Sveriges herrelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sverige
Sverige
ForbundSvenska fotbollförbundet
LandslagstrenerDanmarks flagg Jon Dahl Tomasson
KallenavnBlågult
Flest kamperAnders Svensson (148)
Flest målZlatan Ibrahimović (62)
HjemmebaneFriends Arena
Kapasitet50 000
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
26. februar 2024

Sveriges herrelandslag i fotball er det nasjonale fotballaget i Sverige, og dette landslaget blir administrert av Sveriges fotballforbund. Det svenske fotballforbundet ble stiftet i 1904, og de ble også medlem av FIFA i 1904 som en av de åtte originale medlemmene. Sverige har deltatt i elleve VM-sluttspill, og vært i finalen i ett, på hjemmebane i VM i 1958. De har i tillegg to bronse, fra VM i 1950 og fra VM i 1994. Sverige er per 2020 det nordiske landet med størst suksess i Norden i VM-sammenheng. Sveriges nasjonalstadion er Friends Arena i Solna. Laget spiller tradisjonelt i gule overdeler og blå bukser. Sverige har ingen egentlig rivalisering, men kampene mot Danmark betyr litt ekstra.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sveriges første landslag.

Sverige tilhørte den bølgen med landslag som debuterte mellom 1905 og første verdenskrig da de spilte sin første landskamp i fotball 12. juli 1908 mot Norge, som også debuterte da. Sverige vant hele 11-3 i Göteborg. Sverige var deretter i Sommer-OL samme år, der de spilte to kamper, først mot Storbritannia der de tapte 1-12, og så mot Nederland, der Sverige tapte mer beskjedent, 0-2.

Sverige var også med i OL på hjemmebane i 1912, der de røk ut i første kvalifiseringskamp, igjen mot Nederland, men denne ganger etter ekstraomganger. Sverige fortsatte sin deltakelse i OL i 1920, der de møtte Hellas i sin første kamp. Kampen endte med 9-0-seier, den første seieren i en stor turnering for Sverige. I kvartfinalen møtte Sverige Nederland for tredje gangen på rad, og også denne gangen tapte Sverige etter ekstraomganger. På grunn av at Tsjekkoslovakia trakk seg under dramatiske omstendigheter under finalen, skulle dermed de tapende kvartfinalister spille mot hverandre i minicupformat, og vinneren skulle møte tapende semifinalist Nederland (Tsjekkoslovakia hadde blitt diskvalifisert og andre tapende semifinalist Frankrike hadde dratt hjem). Sverige møtte dermed Spania i omkampen og tapte 1-2. Spania vant til slutt kampen om sølv bak vinneren, Belgia.

Også i OL i 1924 deltok Sverige. På tross av vekslende hell, kom Sverige inn først i andre runde, og møtte regjerende olympisk mester Belgia. Sverige vant imidlertid hele 8-1, med Sven Rydell og Rudolf Kock som tremålsscorere for Sverige. I kvartfinalen slo Sverige Egypt komfortabelt 3-0, men det stoppet i semifinalen, der Sverige tapte for Sveits med 1-2. Sverige møtte Nederland for fjerde gang i bronsefinalen, og den første kampen endte 1-1. Omkampen vant Sverige 3-1 med to mål av Rydell. Sverige tok dermed bronse.

Sverige deltok ikke under OL i 1928, da det ble oppdaget at det ikke var nok penger til å sende landslaget.[1] Det ble heller ikke noen tur til Uruguay til første VM for Sverige. Ettersom det ikke var fotball på programmet i OL i 1932, ble dermed Sverige ikke med i mesterskap før i VM i 1934, ti år etter at Sverige tok bronse i OL. I kvalifiseringen til VM møtte Sverige først Estland hjemme og vant 6-2, før de vant 2-0 mot Litauen. Sverige var dermed kvalifisert til VM i Italia. Landslaget slo først et noe B-preget Argentina, før de tapte 1-2 for Tyskland. Sverige møtte Estland og Tyskland igjen i kvalifiseringen til VM i 1938, der Sverige tapte 0-5 mot Tyskland, men slo både Finland og Estland hjemme. Gustav Wetterström ble Sveriges topscorer i kvalifiseringen med 3 mål. Dermed endte Sverige på andreplass i sin gruppe og var kvalifisert til VM.

Sveriges bronselag under VM i fotball 1950.

Under selve VM var Sverige noe heldige. En av storfavorittene var laget fra Østerrike, men etter Anschluss trakk laget seg, og Sverige møtte i stedet Cuba, som de slo 8-0 med hat trick av Wetterström og Tore Keller. Imidlertid tapte Sverige klart for Ungarn med 1-5 i semifinalen, og i bronsefinalen tapte Sverige igjen, denne gangen for Brasil.

1950-årene: Suksess og profesjonalisme[rediger | rediger kilde]

Etter andre verdenskrig ble Sverige igjen med til Sommer-OL 1948, der de vant etter å ha bekjempet Østerrike i første kamp, Sør-Korea i kvartfinalen, Danmark i semifinalen og Jugoslavia i finalen. Dette er per desember 2013 det eneste mesterskapet Sverige har vunnet.

Sverige gikk deretter inn i kvalifisering til VM i 1950 der de møtte Finland og Irland. Sverige begynte med 3-1 over Irland, og fortsatte med solide 8-1 over Finland. De vant også 3-1 borte mot Irland. I mellomtiden hadde Finland trukket seg, og kampene mellom Finland og Irland og Sverige ble regnet som privatlandskamper. Dermed var Sverige effektivt kvalifisert etterk seierne mot Irland.[2]

I VM kom Sverige i gruppe mot Italia, India og Paraguay. Sverige slo et redusert italiensk lag etter å ha snudd 0-1 til 2-1 til pause. Deretter spilte de uavgjort mot Paraguay. India hadde trukket seg, og dermed ble Sverige gruppevinner da Italia slo Paraguay. Sverige gikk dermed videre til gruppefinalen mot Spania, Brasil og Uruguay. Sverige tapte hele 1-7 mot Brasil i en kamp der de var sjanseløse, reduseringen kom etter at Brasil ledet 5-0.[3] Mot Uruguay tok Sverige ledelsen 1-0 og 2-1, men tapte til slutt 2-3. Sverige slo imidlertid Spania og vant bronse. Sverige stilte ikke med sitt beste lag i VM, ettersom det var bestemt av landslaget skulle være et rent amatørlag, og dermed kunne ikke Sverige bruke spillere som den fryktede AC Milan-trioen Gunnar Nordahl, Gunnar Gren og Nils Liedholm. Faktisk gikk det så langt som at det i Sveriges Fotballforening ble sett på som svært uheldig at noen hadde sveket amatøridealet.[4]

Kurt Hamrin i finalen i VM i 1958.

Fem av spillerne fra VM-laget var med da Sverige vant bronse i OL i 1952 etter å ha tapt for Ungarn igjen i semifinalen. Dette henger sammen med at Sverige fortsatt ikke hadde profesjonelle spillere på landslaget sitt.

