2011/2012 Slått ut i tredje kvalik.runde
UEFA Europa League 2012/13 Gruppespill
UEFA Europa League 2013/14 Slått ut i andre kvalik.runde

Stadion[rediger | rediger kilde]

Lerkendal stadion

Lerkendal stadion, med en publikumskapasitet på 21 166 tilskuere, ble innviet 10. august 1947, og fikk installert flomlys i 1968. «Nye Lerkendal» sto ferdig i oktober 2002.

Publikumsrekorden er 28 569, fra 12. oktober 1985, i en seriekamp mot Lillestrøm.[5][6]

Rosenborg har tidligere vurdert å utvide Lerkendal. Det ble snakket om å bygge hjørnetribuner, som ville økt kapasiteten til rundt 25 000 tilskuere, en av grunnene til at de ikke har bygd igjen hjørnene er at dette vil gi mindre sollys og luft til gresset.

En utvidelse til 30 000 tilskuere ville vært aktuell hvis Norge og Sverige blir tildelt EM i 2016, men mesterskapet ble tildelt Frankrike, og dermed var det ikke grunnlag for dette.

Rosenborg har også hatt planer om å legge tak over Lerkendal. Men disse planene er skrinlagt inntil videre da et tak vil begrense mulighetene for å utvide stadion betraktelig.

Drakt[rediger | rediger kilde]

Fra 2006 var Narvesen hoved- og draktsponsor for Rosenborg. Men i 2008 valgte Reitangruppen igjen å bruke Rema 1000-logoen til å pryde RBK-drakten. Andre aktører som i dag reklamerer på spillertrøyen er Telenor (skuldre), SpareBank 1 SMN (bak) og NOBØ (venstre arm). Utstyrsleverandør Adidas har sin logo på høyre side av brystet, mens NTE har plass mellom Adidas- og RBK-logoen.

Hjemmedrakten for 2012-2013 er hvit med sorte aktører. Drakten har også en svart halvring på hver av armene. og en gullring rundt halsen. Bortedrakten er sort med hvite aktører, de svarte halvringene er ikke fullt så tydelige, men gullringen rundt halsen er klar og tydelig.

Ute i Europa spiller Rosenborg med Rema 1000-logo, mens de andre aktørenes logo er fjernet.

Spillerkjøp[rediger | rediger kilde]

Opp gjennom årene har Rosenborg kjøpt en rekke gode spillere. Blant annet John Carew, Bent Skammelsrud, Marek Sapara, Kris Stadsgaard, Anthony Annan og Rade Prica. I mange år konsentrerte Rosenborg seg om norske spillere, men i det siste har klubben – med noen få unntak – måtte handle utenlandske spillere på grunn av de høye prisene på norske spillere. Det har igjen ført til at Rosenborg har blitt kritisert for å satse for lite på norske spillere.

Spillerstallen[rediger | rediger kilde]

Nr.

