John Wetton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Wetton som bassist i bandet Asia under konsert i Norwalk september 2005.

John Wetton (født 12. juni 1949 i Derbyshire, England) er en engelsk låtskriver, sanger, bassist og gitarist. Wetton har vært profesjonell musiker siden slutten av 1960-tallet og har vært medlem av kjente rockegrupper som Mogul Thrash, Family, King Crimson (hvor han jobbet med barndomsvennen Robert Fripp), Roxy Music, Uriah Heep, UK, Wishbone Ash og Asia.

I Wishbone Ash ble han hentet inn for å erstatte bassist og vokalist Martin Turner og påtenkt rollen som ren bassist. Gruppen hadde allerede da nærmest fullført studioinnspilling av albumet Number the Brave, så derfor sang han bare på en låt. Wetton ble desillusjonert over det han oppfattet som en status som studiomusiker, spesielt med tanke på at han er vurdert som en av de mest respekterte av bassister, sanger og låtskrivere. Rett før turnéen startet forlot han Wishbone Ash og grunnla gruppen Asia sammen med Geoff Downes, Steve Howe og Carl Palmer. MCA Records avbrøt samarbeidet med gruppen som et resultat av dette. John Wetton sa i ettertid:

  • «Jeg tror at hvis jeg fikk lov til å skrive og synge opp mot min fulle kapasitet, ville Number the Brave blitt en veldig god utgivelse. Den følelsen jeg hadde på den tiden var at de ikke ville ha noen til å ta over der Martin Turner sluttet».

Wetton er mest kjent for sitt kraftfulle basspill og improvisajonsteknikker, men hans utgivelser siden 1980-tallet har vært mer kommersielt orientert. I nyere tid har han fokusert mer på vokal og låtskriving, hvor han favoriserer akustisk gitar og piano. Hans høydepunkter blant utgivelser er King Crimsons Larks' Tongues In Aspic (1972) og Asias album med samme navn fra 1982, som også er det mest solgte albumet hans. John Wetton jobber nå som soloartist etter at han forlot Asia for andre gang i 1992, men har i senere tid kommet med som medlem igjen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]