Kvalifiseringen til VM i 1954 ble imidlertid mislykket. Sverige kom i gruppe med Belgia og Finland. Det begynte med hjemmekamp mot Belgia, der Sverige tok ledelsen 2-0 etter 26 minutter, men tre baklengsmål i de neste 14 minuttene gjorde at Sverige tapte. Deretter møtte Sverige Finland, og mye av det samme gjentok seg. Sverige tok ledelsen 2-0, og i løpet av 10 minutter snutte Finland fra 0-2 til 3-2. I dette tilfellet utliknet Sverige gjennom Nils-Åke Sandell, og kampen endte 3-3. Sverige lå dermed dårlig an til å vinne kvalifiseringen, men etter 4-0 hjemme mot Finland med Sandell som tomålsscorer og belgisk uavgjort hjemme mot Finland, kunne Sverige med seier i Belgia gå til VM. I stedet ble det tap 0-2.

Sverige var ikke med i OL i 1956, og hadde hjemmebane under neste VM. Dermed ble det ikke noen kvalisering for Sverige heller. Imidlertid droppet SvFF regelen om at profesjonelle ikke fikkspille i 1956, og dermed kunne Sverige stille med toppet lag.

Det gjorde Sverige også til gangs. De hadde Nils Liedholm, som kaptein, Gunnar Gren, Lennart Skoglund (Inter Milan) og Kurt Hamrin (Padova).[5] Liedholm var 36 og Gren 37 under mesterskapet.

Sverige kom i gruppe med Wales, Ungarn og Mexico. Sverige åpnet med 3-0 mot Mexico med to mål av Agne Simonsson og ett på straffe av Liedholm. Neste motstander var forrige VMs finalist Ungarn. Ungarn hadde tapt mange gode spillere, og var en skygge av laget fra fire år tidligere. Sverige tok ledelsen 2-0 ved to mål av Hamrin. Ungarn reduserte i det 77. minutt, men scoret ikke mer. Sverige var dermed allerede klare for videre spill da de spilte 0-0 mot Wales.

I kvartfinalen slo Sverige Sovjetunionen 2-0 etter mål av Hamrin og Simonsson. I semifinalen møtte Sverige Vest-Tyskland Tyskerne tok ledelsen og scoret det andre målet på Sverige i turneringen, men svenskene utliknet ved Skoglund etter at angrepet ble startet av Liedholm etter noe enkelte mener var hands.[6] I løpet av de siste ti minuttene scoret Gren og Hamrin hvert sitt mål og sikret Sverige finale. I finalen møtte Sverige et svært godt Brasil og en veldig lovende Pelé. Sverige tok ledelsen med Liedholm, men deretter scoret Brasil fire ganger før Simonsson pyntet på resultatet i det 80. minutt. Pelé scoret en gang til og sikret Brasil VM-tittelen med hele 5-2. Sverige hadde likevel gått fra å ikke være kvalifisert til å spille finale. Sveriges hardstil holdt ikke mot Brasils nytenkende 4-2-4, men slo ellers svært godt fra seg.[6]

1960-årene: Nedturer i tur[rediger | rediger kilde]

Flere av de store navnene, blant dem Gren, Liedholm og keeperen Kalle Svensson, la opp etter VM, og i 1960-årene lyktes ikke Sverige særlig godt. De sto over det første EM, og i kvalifiseringen til VM i 1962 var Sverige svært nære. De slo Belgia to ganger og Sveits en gang, men tapte den andre. Målforskjell var ikke innført (den hadde Sverige vunnet klart), så det ble omkamp i Vest-Berlin, som Sveits vant 2-1.

I 1962 skjedde noe annet av viktighet: Sverige fikk sin første landslagstrener, Lennart Nyman. Nyman hadde erfaring fra Hammarby IF, men ikke mye fotballerfaring. Han ble likevel den første som ble eneansvarlig for landslaget etter at Sverige hadde hatt en komité som tok ut landslaget og forskjellige trenere som trente dem i kamper.[7]

Sverige var med i neste kvalifisering, til EM i 1964. Etter først å ha slått Norge over to kamper, møtte Sverige Jugoslavia i en tett kamp. Avgjørelsen falt i Sverige etter 0-0 i Jugoslavia. Jugoslavene tok ledelsen, Sverige snudde til 2-1, Jugoslavia utliknet og Sveriges Harry Bild satte inn vinnermålet. Sverige gikk til kvartfinalen, som fortsatt var del av kvalifiseringen, og møtte Sovjetunionen. Etter 1-1 i Sverige, tapte Sverige 1-3 i Sovjetunionen. Begge målene ble scoret av Hamrin. Det gikk heller ikke i kvalifiseringen til VM i 1966, der Sverige spilte uavgjort hjemme og tapte borte for Vest-Tyskland. Dermed gikk Nyman av og ble erstattet av Orvar Bergmark i 1965.

Kvalifiseringen til EM i 1968 var også tøff, da Sverige kom i gruppe med Norge, Portugal og Bulgaria. Det startet med borteseier mot Portugal, mens hjemmekampen ble uavgjort etter at Sverige utliknet i siste spilleminutt. Deretter fulgte to kamper som langt på vei ødela for Sveriges sjanser: 0-2 hjemme mot Bulgaria fulgt av 1-3 borte mot Norge. Sverige slo tilbake med 5-2 hjemme mot Norge, mens de tapte 0-3 for Bulgaria og endte nest sist i gruppen.

1970-årene: Tilbake i VM[rediger | rediger kilde]

Sverige mot Bulgaria under VM i 1974.

Sverige greide seg bedre under kvalifiseringen til VM i 1970. De kom i gruppe med Norge og Frankrike, og slo Norge to ganger og Frankrike en. Norge slo også Frankrike, så Sverige hadde dermed greid å kvalifisere seg til VM for første gang siden 1950, og var i sitt første VM på 12 år. Oppholdet ble imidlertid kort. I gruppe med Italia, Uruguay og Israel endte Sverige på tredjeplass etter tap for Italia, uavgjort mot Israel og seier over Uruguay. Sverige kom a poeng med Uruguay men på dårligere målforskjell. Det var seks mål på like mange kamper i Sveriges målfattige gruppe. Orvar Bergmark kommenterte til Sveriges Radio at han ble tilbudt å vinne kampen av dommeren.[8] Bergmark gikk av etter VM.

Den nye treneren ble Georg Ericson. Han lyktes ikke i sin første kvalifisering; til EM-sluttspillet kom Sverige ikke etter at de rotet bort sjansen med tap for Østerrike og Italia borte. Det gikk bedre for Sverige i kvalifiseringen til VM i 1974, der Sverige møtte Østerrike, Ungarn og Malta. Turneringen ble svært jevn, og Østerrike, Sverige og Ungarn endte likt på poeng, men Sverige og Østerrike hadde bedre målforskjell enn Ungarn. Med samme målforskjell mellom de to, måtte Sverige og Østerrike spille omkamp på nøytral grunn, en omkamp Sverige vant 2-1. Dermed var Sverige med i sitt andre VM på rad og sitt sjette totalt.