Land Navn Fødselsdato Forrige klubb I klubben fra Kontrakt til Lån Til/Fra
Mål
1 Norge André Hansen 17. desember 1989 (25 år) Odd 2015 31.12.2018
12 Norge Alexander Lund Hansen 6. oktober 1982 (32 år) Start 2012 31.12.2015
Forsvar
3 Sverige Mikael Dorsin 6. oktober 1981 (33 år) CFR Cluj 2008 31.12.2016
4 Norge Tore Reginiussen Kaptein 10. april 1986 (28 år) Odense 2012 31.12.2018
5 Norge Per Verner Rønning 9. januar 1983 (32 år) Bodø/Glimt 2011 31.12.2015 Til Levanger
16 Norge Jørgen Skjelvik 5. juli 1991 (23 år) Kalmar 2013 31.12.2017
22 Norge Jonas Svensson 6. mars 1993 (22 år) Egen stall 2011 31.12.2015
24 Norge Stefan Strandberg 25. juli 1990 (24 år) Vålerenga 2012 31.07.2015
25 Island Hólmar Örn Eyjólfsson 6. august 1990 (24 år) VfL Bochum 2014 31.12.2017
Midtbane
7 Danmark Mike Jensen 19. februar 1988 (27 år) Brøndby 2013 31.12.2018
8 Norge Morten Gamst Pedersen 8. september 1981 (33 år) Karabükspor 2014 31.12.2016
20 Norge Ole Selnæs 7. juli 1994 (20 år) Egen stall 2012 31.12.2017
21 Norge Fredrik Midtsjø 11. august 1993 (21 år) Egen stall 2011 31.12.2015
31 Norge Bent Sørmo 22. september 1996 (18 år) Levanger 2014 31.12.2016
32 Norge John Hou Sæter 13. januar 1998 (17 år) Egen stall 2014 31.12.2016
Angrep
9 Finland Riku Riski 16. august 1989 (25 år) Hønefoss 2014 31.12.2017
10 Slovakia Tomas Malec 5. januar 1993 (22 år) FK AS Trenčín 2014 31.12.2014 Fra FK AS Trenčín
11 Danmark Tobias Mikkelsen 18. september 1986 (28 år) Greuther Fürth 2013 31.12.2016
15 Norge Alexander Søderlund 3. august 1987 (27 år) FK Haugesund 2013 31.12.2017
17 Danmark Lasse Emil Nielsen 8. november 1993 (21 år) Roskilde 2015 31.12.2018
23 Norge Pål André Helland 4. januar 1990 (25 år) Hødd 2013 31.12.2018
36 Norge Andreas Helmersen 15. mars 1998 (17 år) Egen stall 2015 31.12.2018
37 Norge Alexander Sørloth 5. desember 1995 (19 år) Egen stall 2013 31.12.2016 Til Bodø/Glimt

Meritter[rediger | rediger kilde]

Seriemesterskap (22)[rediger | rediger kilde]

Cupmesterskap (9)[rediger | rediger kilde]

1960, 1964, 1971, 1988, 1990, 1992, 1995, 1999 og 2003.

Superfinalen (1)[rediger | rediger kilde]

2010

Europacup (1)[rediger | rediger kilde]

UEFA Intertoto Cup: 2008. [note 1]

Annet (trenings-/klubbturneringer)[rediger | rediger kilde]

La Manga Cup: 1999, 2001 og 2003.

Trofeo Santiago Bernabéu: Finalist 2009

Toppscorere[rediger | rediger kilde]

Steffen Iversen har vært toppscorer for RBK i fire sesonger.
År Navn Mål
1967 Odd Iversen 17
1968 Odd Iversen 30
1969 Odd Iversen 26
1970 Erling Meirik 5
1971 Bjørn Wirkola og Arne Hanssen 6
1972 Arne Hanssen 9
1973 Odd Iversen 9
1974 Odd Iversen 11
1975 Odd Iversen 9
1976 Magnar Florholmen 11
1977 Steinar Nilssen og Kjell Øyasæter 3
1978 Knut Torbjørn Eggen 10
1979 Viggo Sundmoen og Jørgen Sørlie 7
1980 Viggo Sundmoen 11
1981 Odd Iversen 9
1982 Sverre Brandhaug 9
1983 Håvard Moen 8
1984 Sverre Brandhaug 13
1985 Gøran Sørloth 12
1986 Sverre Brandhaug 7
1987 Andre Nieuwlaat 9
1988 Sverre Brandhaug 10
1989 Mini Jakobsen 18
1990 Mini Jakobsen 17
1991 Karl-Petter Løken 12
1992 Tore André Dahlum 13
1993 Gøran Sørloth 7
1994 Harald Martin Brattbakk 17
1995 Harald Martin Brattbakk 26
1996 Harald Martin Brattbakk 28
1997 Sigurd Rushfeldt 25
1998 Sigurd Rushfeldt 27
1999 Sigurd Rushfeldt 15
2000 Frode Johnsen 9
2001 Frode Johnsen 17
2002 Harald Martin Brattbakk 17
2003 Harald Martin Brattbakk 17
2004 Frode Johnsen 19
2005 Thorstein Helstad 13
2006 Steffen Iversen 17
2007 Steffen Iversen 13
2008 Steffen Iversen 10
2009 Rade Prica 17
2010 Steffen Iversen 14
2011 Rade Prica 16
2012 Rade Prica 11
2013 John Chibuike 9
2014 Alexander Søderlund 13

Trenere[rediger | rediger kilde]

Nils Arne Eggen.

Oversikten viser Rosenborgs trenere etter opprykket til Eliteserien i 1967.