Sverige kom i gruppe med Nederland, Bulgaria og Uruguay. Det ble uavgjort 0-0 mot Bulgaria, før Sverige også spilte uavgjort mot Nederland, også den 0-0. Sverige ble dermed det eneste laget som ikke slapp inn mål mot Nederland. I den siste kampen slo Sverige Uruguay 3-0. I neste gruppespill møtte Sverige Vest-Tyskland, Polen og Jugoslavia. Sverige tapte først 0-1 for Polen, og slapp dermed inn sitt første mål i VM. Deretter ble det fire baklengsmål og to mål mot Vest-Tyskland. I den siste kampen, som hadde liten betydning for noen av lagene, vant Sverige 2-1. Sverige var da ute, og endte retrospektivt på femteplass.[9]

Sverige fortsatte å ikke kvalifisere seg til EM, da de tapte sine to første kamper i kvalifiseringen til EM i 1976 mot Jugoslavia og Nord-Irland. Sverige slo deretter Norge, og Norge hadde slått Nord-Irland som igjen slo Jugoslavia, men det var vanskelig å ta igjen det tapte. Etter dobbeltseier over Norge og borteseier over Nord-Irland kunne Sverige fortsatt kvalifisere seg, om de slo Jugoslavia med tre mål borte. Det ble i stedet motsatt, at Jugoslavia slo Sverige med 3-0. Sverige endte dermed på tredjeplass i gruppen bak Nord-Irland på målforskjell. Bare Jugoslavia gikk videre.

Sverige fortsatte imidlertid å gjøre det bedre i VM. Her hadde Sverige kommet i gruppe med Norge igjen, og også Sveits. Sverige begynte med hjemmeseier 2-0 over Norge, og deretter seier både hjemme og hjemme (begge 2-1) over Sveits. Det ble deretter bortetap for Norge, og Sverige var dermed i motsatt situasjon fra forrige kvalifisering. De kunne bli tatt igjen av Norge om Norge slo Sveits med tre mål. I stedet slo Sveits Norge 1-0, og dermed var Sverige videre til sitt tredje VM på rad.

VM i Argentina var ingen suksess for Sverige. Som vanlig for Sverige i VM var det tette kamper med få mål. Sverige åpnet med en respektabel 1-1 mot Brasil, men tapte deretter 0-1 for Østerrike og Spania. Dermed var Sverige ute av VM på sisteplass i gruppen. Torbjörn Nilsson var med i troppen, men lyktes ikke å score for svenskene.

Sverige avsluttet tiåret ved å forsatt ikke lykkes å kvalifisere seg til EM. Kvalifiseringen til EM i 1980 var blant Sveriges svakeste innsatser, med seier over Luxembourg hjemme og uavgjort borte, og uavgjort borte mot Frankrike, men tap hjemme mot Frankrike og i begge kampene mot Tsjekkoslovakia.

1980-årene: Bølgedal[rediger | rediger kilde]

Roland Nilsson debuterte på landslaget i 1986, og fikk med seg både skuffelsene på 80- og suksessene på 90-tallet.

I 1979 ble Ericson erstattet av Lars Arnesson. Han begynte med kvalifiseringen til VM i 1982 der Sverige havnet i gruppe med Portugal, Israel, Nord-Irland og Skottland. Sverige begynte svært dårlig med uavgjort mot Israel og tap for Skottland hjemme og Nord-Irland borte. Deretter spilte Sverige igjen uavgjort mot Israel, men hentet seg inn med seire over Portugal og Nord-Irland. Et bortetap mot Skottland ødela imidlertid Sveriges sjanser. Sverige slo også Portugal i den siste kampen, men endte poenget bak Nord-Irland som kvalifiserte seg til VM på andreplass bak Skottland.

Sverige var svært nære å komme til sitt første EM da de i kvalifiseringen til EM i 1984 møtte Romania, Italia, Kypros og Tsjekkoslovakia. Sverige tapte begge kampene mot Romania og spilte uavgjort borte mot Tsjekkoslovakia, men vant resten. Det medførte at de var poenget foran Tsjekkoslovakia og bak Romania. Kvalifiseringen til VM i 1986 var også svært nære kvalifisering. Det begynte dårlig med hjemmetap 0-2 mot Portugal etter en oppskriftsmessig seier over Malta, og fortsatte med 0-2 mot Vest-Tyskland, deretter borteseier over Portugal med 3-1, seier og tap mot Tsjekkoslovakia og uavgjort hjemme mot Tyskland. Sverige avsluttet med borteseier mot Malta, og endte poenget bak Portugal som kvalifiserte seg. Etter kvalifiseringen gikk Arnesson av.

Ny trener ble Olle Nordin. Nordin fikk en vanskelig gruppe med Italia, Portugal, Sveits og Malta. Sverige begynte med 2-0 mot Sveits, og spilte derimot uavgjort borte mot Portugal og vant borte mot Malta. En knepen 1-0 hjemme mot Malta ble fulgt av en 1-0 hjemme mot Italia. Dermed var Sverige på god vei mot EM i Vest-Tyskland. De tre siste kampene gikk imidlertid dårlig, med uavgjort mot Sveits borte, tap for Portugal hjemme og 1-2 mot Italia borte. Sverige endte dermed på andreplass bak Italia, og kom ikke videre.

Nordins Sverige fikk heller ikke noen lett oppgave mot VM 1990. De kom i gruppe med Polen, England og Albania, men to lag gikk videre til VM. Sverige begynte med uavgjort borte mot England og seier borte mot Albania, og fulgte opp med seier hjemme mot Polen og uavgjort mot England hjemme. Sverige vant også de to siste kampene, hjemme mot Albania og borte mot Polen. Sverige vant dermed gruppen foran England, og var klare for VM for første gang siden 1978.

1990-årene: De store variasjoners tid[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel om Sveriges landskamper i 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999

Sverige hadde store variasjoner i kvalitet. De begynte tiåret med en svært skuffende VM-innsats, fulgte opp med en bra innsats på hjemmebane og leverte varene skikkelig i 1994, før det gikk nedover igjen i mesterskapene som fulgte. Sverige kunne ikke klage på kvalitet på spillerne, for det var mange svenske spillere i toppklubber i Europa.

VM 1990: En skuffelse[rediger | rediger kilde]

Sverige hadde flere spillere med suksess i Europa, blant dem Glenn Hysén (Liverpool FC), Roland Nilsson (Sheffield Wednesday FC), Jonas Thern (Benfica), Peter Larsson (Ajax) og Anders Limpar (US Cremonese). Likevel gikk ikke VM etter planen. Sverige møtte først Brasil, og tapte 1-2, med unge Tomas Brolin som Sveriges målscorer. Resultatet gjentok seg mot Skottland, og det ble også tap for Costa Rica med 1-2, etter at mellomamerikanerne snudde Sveriges 1-0-ledelse signert Ekström. Sveriges innsats ble regnet som en av de store skuffelsene sammen med Østerrikes og Sovjetunionens innsats.[10] Olle Nordin gikk av og ble erstattet av Nisse Andersson som midlertidig landslagssjef frem til Tommy Svensson tok over året etter.

1992-1994: Suksess[rediger | rediger kilde]

Thomas Ravelli var blant Sveriges store helter under VM i 1994.

Sverige var vertskap for neste EM, og slapp derfor kvalifisering. Svenssons Sverige greide seg svært godt på hjemmebane. De begynte med uavgjort mot Frankrike, og deretter slo de Danmark og England. I semifinalen møtte de Tyskland. Tyskerne tok ledelsen allerede etter 11 minutter, og doblet ledelsen. Brolin reduserte på straffe. Mot slutten av kampen scoret begge lag en gang hver, og Sverige var dermed ute av sitt eget mesterskap.

Kvalifiseringen til VM i 1994 var i gruppe med Frankrike, Finland, Bulgaria, Østerrike og Israel. Sverige begynte bra med borteseier mot Finland og hjemmeseier over Bulgaria, og deretter borteseier over Israel. Det ble imidlertid tap mot Frankrike borte, men deretter fulgte Sverige opp med hjemmeseier over Østerrike og Israel. Uavgjort hjemme mot både Frankrike og Bulgaria og borte mot Østerrike og seier mot Finland hjemme gjorde at Sverige vant gruppen foran Bulgaria, og begge gikk videre på bekostning av Frankrike, som tapte hjemme mot Israel og begge kampene mot Bulgaria.

I VM i USA endte Sverige opp i gruppe med Brasil, Kamerun og Russland. Første kampen var mot Kamerun, og Sverige tok ledelsen ved Roger Ljung. Kamerun snudde til 2-1, men Martin Dahlin utliknet til 2-2, som ble sluttresultatet. Foran utlikningsmålet spilte Henrik Larsson en viktig rolle som motivator og angrepsspiller.[11] Sverige var favoritt, men ble til slutt fornøyd med ett poeng.[11]

I den neste kampen tok Russland ledelsen da Oleg Salenko scoret på straffespark allerede etter fire minutter. Brolin scoret på straffe en halvtime senere etter at Dahlin ble holdt i trøya, før Dahlin selv scoret to mål for Sverige, som vant 3-1.[12] I tillegg til at Sverige hadde større kontroll bakover mot Russland, spilte laget bedre enn på lenge. Seieren mot Russland, Sveriges første siden 1974, beviste at laget, med Kennet Andersson og Dahlin foran og Thomas Brolin på høyre kant, satt, og ble brukt siden, med unntak av avslutningskampen mot Brasil i gruppen, da Dahlin hadde fått gult kort i andre kamp på rad og måtte stå over.[13] I den andre kampen slo Brasil Kamerun 3-0, og med tre poeng og fem plussmål på Kamerun og fire poeng på Russland, gjaldt det bare å unngå et stygt nederlag mot Brasil. Sverige tok ledelsen mot Brasil ved Kennet Andersson. Godt svensk forsvarsspill gjorde ting vanskelig for Brasil, og samtidig scoret Russlands Salenko hat trick før pause, slik at Sverige ledet 1-0 og Russland 3-0 til pause. Både Brasil og Kamerun scoret rett etter pause, men ingen av dem scoret igjen, slik at Sverige gikk videre etter uavgjort mot Brasil og Kamerun og seier over Russland. Russland vant sin kamp 6-1 over Kamerun, men begge lagene var ute.

I åttendedelsfinalen møtte Sverige Saudi-Arabia, og vant etter at Dahlin og Andersson scoret målene for Sverige. Anderson ble tomålsscorer da han tre minutter etter at Saudi-Arabia reduserte til 1-2 satte inn 3-1 for Sverige. Dette var Dahlins fjerde og Anderssons andre og tredje mål, og de to og Brolin leverte en offensiv fotball. I kvartfinalen fikk de tøff motstand fra Romania, som allerede hadde sendt ut Argentina. Kampen hadde flere gode sjanser til begge lag, men det første målet kom først etter 78 minutter etter et innøvd svensk frisparktrekk der Brolin ble frispilt og satte ballen i mål fra skarp vinkel. Romania utliknet, også ved frispark der ballen gikk via en svensk forsvarer, kort tid etter. Dermed ble det forlegning. Det begynte heller ikke bra for Sverige, da Romania gikk opp i 2-1 ved et skudd rett ved stolpen, og Stefan Schwarz fikk sitt andre gule kort. Deretter, i det 115. minutt, vant Andersson en luftduell med den rumenske keeperen og headet inn utlikningen. Mot slutten hadde Henrik Larsson, som kom inn for Dahlin, en kjempesjanse mot åpent mål som ble spolert av et dårlig mottak. Dermed gikk kampen til straffesparkkonkurranse. Håkan Mild begynte på verst tenkelige måte for Sverige med å trefe like over tverrleggeren. Den svenske keeperen Thomas Ravelli reddet Dan Petrescus dårlige straffe, og den sjette straffen til Romania ble også reddet, noe som betydde at Sverige gikk videre. Thomas Ravellis redning ble regnet blant de beste i svensk historie.[14]

Brasil var motstander i semifinalen, og dominerte kampen, som endte 1-0 til søramerikanerne med scoring først etter 80 minutter. I bronsefinalen møtte Sverige Bulgaria og rundspilte dem. Kampen endte 4-0 etter at Brolin satte inn 1-0 og Håkan Mild ble den første utenom Brolin, Andersson og Dahlin som scoret for Sverige i VM siden åpningskampen mot Kamerun. Henrik Larsson fikk tillit fra start og scoret sitt første VM-mål og Andersson scoret Sveriges fjerde mål i kampen og hans femte og siste i turneringen. Sverige fikk dermed bronse. For innsatsen sin fikk landslaget Radiosportens Jerringpris og Svenska Dagbladets gullmedalje,[15] på tross av at dette var samme år som Sveriges herrelandslag i ishockey vant OL-gull for første gang.

1995-1998: Skuffelse[rediger | rediger kilde]

Som bronselag var Sverige favoritt i kvalifiseringsgruppe til EM i 1996 med Sveits, Tyrkia, Ungarn og Island. Sverige lyktes imidlertid ikke. Seier borte mot Island ble fulgt av tap borte mot Sveits. Seier hjemme mot Ungarn ble avløst av tap borte mot Tyrkia. Deretter ødela bortetapet mot Ungarn, og Sverige fulgte opp med uavgjort mot Island og Sveits hjemme. Uavgjort hjemme mot Tyrkia hjalp heller ikke. I tillegg hadde Brolin en karriere på hell etter et mislykket opphold i Leeds United.

Sverige var dermed tilbake til før 1990 igjen, og måtte prøve å kvalifisere seg til VM i 1998. De kom i gruppe med Skottland, Østerrike, Latvia, Belarus og Estland. Sverige begynte med en komfortabel seier over Belarus hjemme og en noe jevnere seier over Latvia borte. Sverige tapte deretter noe overraskende hjemme mot Østerrike og borte mot Skottland. Svenskene fikk hevn mot Skottland med en hjemmeseier, men et nytt tap for Østerrike ødela, enda Sverige vant de andre kampene. Målscorerne var i hovedsak fortsatt Kennet Andersson og Martin Dahlin, nå også med hjelp fra Pär Zetterberg. Sverige var likevel ute av VM etter å ha vært med i to VM på rad. Tapet medførte at treneren Tommy Svensson gikk av, og ble erstattet av Tommy Söderberg. Martin Dahlin var også ferdig på landslaget da, og la opp året etter.

Tilbake til øvre midsjikt (2000-)[rediger | rediger kilde]

Fredrik Ljungberg ble blant de nye navnene i Sverige etter fiaskoen i 1998.