Trener Periode Trener Periode Trener Periode
Knut Næss 1965–1968 Arne Dokken 1985 (fra 21. august) Erik Hamrén 1. juni 2008–24. mai 2010
George Curtis 1968–1970 Torkild Brakstad 1986 (til 4. juli) Nils Arne Eggen 25. mai 2010–31. desember 2010
Nils Arne Eggen 1971–1972 Arne Dokken 1986–1987 Jan Jönsson 1. januar 2011–7. desember 2012
Tor Røste Fossen 1973–1974 Nils Arne Eggen 1988–1997 Per Joar Hansen 14. desember 2012–21. juli 2014
Jan Christiansen 1975 Trond Sollied 1998 Kåre Ingebrigtsen 21. juli 2014–
George Curtis 1976 (til 27. august) Nils Arne Eggen 1999–2002
Nils Arne Eggen 1976 (fra 27. august) Åge Hareide 2003
Bjørn Rime 1977 Ola By Rise 2004
Nils Arne Eggen 1978–1982 Per Joar Hansen 2005 (til 7. august)
Tommy Cavanagh 1983 (til 1. september) Per-Mathias Høgmo 2006 (til 7. juni)
Harald Sunde 1983 (fra 1. september) Knut Tørum 7. juni 2006–25. oktober 2007
Bjørn Hansen 1984–1985 Trond Henriksen 25. oktober 2007–31. mai 2008

Profiler[rediger | rediger kilde]

   

Æresmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Klaus Berg, Curt Christiansen, Nils Arne Eggen, Asbjørn Hamstad, Eldar Hansen, Tor Kleveland, Egil Nygaard, Rolf Maaø, Eilif Pettersen og Kåre Rønnes.

Siste 10 sesonger[rediger | rediger kilde]

Siste ti sesonger
Sesong Liga NM Andre turneringer Toppscorer Referanser
Nivå Divisjon K V U T + ± P Plass Tilskuere Andre CL EL Navn Mål
2005 1 TL 26 10 4 12 50 42 +8 34 7. plass 3&501&17.541&17,541 R4 GS R3 Helstad, ThorsteinThorstein Helstad 3&501&19&19 [8][9][10][11]
2006 1 TL 26 15 8 3 47 24 +23 53 1. plass 3&501&19.44&19,440 SF Royal LeagueGS Iversen, SteffenSteffen Iversen 3&501&17&17 [12][8][9][10]
2007 1 TL 26 12 5 9 53 39 +14 41 5. plass 3&501&19.903&19,903 R4 GS R3 Iversen, SteffenSteffen Iversen 3&501&13&13 [10][13][14][15]
2008 1 TL 26 11 6 9 40 34 +6 39 5. plass 3&501&18.957&18,957 R2 Intertoto-cupenMV GS Iversen, SteffenSteffen Iversen 3&501&10&10 [16][10][13][17]
2009 1 TL 30 20 9 1 60 22 +38 69 1. plass 3&501&17.635&17,635 KF Kv2 Prica, RadeRade Prica 3&501&17&17 ♦ [10][13][18]
2010 1 TL 30 19 11 0 58 24 +34 68 1. plass 3&501&16.911&16,911 SF SuperfinalenV PO GS Iversen, SteffenSteffen Iversen 3&501&14&14 [19][13][20][21][22]
2011 1 TL 30 14 7 9 69 44 +25 49 3. plass 3&501&14.511&14,511 KF Kv3 PO Prica, RadeRade Prica 3&501&16&16 [23][24][25][26]
2012 1 TL 30 15 10 5 53 26 +27 55 3. plass 3&504&13394&13 394 R4 GS Prica, RadeRade Prica 3&501&11&11 [27][28][29]
2013 1 TL 30 18 8 4 50 25 +25 62 2. plass 3&504&14806&14 806 F Kv2 Chibuike, JohnJohn Chibuike 3&500&9&9 [30][31][32]
2014 1 TL 30 18 6 6 64 43 +21 60 2. plass 3&504&14806&14 806 R3 Kv3 Søderlund, AlexanderAlexander Søderlund 3&501&13&13 [33][34][35]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser og noter[rediger | rediger kilde]