Med Söderberg kom også flere nye spillere til å dominere. Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg, Magnus Hedman og Johan Mjällby ble nye navn. Kvalifiseringen til EM i 2000 var også en ny start for Sverige. I gruppe med England, Polen, Bulgaria og Luxembourg var det ingen lett jobb, men Sverige begynte bra med hjemmeseier over England med Mjällby som matchvinner i 2-1-kampen. Sverige fortsatte med å slå Bulgaria 1-0 borte (Larsson), Luxembourg 2-0 hjemme (Mjällby og Larsson), Polen 1-0 borte (Ljungberg), spille 0-0 borte mot England og slå Bulgaria hjemme (Niclas Alexandersson), Luxembourg borte (Alexandersson) og sist Polen hjemme (Kennet Andersson og Larsson).

Niclas Alexandersson ble den fjerde landslagsspilleren som passerte 100 landskamper for Sverige.

EM i Nederland og Belgia ble ingen suksess for Sverige. De tapte åpningskampen mot hjemmelaget Belgia med 1-2. Deretter ble det 0-0 mot Tyrkia, og nok et 1-2-tap, nå mot Italia. Sveriges to mål ble scoret av Mjällby (mot Belgia) og Larsson (mot Italia). Kennet Andersson fikk spilletid nok, men scoret ikke, og spilte ikke mer på landslaget etter denne turneringen.

Sverige fikk en mer overkommelig gruppe i kvalifiseringen til VM i 2002. I gruppe med Aserbajdsjan, Moldova, Tyrkia, Slovakia og Makedonia. Sverige begynte med en borteseier over Aserbajdsjan, og mistet seieren på overtid hjemme mot Tyrkia da tyrkerne utliknet på overtid. Etter nok et poengtap med uavgjort mot Slovakia borte, kom Sverige sterkt tilbake og vant de gjenværende kampene med blant annet 6-0 mot Moldova og en sterk borteseier over Tyrkia. Sverige vant dermed gruppen og kvalifiserte seg til VM.

VM i 2002 ble gjennomført med Söderberg i tospann med Lars Lagerbäck som trener, populært kalt «Lars-Tommy». Sverige endte i gruppe med Argentina, England og Nigeria. Den første kampen ble mot England, og Alexandersson utliknet Sol Campbells ledelse for England slik at kampen sluttet 1-1. I neste kamp spilte Sverige mot Nigeria, og Nigeria tok ledelsen før Henrik Larsson både utliknet og gikk opp i ledelsen. Kampen endte 2-1 til Sverige, som hadde fire poeng på like mange kamper. Anders Svensson scoret Sveriges mål mot Argentina, som utliknet med Hernan Crespo. Det holdt for Sverige, som vant gruppen foran England på flere scorede mål. I åttendedelsfinalen møtte Sverige Senegal, og Larsson ga Sverige ledelsen før Sengal utliknet ved Henri Camara. Kampen gikk til golden goal som Camara igjen scoret på. Sverige var dermed ute av VM i åttendedelsfinalen.

Sverige kom i kvalifiseringsgruppe til EM med Ungarn, Latvia, Polen og San Marino. Etter en middels åpning med uavgjort borte mot Latvia og hjemme mot Ungarn, beseiret de Ungarn 2-1 borte, og deretter vant de to ganger mot San Marino og Polen før de tapte hjemme mot Latvia i en for Sverige uvesentlig kamp da de allerede hadde kvalifisert seg. Latvia tok andreplassen i puljen og slo ut Tyrkia i omspillet. Marcus Allbäck ble gruppens toppscorer.

Henrik Larsson mot Nederland i EM i 2004.

EM i Portugal i 2004 kom Sverige i gruppe med Italia, Danmark og Bulgaria. Sverige åpnet med å slå Bulgaria 5-0 med to mål Larsson, ett av Ljungberg, ett av Allbäck og et av Zlatan Ibrahimović. Ibrahimović scoret Sveriges mål i uavgjortkampen mot Italia. Ettersom Danmark også hadde spilt uavgjort mot Italia, ville Sverige være videre med seier over Danmark. Med uavgjort mot Danmark var det vanskelig: med 0-0 ville Sverige og Italia være videre. Ved 1-1 ville Sverige og Italia gå videre på høyest koeffisient, mens ved 2-2 ville Sverige og Danmark gå videre på flere scorede mål i interne oppgjør. Kampen mellom Danmark og Sverige endte 2-2, noe som medførte anklager om avtalt spill.[16] Sverige møtte Nederland i kvartfinalen, som gikk til straffesparkkonkurranse. Ibrahimović og Olof Mellberg bommet på sine, og Nederland gikk videre. Tommy Söderberg valgte å gå av, og Lagerbäck ble dermed hovedtrener.

Sverige var dermed tilbake til kvalifisering til VM i 2006. Denne gangen havnet Sverige i gruppe med Bulgaria, Ungarn, Island, Malta og Kroatia. Sverige begynte målrikt med 7-0 mot Malta, men tapte 0-1 hjemme mot Kroatia. Deretter ble det komfortable 3-0 hjemme mot Ungarn, 4-1 borte mot Island, 3-0 borte mot Bulgaria, 6-0 hjemme mot Malta, 3-0 hjemme mot Bulgaria og 1-0 borte mot Ungarn. Det ble tap mot Kroatia også borte, men det holdt til andreplass i gruppen også før 3-1 hjemme mot Island. Zlatan Ibrahimović ble toppscorer i gruppen med 8 mål foran Ljungberg og bulgarske Dimitar Berbatov med 7

I VM havnet Sverige i gruppe med England, Trinidad og Tobago og Paraguay. Sverige spilte overraskende 0-0 mot Trinidad og Tobago, men fulgte opp med 1-0 over Paraguay med Ljungberg som matchvinner. I kampen mot England utliknet Sverige to ganger, først ved Allbäck og så ved Larsson, slik at kampen endte 2-2. Sverige gikk dermed videre fra gruppen. Sverige møtte hjemmenasjonen Tyskland i åttendedelsfinalen, og tapte 0-2.

Kvalifiseringen til EM i 2008 spilte Sverige i gruppe med Spania, Nord-Irland, Latvia, Island, Danmark og Liechtenstein. Sverige begynte med borteseier mot Latvia og hjemmeseier over Liechtenstein før de beseiret Spania 2-0 hjemme og Island 2-1 borte. Det ble imidlertid et tap for Nord-Irland borte. Den neste kampen var borte mot Danmark, og stillingen var 3-3 med straffe til Sverige og rødt kort til dansk spiller da den tyske dommeren ble overfalt av en dansk fotballtilhenger. Kampen ble avbrutt og resultatet satt til 3-0 til Sverige.[17] Sverige beseiret deretter Island 5-0 hjemme og spilte uavgjort 0-0 mot Danmark. Sverige vant deretter igjen mot Liechtenstein og spilte uavgjort hjemme mot Nord-Irland, men tapte for et relativt ny-tiki-taka-spillende Spania med 0-3 i Spania. I den siste runden måtte Sverige ta poeng mot Latvia eller vært avhengig av at Spania slo Nord-Irland. Begge deler skjedde, Sverige slo Latvia 2-1, mens Spania slo Nord-Irland. Sverige var dermed i EM.

EM i 2008 var Sverige i gruppe med Spania, Russland og Hellas. Det begynte bra, Sverige vant 2-0 over Hellas etter at Ibrahimović, som scoret sitt første mål for Sverige på nesten to år, og Petter Hansson scoret hvert sitt mål. Neste kamp ble mot Spania, og den ble tett. Spania tok ledelsen, men Ibrahimović utliknet for Sverige. På overtid satte David Villa inn vinnermålet for Spania. Sverige måtte dermed minst spille uavgjort mot Russland for å gå videre. I stedet tapte Sverige 0-2, og var ute av EM. Etter denne turneringen la Ljungberg, Alexandersson og Allbäck opp på landslaget.

Ola Toivonen for Sverige mot Frankrike i EM i 2012.

Sverige hadde fortsatt en lang rekke med deltakelser i mesterskap, fem på rad siden EM i 2000. Derfor var det muligheter i kvalifiseringen til VM i 2010. Sverige begynte imidlertid dårlig med uavgjort 0-0 borte mot Albania, men slo Ungarn 2-1 hjemme. Sverige fikk deretter to 0-0 på rad, hjemme og borte mot Portugal. Deretter tapte svenskene 0-1 hjemme mot Danmark. Dermed lå Sverige svært dårlig an. Det ble en liten opptur med 4-0 mot Malta hjemme, og borteseier 2-1 mot Ungarn og 1-0 mot Malta, men bortetap mot Danmark ødela Sveriges sjanser. Det endte med 4-1 mot Albania hjemme og poenget bak Portugal på andreplass i gruppen. Sverige scoret 13 mål på 10 kamper, 3 færre enn Danmark og 4 færre enn Portugal. Olof Mellberg ble toppscorer for Sverige med tre mål. De manglende resultatene gjorde at Lars Lagerbäck gikk av. Også Henrik Larsson sluttet med landslagsfotball.

Ny trener ble Erik Hamrén, først samtidig som han trente Rosenborg, så ganske raskt etter som ren Sverige-trener. Sverige havnet i gruppe E i kvalifiseringen til EM i 2012 for fjerde gang på fem kvalifiseringer i gruppe med Ungarn. I tillegg var Finland, Moldova, San Marino og Nederland med i gruppen. Sverige åpnet med hjemmeseire mot Ungarn (2-0) og San Marino (6-0), men tapte hele 1-4 borte mot VM-finalisten Nederland. Sverige holdt imidlertid unna for de andre med 2-1 mot Moldova hjemme, fulgt av 4-1 borte mot samme motstander og hele 5-0 hjemme mot Finland. Deretter gikk de på et noe overraskende 1-2-tap borte mot Ungarn, før de slo San Marino 5-0 og Finland 2-1, begge borte. I den siste kampen vant Sverige 3-2 hjemme mot Nederland, som dermed fikk sitt eneste tap i kvalifiseringen, etter at de var kvalifisert for en stund siden.

EM i 2012 ble ingen større opplevelse for Sverige. De kom i gruppe med England, Frankrike og Ukraina, og startet mot hjemmenasjonen Ukraina. Ibrahimović tok ledelsen, men Ukrainas Andrij Sjevtsjenko scoret to ganger, og Sverige tapte kampen 1-2. Deretter møtte Sverige England i en tett kamp der England tok ledelsen, Sverige snudde til 2-1 og England vant 3-2. Sverige hadde dermed null poeng på to kamper, mens England og Frankrike hadde fire. I den siste kampen slo imidlertid Sverige Frankrike 2-0, uten at det fikk noen betydning for Sverige, som forlot EM uten å ha kommet videre fra gruppespill.

VM i 2014[rediger | rediger kilde]

Sverige kom i gruppe med Tyskland, Østerrike, Irland, Kasakhstan og Færøyene. Sverige slo Kasakhstan og Færøyene før de møtte Tyskland borte. Tyskland tok ledelsen 4-0 før Sverige reduserte tre ganger og så utliknet Rasmus Elm tre minutter på overtid. Etter det gode resultatet lyktes ikke Sverige mot Irland, og 0-0 gjorde at de mistet overtaket på gruppen. Sverige lyktes å ro inn til en andreplass, som ga kvalifiseringskamper mot Portugal. Dette ble effektivt en kamp mellom Ibrahimović og Cristiano Ronaldo, en kamp som ble vunnet av Ronaldo med ett mål i Portugal og tre i Sverige, mot Ibrahimović' to sammenlagt.[18] Portugal slo dermed ut Sverige for andre gang på rad fra VM.

Hjemmebane, drakt og kallenavn[rediger | rediger kilde]

Sverige stiller stort sett i fargene til flagget, og i de aller fleste tilfellene i gule drakter og blå bukser. Dette gjorde de før Brasil, og er blant få lag som har gule overdeler. Hjemmekampene til Sverige spilles i hovedsak i en av de tre store byene.

Hjemmebane[rediger | rediger kilde]

Friends Arena blir den nye nasjonalarenaen.

Tendensen før det har vært at hjemmekampene spilles i Solna rett utenfor Stockholm, med ett unntak, som oftest mot gruppens svakeste lag. Fram til og med kvalifiseringen til EM i fotball 2012 har dette vært Råsundastadion, mens fra og med kvalifiseringen til VM i 2014 har Friends Arena tatt over. Den første kampen i kvalifiseringen til VM i 2014 ble imidlertid spilt på Swedbank Stadion i Malmö da Friends Arena ikke var ferdig. Swedbank Arena ble også brukt mot gruppens svakeste lag i kvalifiseringen til EM i 2012, da San Marino gjestet Malmö. Dette var første gang siden 23. mai 1984 at en kvalifiseringskamp ikke gikk i Stockholm eller Göteborg. Da gikk hjemmekampen mot Malta på Norrköpings Idrottspark. Både Swedbank Stadion og Friends Arena er nye, Swedbank stadion sto klar i 2009 og Friends Arena 27. oktober 2012.

Ellers har tendensen vært den at flesteparten av kampene har gått på Råsunda, med enkelte kamper på Ullevi. I kvalifiseringen til VM i 2010 ble hjemmekampen mot Malta spilt på Ullevi. I kvalifiseringen til EM i 2008 var det Liechtenstein som ble tatt imot på Ullevi. I kvalifiseringen til VM i 2006 ble to kamper spilt på Ullevi, både mot Malta og Kroatia, mens tre kamper ble spilt på Råsunda. I kvalifiseringen til EM i 2004 var det imidlertid bare San Marino som ble mottatt på Ullevi. Kvalifiseringen til VM i 2002 er i så måte spesiell fordi det var flere kamper på (Nya) Ullevi enn på Råsunda. Dette var imidlertid unntaket, og mønsteret der alle kampene med ett unntak gikk på Ullevi kan spores helt tilbake til kvalifiseringen til VM i 1986, der altså en kamp gikk i Norrköping. I kvalifiseringen før det var sist gang (per 2013) der kampene ble spilt tre steder, da også Malmö stadion ble brukt i tillegg til Ullevi og Råsunda.

Drakt[rediger | rediger kilde]

Sveriges lag under EM i fotball 2012 i litt uvanlig bortedrakt.

Sverige har stort sett brukt gule overdeler og blå bukser. Sverige spilte i disse draktene i de første fem VM de deltok i uten å trenge å bruke bortedrakt. Den eneste kampen av disse der Sverige kunne ha trengt bortedrakt var mot Brasil i finalen i 1958, men Sverige ble ansett som hjemmelag, noe de også var, og fikk spille i gule overdeler. Først i gruppespillkampen i 1974 mot Nederland måtte Sverige spille i bortedrakter, da blå overdeler og hvite bukser. Dette gjentok seg i 1978, da Sverige møtte Brasil i gruppespillet.