Noter
 1. ^ Rosenborg var en av elleve klubber som avanserte til UEFA-cupen 2008/09 ved å vinne alle sine runder av Intertoto-cupen 2008. Braga avanserte lengst i UEFA-cupen og ble erklært som den samlede vinneren.[7]
Bibliografi
 • Svardal, Geir (2007). Historien om Rosenborg Ballklub 1917–2007 (Norsk). Trondheim: Tapir Akademosk Forlag. ISBN 978-82-519-2188-6. 
Referanser
 1. ^ RBK.no: Nils Arne: - Jeg gleder meg
 2. ^ Anders Ruud (6. juni 2010). «Gråtende Hamrén hyllet på Lerkendal». smp.no. Besøkt 18. juni 2010. 
 3. ^ Eva Hongshagen og Jamel Rake (26. juli 2010). «- Beste jobben i Skandinavia». VG Nett. Besøkt 26. juli 2010. 
 4. ^ http://www.dagbladet.no/2012/12/07/sport/rosenborg/jan_jnsson/24732036/
 5. ^ NRK: Flest tilskuere
 6. ^ RBKweb: Lerkendal Stadion
 7. ^ «The UEFA Intertoto Cup: Past Winners». UEFA. 2008. Arkivert fra originalen 17. juli 2011. Besøkt 17. juli 2011. 
 8. ^ Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn s264
 9. ^ Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn s265
 10. ^ Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn top
 11. ^ Svardal (2007): 270
 12. ^ «Group 1». Royal League. Arkivert fra originalen 29. april 2011. Besøkt 29. april 2011. 
 13. ^ a b c d Harrison, Wayne (5. april 2011). «Rosenborg BK». UEFA. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 14. ^ «Rosenborg i Europa» (Norsk). NRK. 5. august 2010. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 15. ^ «Eliteserien 2007» (Norsk). NRK. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 16. ^ «2008: Stuttgart have last word». UEFA. 1. august 2008. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 17. ^ «Eliteserien 2008» (Norsk). NRK. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 18. ^ «Eliteserien 2009» (Norwegian). NRK. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 19. ^ «Rosenborg overlegne i superfinalen». Verdens Gang (Norwegian). 7. mars 2010. Arkivert fra originalen 27. april 2011. Besøkt 27. april 2011. 
 20. ^ «Lister Eliteserien 2010» (Norsk). NRK. 3. mars 2011. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 21. ^ Harrison, Wayne (25. august 2010). «Ottesen earns København group-stage prize». UEFA. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 22. ^ «Eliteserien 2010» (Norsk). NRK. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
 23. ^ «Terminliste Fotball-NM, menn 2011» (Norsk). NRK. 6. november 2011. Arkivert fra originalen 29. november 2011. Besøkt 29. november 2011. 
 24. ^ «Eliteserien 2011» (Norsk). NRK. Arkivert fra originalen 29. november 2011. Besøkt 29. november 2011. 
 25. ^ «Third qualification round». UEFA. Arkivert fra originalen 20. april 2011. Besøkt 20. april 2011. 
 26. ^ «UEFA Europa League 2011/12 – Rosenborg BK». UEFA. Besøkt 2. desember 2013. 
 27. ^ «Terminliste Fotball-NM, menn 2012» (Norsk). NRK. 27. september 2012. Arkivert fra originalen 18. november 2012. Besøkt 18. november 2012. 
 28. ^ «Eliteserien 2012» (Norsk). NRK. Arkivert fra originalen 18. november 2012. Besøkt 18. november 2012. 
 29. ^ «UEFA Europa League 2012/13 – Rosenborg BK». UEFA. Besøkt 18. august 2012. 
 30. ^ «Terminliste Fotball-NM, menn 2013» (Norsk). NRK. 24. november 2013. Besøkt 1. desember 2013. 
 31. ^ «Eliteserien 2013» (Norsk). NRK. Besøkt 1. desember 2013. 
 32. ^ «UEFA Europa League 2013/14 – Rosenborg BK». UEFA. Besøkt 1. desember 2013. 
 33. ^ «Terminliste Fotball-NM, menn 2013» (Norsk). NRK. 24. november 2013. Besøkt 1. desember 2013. 
 34. ^ «Eliteserien 2013» (Norsk). NRK. Besøkt 1. desember 2013. 
 35. ^ «UEFA Europa League 2013/14 – Rosenborg BK». UEFA. Besøkt 1. desember 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Rosenborg BK – bilder, video eller lyd