I VM i 1990 var Sverige helblå da de møtte Brasil i gruppespillet. I 1994 stilte Sverige i helhvite bortedrakter mot Kamerun, Romania og Brasil (de to sistnevnte spilte også i bortedrakter). I 2004 hadde Sverige blå skuldre på de gule overdelene. I VM i 2002 spilte Sverige i blått og hvitt mot England og helblått mot Nigeria, mens førstedrakten var tilbake mot Argentina og Senegal. På grunn av regler om at heller ikke buksene kunne være matchende, spilte Sverige i helgul hjemmedrakt mot Trinidad og Tobago (sorte bukser) og Paraguay (blå bukser), men var tilbake med blå bukser mot England, som spilte i bortedrakt. I åttendedelsfinalen mot Tyskland spilte Sverige i gule overdeler og blå bukser på tross av at Tyskland brukte sine hvite overdeler og sorte bukser. I EM-sammenheng debuterte Sverige som vert i 1992, og måtte ikke bruke bortedrakter før i EM i 2012 mot Ukraina. Da spilte Sverige i mørkeblå drakter med en diagonal gul stripe fra høyre skulder til venstre hofte.

Kallenavn[rediger | rediger kilde]

Herrelandslaget har alltid blitt kalt «blågult». Kallenavnet spiller sannsynligvis på flagget, der blått er den dominerende fargen, og ikke på landslagsdrakten, der det er omvendt. I hvor stor grad kallenavnet brukes, stilte Sydsvenskan seg spørrende til.[19]

Tilhengere[rediger | rediger kilde]

Svenske fotballtilhengere under VM i 2006.

Svenske tilhengere dukket først opp under OL i 1912. Det er blitt foreslått at det var da de først sang «Heja Sverige Friskt humör, det är det som susen gör», en slags uoffisiell supportersang. I 2004 ble det igangsatt et initiativ kalt «Camp Sweden» som samlet fans av herrelandslaget. Allerede to år etter ble Sveriges fans regnet blant de beste i VM i Tyskland. Svenske tilhengere stilte opp i store mengder (optimistiske tall foreslår 100 000), og de var aldri rapportert å være i bråk med andre fotballtilhengere. Heller ikke under EM i 2012 var det bråk. Både under EM i 2008 og 2012 samarbeidet Camp Sweden og svensk politi med gode resultater.[20] På tross av at det har vært hooliganisme i enkelte fotballklubber i Sverige, har dette aldri smittet over på landslagsfans, som ikke har noen historie om vold.

Rivalisering[rediger | rediger kilde]

Sverige har ikke noen større rivalisering mot andre lag, men kampene mot Danmark har ofte en ekstra brodd. Rivaliseringen mellom Sverige og Danmark har av utenforstående blitt regnet blant de største landslagsrivaliseringene.[21] Rivaliseringen fikk bluss etter hendelsen da den danske fotballsupporteren angrep dommeren i 2008, men har etter det hatt få andre utfall. Ettersom både svenske og danske landslagssupportere har en utbredt ikke-konfronterende innstilling, har det ikke vært store tilløp til bråk dem imellom. I tillegg er Sverige og Danmark blitt anklaget for å ha samarbeidet under EM i 2004, da de to spilte uavgjort 2-2 og eliminerte Italia. Det er derfor vanskelig å anklage Sverige og Danmark som rivaler i tradisjonell forstand.

Det finnes også rivalisering mellom Sverige og Norge, men denne er sterkere fra norsk enn fra svensk side. Sverige og Finland har en sterk rivalisering i ishockey, men denne har ikke smittet over på fotballbanen.

Meritter[rediger | rediger kilde]

VM-resultater[rediger | rediger kilde]

Sveriges lag under VM i fotball 2006.
VM Resultat
1930 Takket nei til VM-invitasjon
1934 Kvalifisert til VM, utslått i kvartfinalen
1938 Kvalifisert til VM, utslått i semifinale (Nr. 4)
1950 Kvalifisert til VM, Nr. 3 i finalegruppen
1954 Utslått i kvalifisering til VM
1958 Direkte kvalifisert til VM, tapende finalist
1962 Utslått i kvalifisering til VM
1966 Utslått i kvalifisering til VM
1970 Kvalifisert til VM, utslått i gruppespillet
1974 Kvalifisert til VM, utslått i mellomspillet
1978 Kvalifisert til VM, utslått i gruppespillet
1982 Utslått i kvalifisering til VM
1986 Utslått i kvalifisering til VM
1990 Kvalifisert til VM, utslått i gruppespillet
1994 Kvalifisert til VM, utslått i semifinale (Nr. 3)
1998 Utslått i kvalifisering til VM
2002 Kvalifisert til VM, utslått i åttendedelsfinalen
2006 Kvalifisert til VM, utslått i åttendedelsfinalen
2010 Utslått i kvalifisering til VM
2014 Utslått i kvalifisering til VM
2018 Kvalifisert til VM, utslått i kvartfinalen
2022 Utslått i kvalifisering til VM

EM-resultater[rediger | rediger kilde]

EM Resultat
1960 Deltok ikke i kvalifisering til EM
1964 Utslått i kvalifisering til EM
1968 Utslått i kvalifisering til EM
1972 Utslått i kvalifisering til EM
1976 Utslått i kvalifisering til EM
1980 Utslått i kvalifisering til EM
1984 Utslått i kvalifisering til EM
1988 Utslått i kvalifisering til EM
1992 Direkte kvalifisert til EM, utslått i semifinale
1996 Utslått i kvalifisering til EM
2000 Kvalifisert til EM, utslått i gruppespillet
2004 Kvalifisert til EM, utslått i kvartfinale
2008 Kvalifisert til EM, utslått i gruppespillet
2012 Kvalifisert til EM, utslått i gruppespillet
2016 Kvalifisert til EM, utslått i gruppespillet
2016 Kvalifisert til EM, utslått i gruppespillet
2020 Kvalifisert til EM, utslått i åttendedelsfinale

Nåværende tropp[rediger | rediger kilde]

13. juni 2021 [22] Sveriges tropp til EM i fotball 2021 fra 11. juni til 11. juli 2021.

Nr. Posisjon Spiller
1 Sveriges flagg K Robin Olsen (Aston Villa)
3 Sveriges flagg F Victor Lindelöf (Manchester United)
5 Sveriges flagg F Pierre Bengtsson
6 Sveriges flagg F Ludwig Augustinsson (Anderlecht) (lån Sevilla)
8 Sveriges flagg MB Albin Ekdal (Djurgården)
9 Sveriges flagg A Marcus Berg (Göteborg)
10 Sveriges flagg MB Emil Forsberg (New York Red Bulls)
11 Sveriges flagg A Alexander Isak (Newcastle)
12 Sveriges flagg K Karl-Johan Johnsson (Bordeaux)
14 Sveriges flagg F Filip Helander (OB)
15 Sveriges flagg A Ken Sema (Watford)
Nr. Posisjon Spiller
16 Sveriges flagg F Emil Krafth (Newcastle)
17 Sveriges flagg MB Viktor Claesson (København)
18 Sveriges flagg F Pontus Jansson (Malmö FF)
19 Sveriges flagg MB Mattias Svanberg (Wolfsburg)
20 Sveriges flagg MB Kristoffer Olsson (Midtjylland)
21 Sveriges flagg MB Dejan Kulusevski (Tottenham)
22 Sveriges flagg A Robin Quaison (Ettifaq)
23 Sveriges flagg K Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği)
24 Sveriges flagg F Marcus Danielson (Djurgården)
25 Sveriges flagg A Jordan Larsson (København)
26 Sveriges flagg MB Jens-Lys Cajuste (Napoli)

Andre spillere[rediger | rediger kilde]

Spillere som har vært med i landslagstroppen de siste 12 månedene.

Nr. Posisjon Spiller
Sveriges flagg K Jacob Rinne (AaB) (Stand-by liste EM)
Sveriges flagg K Isak Pettersson (Stabæk) (Portugal 14.10.20)
Sveriges flagg F Martin Olsson (Malmö FF) (EM-tropp)
Sveriges flagg F Joakim Nilsson (St. Louis City) (Stand-by liste EM)
Sveriges flagg F Mattias Johansson (Legia Warszawa) (Stand-by liste EM)
Sveriges flagg F Niklas Hult (Hannover) (Stand-by liste EM)
Sveriges flagg F Carl Starfelt (Celtic) (Estland 31.3.21)
Nr. Posisjon Spiller
Sveriges flagg F Sebastian Holmén (Willem II) (Frankrike 17.11.20)
Sveriges flagg F Joel Andersson (Midtjylland) (Danmark 11.11.20)
Sveriges flagg A Isaac Kiese Thelin (Malmö FF) (Stand-by liste EM)
Sveriges flagg A Jesper Karlsson (AZ Alkmaar) (Stand-by liste EM)
Sveriges flagg A Sebastian Andersson (Köln) (Portugal 14.10.20)
Sveriges flagg A John Guidetti (AIK) (Portugal 8.9.20)

Flest landskamper[rediger | rediger kilde]

Oppdatert pr. 11. januar 2019.[23]

# Landskamper Navn Tidsrom Landslagsmål
1 148 Anders Svensson 1999 - 2013 21
2 143 Thomas Ravelli 1981 - 1997 0
3 133 Andreas Isaksson 2002 - 2016 0
4 131 Kim Källström 2001 - 2016 16
5 117 Olof Mellberg 2000 - 2012 9
6 116 Zlatan Ibrahimović 2001 - 2016 62
116 Roland Nilsson 1986 - 2000 2
7 115 Björn Nordqvist 1963 - 1978 0
9 109 Niclas Alexandersson 1993 - 2008 7
109 Sebastian Larsson 2008 - 6

Flest landslagsmål[rediger | rediger kilde]

Oppdatert pr. 11. januar 2019.[23]

# Landslagsmål Navn Tidsrom Landskamper
1 62 Zlatan Ibrahimović 2001 - 2016 116
2 49 Sven Rydell 1923 - 1932 43
3 43 Gunnar Nordahl 1942 - 1948 33
4 37 Henrik Larsson 1993 - 2009 106
5 32 Gunnar Gren 1940 - 1958 57
6 31 Kennet Andersson 1990 - 2000 83
7 30 Marcus Allbäck 1999 - 2008 74
8 29 Martin Dahlin 1991 - 2000 60
9 27 Agne Simonsson 1957 - 1967 51
9 27 Tomas Brolin 1990 - 1995 47

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amsterdam 1928 Arkivert 5. mars 2013 hos Wayback Machine. - Sveriges Olympiska Komitté, hentet 20. mars 2013
  2. ^ World Cup 1950 qualifying - RSSSF.com, hentet 24. desember 2013
  3. ^ David Berg: VM-klassiker mot Sverige: 1950 – Den stora krossen - Svenskafans.com, 9. august 2012, hentet 24. desember 2013
  4. ^ [[«Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 10. september 2013.  Lirarnas Lag|«Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 10. september 2013.  Lirarnas Lag]] - Örgrytes hjemmeside, hentet 24. desember 2013
  5. ^ VM i Sverige 1958 - fogis.se, hentet 21. mars 2013
  6. ^ a b Side 31, Jack Rollin: «Guinness store bok om fotball-VM 1930-1994» (oversatt av Eirik Newth), Oslo, ExLibris 1994.
  7. ^ Lennart Nyman död - Aftonbladet, 26. august 1998, hentet 21. mars 2013
  8. ^ Om mutförsök i Fotbolls-VM 1970 - Sveriges Radio, 23. november 1970, hentet 21. mars 2013
  9. ^ Sveriges Fotbolls VM historia - VM-fotboll.se, 21. mars 2013
  10. ^ Side 97, Jack Rollin: «Guinness store bok om fotball-VM 1930-1994» (oversatt av Eirik Newth), Oslo, ExLibris 1994.
  11. ^ a b Side 161, «Fotball-VM 1994» / i redaksjonen Bjørn Veseth, Sjur Natvig, Arne Lysne, Oslo, ExLibris, 1994
  12. ^ Side 161-62, «Fotball-VM 1994» / i redaksjonen Bjørn Veseth, Sjur Natvig, Arne Lysne, Oslo, ExLibris, 1994
  13. ^ Side 162, «Fotball-VM 1994» / i redaksjonen Bjørn Veseth, Sjur Natvig, Arne Lysne, Oslo, ExLibris, 1994
  14. ^ Thomas Ravelli - FotbollsOraklet, intervju med Thomas Ravelli, Anders Moberg 20. mars 2009, hentet 24. desember 2013
  15. ^ SvD. «Bragdmedaljörer genom tiderna». SvD.se. Besøkt 23. januar 2016. 
  16. ^ Italy facing repeat of Euro 2004's 'Nordic fix' but only have themselves to blame - goal.com 15. juli 2012, hentet 1. april 2013
  17. ^ Copenhagen contest goes to Sweden - UEFA 8. juni 2007, hentet 1. april 2013
  18. ^ Ian Ladyman Sweden 2 Portugal 3: Ronaldo's incredible hat-trick kills Ibrahimovic's World Cup dream - Daily Mail, 19. november 2013, hentet 24. desember 2013
  19. ^ Smeknamnen spelar roll Arkivert 7. mars 2016 hos Wayback Machine. Sydsvenskan 28. januar 2012, hentet 3. april 2013
  20. ^ Fifteen thousand strong and ready for action - Camp Sweden claims a corner of Kiev - goal.com, 12. juni 2012, hentet 1. mai 2013
  21. ^ 10 Best Rivalries in International Football - Bleacher Report 16. oktober 2009, hentet 1. mai 2013
  22. ^ Granqvist och Larsson med i Jannes EM-trupp
  23. ^ a b «Sveriges landslagsmän 1908-2014». Arkivert fra originalen 22. mai 2015. Besøkt 14. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Torgny Mogren
Svenska Dagbladets gullmedalje
Neste mottaker:
Annika Sörenstam
Forrige mottaker:
Torgny Mogren
Radiosportens Jerringpris
Neste mottaker:
Annika Sörenstam